Έντυπη Έκδοση

Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα

Την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασιστεί σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης η μορφή που θα πάρει η διάσωση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ εξέδωσε χθες το βράδυ την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αποφάσισα να συγκαλέσω σύνοδο των αρχηγών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 12 ώρα στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα θα βρίσκονται η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Εχω ζητήσει να προωθηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες μέσω των υπουργών Οικονομικών».

Πριν, λοιπόν, από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών των 17 να προετοιμάσουν το έδαφος, που έχει ήδη καλλιεργηθεί από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαβουλεύονται από την περασμένη Τρίτη. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι υπουργοί της ευρωζώνης θα έρθουν στις Βρυξέλλες ή θα γίνουν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, η απόφαση του Χ.Β. Ρόμπαϊ να καλέσει τους ηγέτες των 17 την ερχόμενη Πέμπτη σημαίνει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Διαφορετικά θα είχε αντιδράσει η Γερμανία, η οποία δεν έδειχνε «ζεστή» για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής. «Αυτό που θα βοηθήσει την Ελλάδα είναι ένα νέο πρόγραμμα (βοήθειας) και όχι μια καθεαυτή συνάντηση (ηγετών)», δήλωσε πριν από την ανακοίνωση του Χ.Β. Ρόμπάϊ από το Βερολίνο ο Στέφεν Σέιμπερτ, εκπρόσωπος της Ανγκελας Μέρκελ.

Φυσικά, στη συνάντηση της Πέμπτης, αλλά και σε αυτή που θα προηγηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η μορφή που θα πάρει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, για την οποία επιμένουν η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Και προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι με βάση τις προτάσεις που έχουν επιπλεύσει, το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε μια «επιλεκτική χρεοκοπία».

* Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακοίνωση της συνόδου, μια που δεν φάνηκε να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στη Ρώμη. Δήλωναν όμως πως ελπίζουν ότι μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει κάποια πρόοδος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αριστερά
Να πληρώσουν οι τράπεζες
Βιβλίο
Ο καπιταλισμός είναι η κρίση
Βουλή
Εξεταστική για Ορφανό
Γερμανία
Του αφαίρεσαν το ντοκτορά
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πέθανε πριν απολογηθεί
Δημοκρατική Αριστερά
5ετές αναπτυξιακό προτείνει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Δημόσιο
Καταργούνται οι φορείς, έρχονται οι απολύσεις
Διπλωματία
Αύριο η Κλίντον
Πρόσκληση στον Πούτιν
Ευρωζώνη
Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα
Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
ΚΚΕ
Χρεοκοπία έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει
Κυβέρνηση
«Ιστορικές στιγμές»
ΠΑΣΟΚ
Ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΕΚ ζητούν 53 του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
«Νέο ξεκίνημα» ψάχνει το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ
Φθινοπωρινό δημοψήφισμα
Κάλπες ανάχωμα στα γκάλοπ