Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΓΙΑΤΡΩΝ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ * ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 25ΕΤΙΑ

Δέκα χρόνια ζωής απομένουν στο ΤΣΜΕΔΕ

Δέκα χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), μετά τις αθρόες διαγραφές που ζητούν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 12.000 ευρώ που ζητεί με καθυστέρηση δύο ετών η κυβέρνηση μέσω του ΕΤΑΑ.

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας με καθυστέρηση δύο ετών διατάξεις του Ν. 3986/2011 και ενώ το επάγγελμα βρίσκεται εν πλήρει συρρικνώσει εξ αιτίας της κρίσης, ζητά από τους ασφαλισμένους μηχανικούς να πληρώσουν αυξημένες κατά 28% τις εισφορές και με αλλαγή της ασφαλιστικής κλάσης, όπως προβλέπει ο ενεργοποιούμενος νόμος.

Φαίνεται ότι πρόκειται για μαζική έξοδο των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Το γεγονός αυτό μειώνει την «ζωή» του Ταμείου από 26 έτη σε λιγότερο από 10, όπως προκύπτει και από την ειδική αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας που συνέταξε ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης. Το θέμα προκύπτει λόγω της ανυπαρξίας έργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και έτσι δεν κατόρθωσαν ακόμη να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του β' εξαμήνου του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η μελέτη έδειξε ότι η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, που ήταν τελευταία 5:1, με την κρίση φθάνει στο χαμηλό επίπεδο 2:1, δηλαδή 2 εργαζόμενοι σε ένα συνταξιούχο. Το θέμα είναι σοβαρότατο και θα πρέπει να πάρουμε απόφαση να προτείνουμε προς το ΕΤΑΑ και την κυβέρνηση όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πτωχεύσει το ασφαλιστικό ταμείο μας. Ηδη εμείς στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ έχουμε πάρει όλες τις σχετικές αποφάσεις για να παραταθεί η προθεσμία μέχρι 31.8.2014. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, επί αιτήσεως του ΤΕΕ κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία πιθανολογείται να κάνει δεκτή την απόφαση.

Είναι γεγονός ότι το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι αναδιανεμητικό και βασίζεται στο ότι οι σημερινές γενιές χρηματοδοτούν το Ταμείο με τις εισφορές τους για να λαμβάνουν σύνταξη οι συνταξιούχοι μας. Εξ άλλου το θέμα είναι σοβαρό, διότι με το PSI μάς λήστεψαν περίπου 2 δισ. ευρώ από την περιουσία μας και έτσι το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο. Θα πρέπει από τώρα να ζητήσουμε από την πολιτεία ότι αν σε περίπτωση πτωχεύσει το Ταμείο θα πρέπει το κράτος να μας χορηγεί τις συντάξεις που παίρνουμε σήμερα βάσει του Ν. 3518/2006, διότι το κράτος είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα που δημιούργησε στο Ταμείο μας.

Η Διεύθυνση Λογιστικού του ΤΣΜΕΔΕ ανά μήνα εκδίδει τα έσοδα του Ταμείου. ώστε να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματά μας. Θα πρέπει να πεισθεί το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ ότι το Ταμείο μας βουλιάζει και είναι υποχρεωμένο να προτείνει προς την κυβέρνηση όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη βουλιάξει το άλλοτε δυναμικότερο Ταμείο της χώρας, με περιουσία που άγγιζε τα 4 δισ. ευρώ και μετά τη ληστεία των μισών από την κυβέρνηση με το PSI σήμερα έφθασε να έχει 2 δισ. ευρώ.

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση που μας λήστεψε τα 2 δισ. ευρώ και περιμένουμε είτε από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ είτε από τη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ είτε από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ υποβάλλουν τις σχετικές μηνύσεις, διότι το έγκλημα που διεπράχθη είναι πασιφανές. Η πολιτεία πρέπει να υποχρεωθεί με αγωγές να υποχρεωθεί να μας επιστρέψει τα 2 δισ. ευρώ που μας λήστεψε τουλάχιστον. Δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση διέγραψε την οφειλή του και δεν πλήρωσε τα ομόλογα που είχαμε αγοράσει, όταν τα είχαμε εκδώσει. Θα πρέπει ακόμα να πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διότι εμείς πληρώναμε τις εισφορές μας για μια ικανοποιητική σύνταξη, όπως προέβλεπε ο νόμος 3518/2006. Το βασικό ερώτημά μας δεν έχει απαντηθεί. 'Η μάλλον μας είπαν για να σωθεί η χώρα, όμως γιατί δεν πάνε φυλακή όσοι έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση; Γιατί να πληρώσω εγώ τη δήθεν χρεοκοπία της χώρας, όπως ισχυρίζονται;

Δυστυχώς το ΤΕΕ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική αναλογιστική μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής Αλέξανδρος Ζυμπίδης, και γι' αυτό νομίζουμε ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για το θέμα αυτό. Τα αλλοπρόσαλλα μνημόνια και όλοι οι ψηφισθέντες νόμοι από το 2010 μέχρι σήμερα ήσαν καταστροφικοί και θα έπρεπε εντός της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών να είχαν προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ.

Οι νομικοί μας είπαν ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ και το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ νομιμοποιούνται για να συντάξουν τα δικόγραφα. Επομένως όλοι οι φορείς είναι απολύτως υπεύθυνοι εάν έπειτα από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ, οπότε τότε η μόνη λύση θα είναι να αναγκαστεί η πολιτεία να επιχορηγεί και το Ταμείο μας. Εμείς έχουμε αναλύσει όλες τις παραμέτρους και την πορεία του ΤΣΜΕΔΕ μέχρι το 2010, οπότε και άρχισε η κατρακύλα και οι απομειώσεις των συντάξεών μας. Απόδειξη αυτού είναι ότι με τα αποτελέσματα στις τελευταίες ευρωεκλογές απεδείχθη η εναντίωση των πολιτών στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις από την 1η.8.2010 μέχρι σήμερα.

