Έντυπη Έκδοση

Εμβόλιο για όλους

Οκτώ στους δέκα που διαγνώστηκαν με τη νέα γρίπη στη χώρα μας είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό (επισκέπτες, τουρίστες ή ομογενείς). Εννέα στους δέκα που νόσησαν από τον ιό έχουν ιαθεί. Επτά στα δέκα κρούσματα του ιού Η1Ν1 εντοπίστηκαν από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς. Συνολικά μετράμε 323 περιστατικά μέχρι χθες. Εκατόν τριάντα έξι διαγνώστηκαν την τελευταία εβδομάδα (8-15 Ιουλίου), από τα οποία μόνο 3 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τη νέα φάση της πανδημίας στην οποία εισήλθε η χώρα μας. «Προχωρούμε από τη φάση περιχαράκωσης στη φάση προστασίας, που βασικό στόχο έχει την προστασία των ασθενών με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ή υψηλού κινδύνου. Η χρήση των αντιιικών θα γίνεται μόνο σε βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε ασθενείς που με αιτιολογημένη εκτίμηση των γιατρών θ' απαιτείται», είπε.

«Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα συνεχίσουν να είναι σε ετοιμότητα και θα εξετάζουν τους προσερχόμενους ασθενείς, δίνοντας έμφαση κυρίως στα βαριά περιστατικά και εκείνα που παρουσιάζουν επιπλοκές», επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η χώρα μας προετοιμάζεται για το φθινόπωρο και για τη χειμερινή περίοδο, όπου, όπως αναφέρουν όλες οι διεθνείς μελέτες και οι προβλέψεις επιστημόνων, αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εξάπλωση του ιού, τόνισε ο υπουργός. «Και πάντα λαμβάνεται υπ' όψιν και το ενδεχόμενο αυξημένης επιθετικότητας, παθογένειας του ιού».

Οσο για το εμβόλιο που μέχρι την περασμένη εβδομάδα θα κάλυπτε 4 εκατομμύρια του πληθυσμού, με προτεραιότητα των παιδιών (0-18 ετών), των επαγγελματιών του τομέα υγείας, των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των νέων έως 30 ετών, ο υπουργός δήλωσε ότι προσανατολίζεται στην κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.

Για τις διαφορές μεταξύ της εποχικής γρίπης Α Η1Ν1 και της τωρινής πανδημίας μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ειδικός λοιμοξιωλόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Σε συγκρίσεις που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature και Science, επισημαίνεται ότι ενώ η εποχική γρίπη μεταδίδεται στο 5 με 15% του πληθυσμού, η πανδημική γρίπη κατά κανόνα μεταδίδεται σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, 20, 30% και ίσως και παραπάνω.

Η θνητότητα της εποχικής γρίπης είναι 500.000 θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως. Με την πανδημική γρίπη περιμένουμε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι η γρίπη του '57 και του '68 είχε γύρω στο 1 με 2 εκατ. ενώ του '18 είχε τουλάχιστον 50 εκατ. θανάτους. Υπολογίζουν οι μελέτες ότι η τωρινή πανδημία θα είναι αντίστοιχη με του '57 και του '68, όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων».

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητάς του *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Εμβόλιο για όλους
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»
«Συμπόσιο της Σύμης»
Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη
Απόρρητο επικοινωνιών
Διαφωνία ΑΔΑΕ για την άρση απορρήτου
Δασικές πυρκαγιές
700 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Σιθωνία
Διατροφή
Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς
Ποδήλατο
Καμία πόλη μας στην ευρωχάρτα ποδηλάτων
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ
Χανιά
Ξεσηκωμός κατοίκων για αιολικό πάρκο