Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς

Οι χυλοπίτες της γιαγιάς και το τσίπουρο του παππού παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις του σύγχρονου Ελληνα καταναλωτή.

Μάλιστα πολλοί, που «κληρονόμησαν»... παλιές συνταγές, καλύπτουν τις οικογενειακές ανάγκες παράγοντας παραδοσιακά τρόφιμα σπίτι τους. Τα ευρήματα αυτά ανέδειξε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους (48,8%) απάντησαν ότι καταναλώνουν συχνά παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, 29,5% ότι καταναλώνουν περιστασιακά, 16,9% ότι καταναλώνουν πολύ συχνά, 4,3% ότι καταναλώνουν σπάνια και μόλις το 0,5% ότι δεν καταναλώνουν ποτέ παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά. Οσον αφορά τα διάφορα είδη παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, δημοφιλέστερα στην κατανάλωση αναδεικνύονται το γιαούρτι, το μέλι, τα τοπικά τυριά, οι μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες και το κρασί. Η πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζει παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, κυρίως γιατί θεωρεί ότι είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά χωρίς χημικά πρόσθετα, είναι πιο υγιεινά από τα βιομηχανοποιημένα και έχουν ωραία γεύση και άρωμα. Κάποιοι άλλοι πάλι, δεν τα αγοράζουν γιατί... μπορούν και τα φτιάχνουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οικιακές βιοτεχνίες που καλύπτουν τις οικογενειακές ανάγκες σε παραδοσιακά προϊόντα έχουν δημιουργήσει αρκετοί Θεσσαλονικείς, και μάλιστα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ακόμη όμως κι αν δεν τα παρασκευάζουν οι ίδιοι, τα προμηθεύονται συχνά από το σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές και τοπικούς συνεταιρισμούς, πληρώνοντας ευχαρίστως ώς και 10% παραπάνω σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα. Το 49% πάντως βρίσκει τις τιμές τους υψηλές.

Ο καταναλωτής τέτοιων προιόντων είναι περίπου 41 ετών, έγγαμος με περισσότερα από δύο ενήλικα μέλη στο νοικοκυριό του και σχετικά υψηλό εισόδημα (2.500-3.000 ευρώ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελισάβετ Ζαργκλή και την καθηγήτρια τού Τομέα Αγροτικής Οικονομίας Ειρήνη Τζίμητρα - Καλογιάννη, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με προσωπικές συνεντεύξεις, κατά τις οποίες συμπληρώθηκαν 414 έγκυρα ερωτηματολόγια, από τον Ιανουάριο ώς τον Απρίλιο του 2009.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Εμβόλιο για όλους
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»
«Συμπόσιο της Σύμης»
Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη
Απόρρητο επικοινωνιών
Διαφωνία ΑΔΑΕ για την άρση απορρήτου
Δασικές πυρκαγιές
700 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Σιθωνία
Διατροφή
Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς
Ποδήλατο
Καμία πόλη μας στην ευρωχάρτα ποδηλάτων
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ
Χανιά
Ξεσηκωμός κατοίκων για αιολικό πάρκο