Πάντως ένα είναι γεγονός. Οτι σήμερα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ΤΣΜΕΔΕ έχει ζωή για 10 χρόνια. Επομένως κατά τη θεωρία των αναλογιστικών μελετών δύο πράγματα πρέπει να συμβούν. 'Η να αυξηθούν οι εισφορές των εν ενεργεία μηχανικών ή να μειωθούν οι συντάξεις, ώστε το ισοζύγιο να είναι ισοσκελισμένο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες οι προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες (τέσσερες σε αριθμό), που έκανε ο καθηγητής Νικόλαος Φράγκος, είχαν δείξει όλες ότι έπρεπε να είχαν αυξηθεί οι εισφορές από τότε, αλλά αντέδρασε από τότε η Δ.Ε. του ΤΕΕ. Ηλθε η ώρα να απολογηθούν όλοι. Μεγάλη ευθύνη φέρνουν και οι υπουργοί Εργασίας της αναφερθείσας χρονικής περιόδου, αλλά ως φαίνεται δεν φοβούνται διότι πρόλαβαν και έχουν εκδώσει το νόμο «περί μη ευθύνης υπουργών».

*Μέλος της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, αντιπροέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ

**

Δώστε δουλειά στους μηχανικούς

Για να αποτραπούν όλα τα ανωτέρω προτείνουμε: Να διεκδικήσουμε την απώλεια των αποθεματικών λόγω κουρέματος των ομολόγων με αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου εδώ και τώρα, όπως έχουν κάνει και άλλα Ταμεία. Να ζητήσουμε να τροποποιηθεί η διάταξη του Ν. 3986/2011 και να μη πληρώνουν αυξημένες εισφορές οι εν ενεργεία μηχανικοί, διότι αυτό είναι επιζήμιο για το ΤΣΜΕΔΕ (ωφέλιμο είναι για ΙΚΑ. ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.), όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Να απαιτήσουμε ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας με ιδιαίτερο βάρος στα έργα υποδομών, ώστε να απασχοληθούν οι άνεργοι μηχανικοί.

Να αναθερμανθεί άμεσα η οικοδομή και να τροποποιηθούν όλοι οι νόμοι με τους οποίους αναγκάζει η πολιτεία να κλείνουν τα γραφεία τους τουλάχιστον το 40% των εν ενεργεία μηχανικών. Να αναθέσουμε σε ομάδες εργασιών να βρουν λύσεις επί όλων των θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την περαιτέρω ζωή του ασφαλιστικού μας ταμείου. Να γίνουν ημερίδες από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ το συντομότερο δυνατόν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου που είναι μηχανικοί, όπως και όλα τα άλλα μέλη του ΕΤΑΑ, γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι επλήγησαν ομοίως, και να κληθούν και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα πρέπει να κλονίσουμε την κυβέρνηση ότι με τους τελευταίους νόμους το Ταμείο μας θα πτωχεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητά του και να την καταστήσουμε υπεύθυνη εάν καταρρεύσει και πτωχεύσουμε εξ αιτίας της. Θα τους στείλουμε τότε όλους φυλακή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Εργασία & Ασφάλιση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Εργασία & Ασφάλιση
Εως 30 Ιουνίου οι αιτήσεις
Ψαλίδι 5,2% στο επικουρικό του ΕΤΕΑ
Οι εργοδότες αισιοδοξούν...
Βραβεία Επιχειρηματικότητας
215 οκταμηνίτες στο Δήμο Πειραιά
Ευρωπαϊκή Πίστη: αύξηση κερδών
ΤΙΤΑΝ: 50 για πρακτική
Νέοι οικονομολόγοι για Μαγνησία, Τρίκαλα
Πότε παίρνω σύνταξη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται καράβια!
ΑΠΘ
Πρύτανης ΑΠΘ ο Περικλής Μήτκας
ΤΑΙΠΕΔ
Νομικό οπλοστάσιο κατά του ΤΑΙΠΕΔ
Αντιφασιστική Δράση
Απάντηση αντιφασιστών
Μετανάστες
Στον Βόλο 41 μετανάστες
Πακιστανός σε κατάσταση αμόκ έσπειρε το θάνατο
Εκπαίδευση
Νέο Λύκειο με ψίχουλα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Και ολίγη Λαγκάρντ στο φορτίο της ηρωίνης
Πυρκαγιές
Στη Σιθωνία η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πέντε ασθενοφόρα για ολόκληρη την Ηλεία
ΥΠΕΘΑ
Εκλεβαν κηροζίνη από αεροπλάνα
Ανθρώπινα
Ποντιακό αντάμωμα στο Λεβερκούζεν
60 χρόνια μετά
Ποντιακή ταυτότητα
Εργασία & Ασφάλιση
Εως 30 Ιουνίου οι αιτήσεις
Ψαλίδι 5,2% στο επικουρικό του ΕΤΕΑ
Οι εργοδότες αισιοδοξούν...
Δέκα χρόνια ζωής απομένουν στο ΤΣΜΕΔΕ
Βραβεία Επιχειρηματικότητας
215 οκταμηνίτες στο Δήμο Πειραιά
Ευρωπαϊκή Πίστη: αύξηση κερδών
ΤΙΤΑΝ: 50 για πρακτική
Νέοι οικονομολόγοι για Μαγνησία, Τρίκαλα
Πότε παίρνω σύνταξη
Ασφαλιστικά ταμεία
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες γυναίκες
Άλλες ειδήσεις
Συνεργασία Anytime-Shell