Έντυπη Έκδοση

Νέα τραγωδία στις λιβυκές ακτές

Εφθασαν χθες στο λιμάνι του Παλέρμο, στο ίδιο πλοίο, νεκροί και επιζώντες της τελευταίας τραγωδίας στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Οι διασωθέντες που περισυνελέγησαν σε διαφορετικές επιχειρήσεις στο Κανάλι της Σικελίας, είναι 777, ενώ τουλάχιστον 10 είναι οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους.

Πρώτες βοήθειες για τους ναυαγούς μετανάστες. «Η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δουν κατάματα το πρόβλημα», δηλώνει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Πρώτες βοήθειες για τους ναυαγούς μετανάστες. «Η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δουν κατάματα το πρόβλημα», δηλώνει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το απόγευμα του Σαββάτου, τουλάχιστον 10 μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της Σικελίας, έχασαν τη ζωή τους όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη, σαράντα ναυτικά μίλια βόρεια των λιβυκών ακτών. Είχαν επιβιβαστεί 46 γυναίκες (οι τέσσερις έγκυοι), 68 παιδιά και 653 άνδρες. Εννιά γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

«Με την ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια. Μετά και τη νέα αυτή τραγωδία, τόσο η Ευρώπη όσο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα το τεράστιο αυτό πρόβλημα», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι διασώσεις μέσω θαλάσσιων επιχειρήσεων πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δράσης της Frontex», πρόσθεσε.

Μόλις μία μέρα νωρίτερα, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε δηλώσει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να βοηθήσουν την Ιταλία να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό μεταναστών που φθάνουν από τη βόρεια Αφρική, συμφωνώντας να αναλαμβάνουν -ίσως μέσω κάποιου αναλογικού συστήματος- τους ανθρώπους που διασώζονται στα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, πρέπει να αναλαμβάνει τους μετανάστες η χώρα στην οποία φθάνουν, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.

Επίσης, το Σάββατο, σχεδόν 300 μετανάστες, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, διασώθηκαν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 93 παιδιά και έξι γυναίκες και πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία, σχεδόν 54 χιλιάδες μετανάστες έχουν φθάσει στα παράλια της Ιταλίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ συνολικά το 2013 ο συνολικός αριθμός των μεταναστών δεν είχε ξεπεράσει τους 43 χιλιάδες.

(Πηγές: Repubblica-Ansa-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Λιβύη
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο θέλει για τη Γερμανία ο πρόεδρός της
Ομαδικός βιασμός, οργανωμένος από τον εν διαστάσει σύζυγο
Σχολείο στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ θα χτίσει η Κίνα
Η Ιατρική πληρώνει τις συνέπειες της έλλειψης εμπιστοσύνης
«Να παραμείνουμε ασφαλές καταφύγιο για τους κατατρεγμένους»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
«Δεν υποχωρούμε, ανασυντασσόμαστε»
Βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές ο συριακός στρατός
Μπλερ: Καλά κάναμε και ανατρέψαμε τον Σαντάμ
Ισραήλ
Εκαναν οτοστόπ στη Δυτική Οχθη και τους απήγαγαν
Αφγανιστάν
227 νεκροί από επιθέσεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Αφγανιστάν
Τουρκία
Κούρδοι, αλεβίδες και τζιχαντιστές, οι πονοκέφαλοι του Ερντογάν
Ουκρανία
«Για το καλό της ειρήνης θα τους πολεμήσουμε»
Ματιές στον κόσμο
Πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο θέλει για τη Γερμανία ο πρόεδρός της
Ομαδικός βιασμός, οργανωμένος από τον εν διαστάσει σύζυγο
Σχολείο στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ θα χτίσει η Κίνα
Η Ιατρική πληρώνει τις συνέπειες της έλλειψης εμπιστοσύνης
Νέα τραγωδία στις λιβυκές ακτές
«Να παραμείνουμε ασφαλές καταφύγιο για τους κατατρεγμένους»