Έντυπη Έκδοση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ * ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Καταργούνται οι φορείς, έρχονται οι απολύσεις

Με μια απλή τροπολογία η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των φορέων του Δημοσίου. Ρύθμιση, που θα ανοίξει και την κερκοπόρτα λίγο αργότερα και για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ευάγγ. Βενιζέλος Ευάγγ. Βενιζέλος Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι η τροπολογία θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα ψηφιστεί στις αρχές του Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται στις ακρογιαλιές.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στην τροπολογία θα περιλαμβάνονται οι κατάλογοι που έχουν διαμορφωθεί με τους υπό κατάργηση φορείς (σ.σ. λίστα Παγκάλου), ενώ διευκρίνισε πως αυτό αφορά όλους τους φορείς που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία που έχουμε με τους θεσμικούς μας εταίρους και πιστωτές.

«Είναι επείγουσα ανάγκη το κράτος να γίνει μικρότερο, εξυπνότερο, δικαιότερο, αποτελεσματικότερο. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι πρέπει να περιορίσουμε τους φορείς της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Δεν μας το επιβάλλει κανείς, δεν είναι ένας έξωθεν αναγκασμός, αλλά μια στοιχειώδης ενέργεια εκλογίκευσης της κατάστασης υπέρ του κράτους, υπέρ του πολίτη, υπέρ της οικονομίας» διαβεβαίωσε.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει, αν και προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, για το πόσο είναι το δημόσιο χρέος. «Δεν θεωρώ ότι βοηθά σε τίποτα να συζητάμε σ' αυτή την αίθουσα για το ύψος του δημοσίου χρέους σε απόλυτους αριθμούς. Η συζήτηση για το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς είναι παραπλανητική και έχει μόνο μια αξία, το ύψος των ετήσιων δανειακών αναγκών, γιατί αυτές βεβαίως είναι απόλυτοι αριθμοί, διότι η αγορά συναλλάσσεται σε απόλυτους αριθμούς» υποστήριξε.

«Δηλώστε τα»

Ο ίδιος παράλληλα, με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Γιακουμάτου, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό να το δηλώσουν, καθώς άμεσα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς θα μπορούν να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά μέτρα που σχετίζονται με το ζήτημα που λέγεται «καταθέσεις εξωτερικού»:

1Η άρση του τραπεζικού απόρρητου, με την οποία μπορούμε να πληροφορηθούμε ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που έχουν σταλεί όλο αυτό το διάστημα.

2Τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να διασταυρώσουμε τόκους από καταθέσεις του εξωτερικού -ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβαίνει σε αυτές τις διασταυρώσεις.

3Η διασταύρωση της χρήσης πιστωτικών καρτών σε τράπεζες εξωτερικού.

«Αυτά όλα θα αποδώσουν πολύ γρήγορα και είναι μια ευκαιρία όποιος έχει ενδιαφέρον να έρθει και να υποβάλει μόνος του δήλωση για να μην υποστεί το δραστικό έλεγχο» συνέστησε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφέρθηκε τέλος και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είπε ειδικότερα ότι από τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα 37 προέρχονται από 10.000 φορολογουμένους, ενώ τα υπόλοιπα τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αριστερά
Να πληρώσουν οι τράπεζες
Βιβλίο
Ο καπιταλισμός είναι η κρίση
Βουλή
Εξεταστική για Ορφανό
Γερμανία
Του αφαίρεσαν το ντοκτορά
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πέθανε πριν απολογηθεί
Δημοκρατική Αριστερά
5ετές αναπτυξιακό προτείνει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Δημόσιο
Καταργούνται οι φορείς, έρχονται οι απολύσεις
Διπλωματία
Αύριο η Κλίντον
Πρόσκληση στον Πούτιν
Ευρωζώνη
Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα
Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
ΚΚΕ
Χρεοκοπία έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει
Κυβέρνηση
«Ιστορικές στιγμές»
ΠΑΣΟΚ
Ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΕΚ ζητούν 53 του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
«Νέο ξεκίνημα» ψάχνει το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ
Φθινοπωρινό δημοψήφισμα
Κάλπες ανάχωμα στα γκάλοπ