Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ EFSF ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση

Δυσεύρετη είναι η χρυσή τομή για την εξεύρεση λύσης του ελληνικού χρέους, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για περαιτέρω επίσπευση εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για ένα διήμερο με τους απεσταλμένους του στη Ρώμη, από όπου δεν φαίνεται να βγαίνει καπνός.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς επέστρεψε χωρίς τη λύση στις αποσκευές του, αφήνοντας πίσω το γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, ο οποίος αναμενόταν να γυρίσει χθες το απόγευμα στην Αθήνα.

Διπλός συνδυασμός

Η συνάντηση της Ρώμης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών φορέων, τις οποίες συντονίζει ο γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Ε.Ε. Βιτόριο Γκρίλι, δεν φαίνεται να καταλήγει σε μια λύση.

Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ο συνδυασμός του γερμανικού σχεδίου και η χρήση του προσωρινού μηχανισμού EFSF. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα:

1Γερμανικό σχέδιο. Αφορά την ανταλλαγή ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας (swaps), ίσως και 30 ετών, με επιτόκιο 3,5%. Η λύση, που μπορεί να χαρακτηριστεί «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, θα αποτελεί κερδοφόρα για την Ελλάδα από πλευράς χρόνου, ώστε να αναδομήσει την οικονομία της. Εντούτοις δεν βρίσκει σύμφωνους τους ιδιώτες, έχει μεγάλο κόστος για τις τράπεζες και δεν αποκλείεται να έχει παρενέργειες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2 EFSF. Ο προσωρινός μηχανισμός, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τους ηγέτες της Ε.Ε., προέβλεπε τη χορήγηση δανείου για αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά. Κίνηση άνευ οφέλους για την Ελλάδα, η οποία αδυνατεί να βγει στην αγορά. Η διεύρυνση όμως του ρόλου του Μηχανισμού, δηλαδή η χορήγηση δανείων για αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, είναι μία από τις λύσεις που επιζητούσε η ελληνική κυβέρνηση από την άνοιξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα αγοράς ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή, μπορεί μειωμένη κατά περίπου 30%.

Το διπλό σχέδιο, που για την ώρα προκρίνεται, αλλά στο οποίο δεν φαίνεται να καταλήγουν άμεσα, αποτελεί τεχνική λύση. Κατ' ουσία η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετεί κάποια από τα δάνειά της, πιθανότατα της κρίσιμης περιόδου 2012-2014, αλλά θα εξυπηρετεί ομόλογα άλλων ετών. Οσον αφορά τις τράπεζες, το πρόβλημα ρευστότητάς τους, που θα προκαλέσει η μερική έκπτωση των εγγυήσεων που έχουν στην ΕΚΤ, θα αντιμετωπιστεί από την τελευταία που θα τις ενισχύσει.

Πρωταρχικό ρόλο έχει η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να πιέζει από κάθε κατεύθυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στους κινδύνους που απειλούν το ευρώ και, λόγω της ελληνικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Γκέοργκ Ασμουσεν ζητάει «ενδείξεις προόδου» όπως επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και να βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαία η κίνηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει επιστολή τις προσεχείς ημέρες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να ζητήσει τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Περί αξιοποίησης

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έπιασε ήδη δουλειά.

Μετά τον ΟΤΕ, στη λίστα παίρνει σειρά η ΕΥΑΘ, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη γαλλική Suez για το 40%, εκ του οποίου προσδοκούν 80-100 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ, με επέκταση της σύμβασης για αποκλειστική διαχείριση των τυχερών παιγνίων «Πάμε στοίχημα», «ΛΟΤΤΟ», «Τζόκερ», «ΠΡΟΤΟ», «Κίνο» «Προπογκόλ» κ.ά. προς άντληση 900 εκατ. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο διερευνά ακόμη και μετάθεση στο 2012 της διάθεσης του 34% του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και η σύμβαση επέκτασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η συμφωνία με τους Γερμανούς θα φέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή απομένουν άλλα 1,3 δισ. ευρώ μετά τα 390 εκατ. του ΟΤΕ. Στο πρόγραμμα βρίσκονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ο ΟΔΙΕ (100%), ΟΛΠ και ΟΛΘ (100%), Καζίνο Πάρνηθας (49%), Λάρκο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΔΕΠΑ (55%), ΕΑΣ κ.λπ., καθώς ο φετινός στόχος ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ από 17 ιδιωτικοποιήσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αριστερά
Να πληρώσουν οι τράπεζες
Βιβλίο
Ο καπιταλισμός είναι η κρίση
Βουλή
Εξεταστική για Ορφανό
Γερμανία
Του αφαίρεσαν το ντοκτορά
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πέθανε πριν απολογηθεί
Δημοκρατική Αριστερά
5ετές αναπτυξιακό προτείνει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Δημόσιο
Καταργούνται οι φορείς, έρχονται οι απολύσεις
Διπλωματία
Αύριο η Κλίντον
Πρόσκληση στον Πούτιν
Ευρωζώνη
Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα
Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
ΚΚΕ
Χρεοκοπία έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει
Κυβέρνηση
«Ιστορικές στιγμές»
ΠΑΣΟΚ
Ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΕΚ ζητούν 53 του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
«Νέο ξεκίνημα» ψάχνει το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ
Φθινοπωρινό δημοψήφισμα
Κάλπες ανάχωμα στα γκάλοπ