Έντυπη Έκδοση

Ποντιακό αντάμωμα στο Λεβερκούζεν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΗΛΙΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στη μνήμη των πρόωρα χαμένων, Δήμητρας Παπαδοπούλου και Γιάννη Δελόγλου, ιδρυτικών μελών και αθόρυβων υποστηρικτών της ΟΣΕΠΕ, ήταν αφιερωμένο το 33ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Λεβερκούζεν.

«Κρατάτε ζωντανές τις παραδόσεις και τις ιστορικές μνήμες. Τις κάνετε γνωστές στα πέρατα του κόσμου» ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ γενικός πρόξενος «Κρατάτε ζωντανές τις παραδόσεις και τις ιστορικές μνήμες. Τις κάνετε γνωστές στα πέρατα του κόσμου» ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ γενικός πρόξενος Για τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Ομοσπονδία, την πολύχρονη επιτυχημένη διαδρομή της και τους μελλοντικούς της στόχους μάς μιλά ο πρόεδρός της Ηλίας Μαυρίδης.

- Η Ομοσπονδία;

«Η ΟΣΕΠΕ, από το 1981 που ιδρύθηκε από φλογερούς νοσταλγούς της ποντιακής παράδοσης και των αλησμόνητων πατρίδων, συνεχίζει με τη δράση της να διαμορφώνει την κοινωνία της Γερμανίας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο και παράλληλα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού λαού. Το πιο σημαντικό και δημιουργικό έργο της Ομοσπονδίας είναι η συνεχής μύηση της νεολαίας μας στις πατροπαράδοτες αξίες των προγόνων και η συντήρηση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων της γης του Πόντου».

- Τι είναι το Φεστιβάλ;

«Είναι μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα που οργανώνεται κάθε χρόνο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα από την ποντιακή ομοσπονδία η οποία δρα οργανωμένα στο πλαίσιο των ποντιακών συλλόγων της. Εδώ συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 Ποντιόπουλα απ' όλες τις γωνιές της Γερμανίας.

Το Φεστιβάλ ήταν πάντα ημέρα γιορτής για όλους τους συλλόγους. Ξεκινώντας από τα χαράματα με τα λεωφορεία, στη διαδρομή με την κεμεντζέ και το ταούλ', τα τραγούδια, τα γέλια, τα πειράγματα και τα νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα, περνούσε γρήγορα η ώρα».

- Η υποδοχή στη σάλα;

«Εκεί αρχίζει το αντάμωμα γνωστών, φίλων και αδερφών σε ένα τοπίο γεμάτο χαρά, αισιοδοξία, προσπάθεια και ελπίδα. Ελπίδα, για να κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μια παράδοση αιώνων ζωντανή. Να μεταλαμπαδεύσουμε το φως των παππούδων και προπάππων μας στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Βαρύ φορτίο...».

- Η κορυφαία στιγμή;

«Οταν χιλιάδες νέοι, πιασμένοι χέρι χέρι, μπαίνουν χορεύοντας στην αίθουσα σχηματίζοντας τον κύκλο της ζωής. Κάθε χορευτικό παρουσιάζει με τη σειρά του την προσπάθεια όλης της χρονιάς μέσα από ένα χορευτικομουσικό δρώμενο. Το φεστιβάλ κλείνει με μουσική και χορά για όλο τον κόσμο».

- Ο στόχος σας;

«Η δημοσιότητα του ποντιακού ζητήματος στην καρδιά της Ευρώπης. Με την παρουσία χιλιάδων νέων, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, βγάζουμε μια δυνατή κραυγή σε όλα αυτά τα κέντρα που θέλουν να κρατήσουν θαμμένο τον Ποντιακό Ελληνισμό».

- Διατηρείτε την παράδοση σε καιρούς κρίσης...

«Οι νέες και οι νέοι, στελεχώνοντας τις διοικήσεις και τα καλλιτεχνικά τμήματα των σωματείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διάσωση, διάδοση και ανάπτυξη της παράδοσης, εξασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη ιστορική πορεία του ποντιακού λαού...

Σε καιρούς δύσκολους, κρίσης αξιών, πολιτισμού, κανόνων οικονομίας και εκμετάλλευσης και άλλων δοκιμασιών που ζούμε, ας αντισταθούμε επιμένοντας στην ιστορική - δημογραφική - κοινωνική και γενικότερα πολιτισμική μας ταυτότητα και συνείδηση και ας αξιοποιήσουμε κάθε τι που μπορούμε να ανασύρουμε από την τοπική ιστορία και παράδοσή μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
60 χρόνια μετά
Ποντιακή ταυτότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται καράβια!
ΑΠΘ
Πρύτανης ΑΠΘ ο Περικλής Μήτκας
ΤΑΙΠΕΔ
Νομικό οπλοστάσιο κατά του ΤΑΙΠΕΔ
Αντιφασιστική Δράση
Απάντηση αντιφασιστών
Μετανάστες
Στον Βόλο 41 μετανάστες
Πακιστανός σε κατάσταση αμόκ έσπειρε το θάνατο
Εκπαίδευση
Νέο Λύκειο με ψίχουλα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Και ολίγη Λαγκάρντ στο φορτίο της ηρωίνης
Πυρκαγιές
Στη Σιθωνία η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πέντε ασθενοφόρα για ολόκληρη την Ηλεία
ΥΠΕΘΑ
Εκλεβαν κηροζίνη από αεροπλάνα
Ανθρώπινα
Ποντιακό αντάμωμα στο Λεβερκούζεν
60 χρόνια μετά
Ποντιακή ταυτότητα
Εργασία & Ασφάλιση
Εως 30 Ιουνίου οι αιτήσεις
Ψαλίδι 5,2% στο επικουρικό του ΕΤΕΑ
Οι εργοδότες αισιοδοξούν...
Δέκα χρόνια ζωής απομένουν στο ΤΣΜΕΔΕ
Βραβεία Επιχειρηματικότητας
215 οκταμηνίτες στο Δήμο Πειραιά
Ευρωπαϊκή Πίστη: αύξηση κερδών
ΤΙΤΑΝ: 50 για πρακτική
Νέοι οικονομολόγοι για Μαγνησία, Τρίκαλα
Πότε παίρνω σύνταξη
Ασφαλιστικά ταμεία
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες γυναίκες
Άλλες ειδήσεις
Συνεργασία Anytime-Shell