Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και προχειρότητα επικίνδυνη για τη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων, κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και ακαδημαϊκοί με αφορμή το σχέδιο νόμου που από τη μια ενισχύει την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ (με κλείσιμο των «αζήτητων» που διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη) και από την άλλη παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στη λειτουργία των ΑΕΙ περιστέλλοντας ακόμη και τις αρμοδιότητες του ανώτατου ακαδημαϊκού τους οργάνου, της Συγκλήτου.

«Υπάρχει κίνδυνος να εξουδετερωθεί τελείως η Σύγκλητος και να ληφθούν αποφάσεις αυθαίρετες ή όχι με ευρεία συναίνεση», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης, αναφερόμενος στη διάταξη σύμφωνα με την οποία η Σύγκλητος αντικαθίσταται από το πρυτανικό συμβούλιο σε περίπτωση που διακοπεί συνεδρίασή της επί δύο συνεχόμενες φορές. Μια ρύθμιση που -προφανώς- επινοήθηκε για να αντιμετωπιστούν γεγονότα όπως οι περσινές φοιτητικές καταλήψεις (και στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου). Το «κόστος» όμως που θα μετρηθεί με την προσβολή του αυτοδιοίκητου προκάλεσε την έκρηξη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Μπορεί να δημιουργηθούν τεχνητές καταστάσεις ώστε να ληφθούν αποφάσεις συγκεκριμένης κατεύθυνσης για πολύ σημαντικά θέματα» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ για να καταλήξει πως «είναι τόσο πρόχειρη η διατύπωση που δεν νομίζω ότι λύνεται και το πρόβλημα για το οποίο προβλέφθηκε».

Τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας όχι μόνο των πανεπιστημίων αλλά και γενικότερα του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης επισημαίνει ο αντιπρύτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γιάννης Πολύζος, διαμαρτυρόμενος για την «εξίσωση προς τα κάτω» των πανεπιστημίων, στην οποία υποχρεώνουν οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες (σχέδιο νόμου για ΤΕΙ και για κολέγια) του ΥΠΕΠΘ. Οπως τονίζει: «Με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και την αναγνώριση των κολεγίων αλλάζει ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία πλέον είναι για τους έχοντες και τους κατέχοντες».

«Το σχέδιο νόμου είναι προϊόν συγκυρίας και προθέσεων όχι τόσο διαφανών» συμπληρώνει ο κ. Σταυρακάκης. «Είναι βέβαιο -συνεχίζει- πως δεν έχει προκύψει από καμία σοβαρή μελέτη του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και επιπλέον η αξιολόγηση συνολικά του συστήματος».

Οι εξελίξεις στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας θα σηματοδοτηθούν από την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, αύριο Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν το περιεχόμενο και οι συνέπειες του σχεδίου νόμου -που κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων- καθώς και από τις ενέργειες που μελετά η ΠΟΣΔΕΠ, αρχής γενομένης από μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου εντός των ημερών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Τριτοβάθμια εκπαίδευση
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Εμβόλιο για όλους
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»
«Συμπόσιο της Σύμης»
Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη
Απόρρητο επικοινωνιών
Διαφωνία ΑΔΑΕ για την άρση απορρήτου
Δασικές πυρκαγιές
700 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Σιθωνία
Διατροφή
Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς
Ποδήλατο
Καμία πόλη μας στην ευρωχάρτα ποδηλάτων
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ
Χανιά
Ξεσηκωμός κατοίκων για αιολικό πάρκο