Έντυπη Έκδοση

Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ

Για σύμπνοια με τα συμφέροντα των εργολάβων κατηγόρησε τον υφυπουργό Εσωτερικών Α. Νάκο, ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού. Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αντίθεση της κοινότητας στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, «ο κ. Νάκος έχει ενδώσει στις απαιτήσεις τους», ενώ λόγω των πολιτικών εξελίξεων θέλει «να προλάβει να ξεπληρώσει γραμμάτια».

Από τα πυρά του Νίκου Κούκη δεν γλίτωσε ούτε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τοποθετήθηκε μετά τα τελευταία επεισόδια στο Γραμματικό υπέρ της χωροθέτησης. «Καταγγέλλουμε τον υπερφίαλο πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ ότι σε συνέδριο τον Φεβρουάριο, μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή μας. Τώρα δίνει δίκιο στα ΜΑΤ και τους εργολάβους».

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γραμματικού, κάτοικοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο ώστε να μην ξεκινήσουν τα έργα, ενώ θα εμποδίσουν «με κάθε τρόπο» τη διέλευση των οχημάτων του εργολάβου. «Ο κόσμος είναι στα χαρακώματα. Εγώ δεν μπορώ πλέον να ελέγξω κανέναν από τους εξεγερμένους κατοίκους. Το παιχνίδι έχει ξεφύγει από μένα και για ό,τι συμβεί δεν θα είμαι υπεύθυνος».

Ο Νίκος Κούκης χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, τονίζοντας ότι θα καταστραφεί σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, ενώ υπάρχει και η περίπτωση μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και της λίμνης του Μαραθώνα. «ΧΥΤΑ σημαίνει χωματερή όπως και στα Λιόσια. Μια μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων ξεπερασμένη και επικίνδυνη για το περιβάλλον».

Στα επιχειρήματα των κατοίκων του Γραμματικού εκτός από αυτά που αφορούν την -όπως υποστηρίζουν- παράνομη εγκατάσταση του εργολάβου, αφού άδεια δεν υπήρχε, προστέθηκε και αυτό του ενδεχόμενου της επιστροφής κονδυλίων στην Ε.Ε. Οπως εξήγησε ο κ. Κούκης, οι ειδικοί όροι των πρωτοκόλλων χρηματοδότησης προβλέπουν σαφέστατα τη βασική υποχρέωση (για την αποπληρωμή) να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας, κάτι που δεν έχει προγραμματιστεί ούτε στα χαρτιά. «Θα υποχρεωθούμε σε επιστροφή των κονδυλίων και δεν θα έχουμε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Εμβόλιο για όλους
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πυρ για σκοπιμότητα, προχειρότητα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
«Λουκέτο σε 41 τμήματα των ΤΕΙ, ο σκοπός της κυβέρνησης»
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»
«Συμπόσιο της Σύμης»
Στόχος 1ος: πράσινη ανάπτυξη
Απόρρητο επικοινωνιών
Διαφωνία ΑΔΑΕ για την άρση απορρήτου
Δασικές πυρκαγιές
700 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Σιθωνία
Διατροφή
Οι Ελληνες μαγειρεύουν με τις συνταγές της γιαγιάς
Ποδήλατο
Καμία πόλη μας στην ευρωχάρτα ποδηλάτων
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γραμματικό: πυρά για τον ΧΥΤΑ
Χανιά
Ξεσηκωμός κατοίκων για αιολικό πάρκο