Έντυπη Έκδοση

Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Είναι πολλά τα λεφτά

Η Χεζμπολάχ εμπλέκεται στην κούρσα για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας ότι θα υπερασπίσει τα συμφέροντα του Λιβάνου στην περιοχή και ότι δεν θα ανεχθεί το Ισραήλ να καταλάβει λιβανικές πλουτοπαραγωγικές πηγές είτε αφορούν πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο είτε νερό.

Σταγόνες πετρελαίου. Μαζί με το φυσικό αέριο και το νερό, σημεία τριβής μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας (REUTERS) Σταγόνες πετρελαίου. Μαζί με το φυσικό αέριο και το νερό, σημεία τριβής μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας (REUTERS) Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε σε ομιλία του για την αντιπαράθεση του Ισραήλ με τον Λίβανο γύρω από τα θαλάσσια σύνορά τους, ότι «ο Λίβανος θα σταθεί φρουρός για την προστασία όλων των δικαιωμάτων του, ανεξαρτήτως του κόστους». Το μεγαλύτερο διακύβευμα στην περιοχή είναι τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, θέμα που έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στα τέσσερα κράτη Λίβανο, Ισραήλ, Κύπρο και Τουρκία, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Ο Κασέμ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ υποστηρίζει την επιμονή του Λιβάνου να προστατεύσει τα θαλάσσια δικαιώματά του, όπως και την πρόταση που έχει υποβάλει η χώρα στον ΟΗΕ, από τον περασμένο Αύγουστο, για το πού πρέπει να είναι τα θαλάσσια σύνορά του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόσφατα δήλωσε ότι οι προτάσεις του Λιβάνου καταπατούν ισραηλινά εδάφη και κατεβαίνουν πολύ πιο νότια από όσο αναγνωρίζει το Ισραήλ και οι προηγούμενες συμφωνίες. Ο Κασέμ πάντως στην ομιλία του είπε ότι οι ισραηλινές απειλές δεν φοβίζουν τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι απειλές του είναι άνευ αξίας στον Λίβανο, μετά την πικρή εμπειρία που είχε απέναντι στη σταθερή στάση του Λιβάνου, είπε. Η «Χααρέτζ» γράφει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να υποβάλει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για να δείξει πού είναι τα θαλάσσια οικονομικά του σύνορα με τον Λίβανο, ο οποίος, μετά την πρόταση του Αυγούστου στον ΟΗΕ, υπέβαλε και άλλη, τον Νοέμβριο, για τα όρια της ΑΟΖ του δυτικά, προς την Κύπρο.

Η λιβανέζικη πρόταση δεν περιλαμβάνει τα τεράστια αποθέματα αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν, αλλά το ισραηλινό υπουργείο Υποδομών βρήκε ότι η πρόταση της Βηρυτού περιλαμβάνει πλουτοπαραγωγικές πηγές που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Απέρριψε έτσι τις έμμεσες, μέσω ΟΗΕ, συνομιλίες με τον Λίβανο και ζήτησε από τη χώρα να αρχίσουν διμερείς απ' ευθείας διαπραγματεύσεις συνολικά για τα σύνορά τους και όχι μόνο για τα θαλάσσια. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι οι λιβανέζικες διεκδικήσεις στον ΟΗΕ περιλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις που βάσει του διεθνούς δικαίου ανήκουν στο Ισραήλ. Θεωρούν λοιπόν ότι πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αντιδράσουν, δίνοντας στον ΟΗΕ και την ισραηλινή εκδοχή του θέματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λίβανος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Περίεργος τρόπος για να ζητάς συγγνώμη
Γαλλία
Και η εγκυμοσύνη στην προεκλογική εκστρατεία
Ιταλία
Μεγάλοι και μικροί ιταλικοί συνδυασμοί
Λίβανος
Είναι πολλά τα λεφτά
Λιβύη
Ετοιμάζουν τη μετά Καντάφι εποχή, με το συνταγματάρχη σε «ασφαλή περιοχή»
Συρία
Σφαγείο αντικαθεστωτικών
Άλλες ειδήσεις
Στον νεκρό Λάντεν φορτώνουν σχέδια επιθέσεων με συμβολικό χαρακτήρα
650 Αμερικανοί στρατιώτες λιγότεροι στο Αφγανιστάν