Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ: ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη

Ως έναν μεγάλο στόχο στον οποίο χρειάζεται να πιστέψει η χώρα, όπως πίστεψε στους στόχους της ένταξης στην ΟΝΕ και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την πράσινη ανάπτυξη, μιλώντας στο Συμπόσιο της Σύμης, που γίνεται στη Σκιάθο.

Ηπράσινη ανάπτυξη ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συζήτησης:

1 Η Ελλάδα έχει ξεχωριστές δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκόσμια, αφού είναι μία από τις πιο πλούσιες περιοχές στον κόσμο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2 Ως προς τον χρόνο απόδοσης, χρειάζεται μια πενταετία για την ανάπτυξη των πρώτων στόχων, ενώ σε 15 έως και 20 χρόνια μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, καθώς η Ελλάδα μπορεί μέσα σε αυτά τα χρόνια να φτάσει σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε το 35%-40% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καλύπτουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

3 Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερο από το όφελος γιατί η χώρα θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, θα έχει οικονομικό κέρδος και οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

4 Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει αυτή την εξέλιξη στην πράσινη ανάπτυξη και παίξει τον πρωτοποριακό ρόλο στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπορεί να αλλάξει τη θέση και την εικόνα της στην Ευρώπη και στον κόσμο, να ισχυροποιηθεί και να βελτιώσει σημαντικά τη διαπραγματευτική της ισχύ για όλα τα άλλα θέματα.

Επίσης αν η παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές μορφές αναπτυχθεί στα νησιά μπορεί η χώρα να προσφέρει ενέργεια προς την Τουρκία, η οποία έχει μεγάλο έλλειμμα και έχει μεγάλες ανάγκες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

5 Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να αναπτυχθεί και με ένα π.χ. νέο φορολογικό σύστημα ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Εμβόλιο για όλους
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»
«Συμπόσιο της Σύμης»
Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη
Απόρρητο επικοινωνιών
Διαφωνία ΑΔΑΕ για την άρση απορρήτου
Δασικές πυρκαγιές
700 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Σιθωνία
Διατροφή
Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς
Ποδήλατο
Καμία πόλη μας στην ευρωχάρτα ποδηλάτων
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ
Χανιά
Ξεσηκωμός κατοίκων για αιολικό πάρκο