Έντυπη Έκδοση

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ

Του αφαίρεσαν το ντοκτορά

Ο ίδιος υποστήριζε ότι «πολύ λίγα αποσπάσματα» της διδακτορικής εργασίας του ήταν υπό αμφισβήτηση, όμως το Πανεπιστήμιο της Βόνης είχε άλλη γνώμη.

Από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελεύθερων, Γιώργο Χατζημαρκάκη, αφαιρέθηκε ο τίτλος του διδάκτορα με την αιτιολογία της εκτεταμένης λογοκλοπής.

Επειτα από διαδικασία αρκετών εβδομάδων, η εξεταστική επιτροπή του Πανεπιστημίου της Βόνης αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του διδάκτορα από τον Γ. Χατζημαρκάκη. Η εκτίμησή της ήταν πως «σε πολλά σημεία έκανε χρήση κειμένων άλλων συγγραφέων χωρίς την προβλεπόμενη αναφορά σε αυτούς παρά σε μερικές υποσημειώσεις» και πως «περισσότερο από το μισό της διδακτορικής εργασίας του ήταν προϊόν από άλλες πένες». Οπως δήλωσε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου, Γκίντερ Σουλτς, «στο μέλλον θα καταβάλλουμε εντονότερες προσπάθειες ν' αποφευχθούν τέτοια λάθη».

Ο Γ. Χατζημαρκάκης κατέθεσε την εργασία του και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2000. Την επιμέλεια της εργασίας είχαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Ντέτλεφ Κάρτεν (εν τω μεταξύ συνταξιούχος) και ο επίτιμος Ούβε Χολτς, από τους οποίους προφανώς διέφυγε ό,τι διαπίστωσαν χρόνια αργότερα ερευνητές της διαδικτυακής πλατφόρμας VroniPlag.

Ο ίδιος ο Χατζημαρκάκης διατείνεται ότι τη συγκεκριμένη μέθοδο παράθεσης αποσπασμάτων και υποσημειώσεων γνώρισε και υιοθέτησε το 1995 ως ερευνητής στην Οξφόρδη. Πρόκειται για ακόμη μία αφαίρεση διδακτορικού τίτλου λόγω λογοκλοπής μετά τις περιπτώσεις του Γερμανού πρώην υπ. Αμυνας, Κ.-Τ. φον Γκούτενμπεργκ και της ευρωβουλευτού Σιλβ. Κοχ - Μέριν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αριστερά
Να πληρώσουν οι τράπεζες
Βιβλίο
Ο καπιταλισμός είναι η κρίση
Βουλή
Εξεταστική για Ορφανό
Γερμανία
Του αφαίρεσαν το ντοκτορά
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πέθανε πριν απολογηθεί
Δημοκρατική Αριστερά
5ετές αναπτυξιακό προτείνει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Δημόσιο
Καταργούνται οι φορείς, έρχονται οι απολύσεις
Διπλωματία
Αύριο η Κλίντον
Πρόσκληση στον Πούτιν
Ευρωζώνη
Εκτάκτως την Πέμπτη σύνοδος της ευρωζώνης με θέμα σταθερότητα - Ελλάδα
Δέθηκαν κόμπο στη διαπραγμάτευση
Σόιμπλε: Κινδυνεύει το ευρώ αν δεν βρεθεί πειστική λύση
ΚΚΕ
Χρεοκοπία έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει
Κυβέρνηση
«Ιστορικές στιγμές»
ΠΑΣΟΚ
Ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΕΚ ζητούν 53 του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
«Νέο ξεκίνημα» ψάχνει το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ
Φθινοπωρινό δημοψήφισμα
Κάλπες ανάχωμα στα γκάλοπ