Έντυπη Έκδοση

Ετοιμάζουν τη μετά Καντάφι εποχή, με το συνταγματάρχη σε «ασφαλή περιοχή»

Η ενίσχυση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, το μέλλον των διεθνών επιχειρήσεων και η δημιουργία συνθηκών για ομαλή απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την τέταρτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Από τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων πήραν μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Αστον, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, και υπουργοί Εξωτερικών από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, καθώς, και αραβικές χώρες. Η Ρωσία και η Κίνα, παρ' ότι είχαν προσκληθεί με την ιδιότητά τους ως μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχουν. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης εκπροσώπησε ο πρόεδρος της εκτελεστικής του επιτροπής Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Η συνάντηση άρχισε χθες με ομιλία του Τούρκου υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το μεταβατικό συμβούλιο έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό, αλλά τόνισε ότι προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση «θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς τη διοίκηση Καντάφι», πράγμα που «πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η περιουσία της διοίκησης Καντάφι, που έχει παγώσει στο εξωτερικό, θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο μεταβατικό συμβούλιο.

Ο οδικός χάρτης που προτείνει η Αγκυρα προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την εξεύρεση ασφαλούς περιοχής για τον Καντάφι και το σχηματισμό προσωρινής κοινής κυβέρνησης που θα συστήσουν η αντιπολίτευση και τα στελέχη της διοίκησης του κράτους, τα οποία δεν έχουν πάρει μέρος στη βία.

Οι Αμερικανοί είχαν αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης θα καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο μεταβατικό συμβούλιο, έπειτα από επαφές με τη λιβυκή αντιπολίτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Για το ίδιο θέμα
Η Μόσχα επικρίνει την αναγνώριση των Λίβυων εξεγερμένων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Περίεργος τρόπος για να ζητάς συγγνώμη
Γαλλία
Και η εγκυμοσύνη στην προεκλογική εκστρατεία
Ιταλία
Μεγάλοι και μικροί ιταλικοί συνδυασμοί
Λίβανος
Είναι πολλά τα λεφτά
Λιβύη
Ετοιμάζουν τη μετά Καντάφι εποχή, με το συνταγματάρχη σε «ασφαλή περιοχή»
Συρία
Σφαγείο αντικαθεστωτικών
Άλλες ειδήσεις
Στον νεκρό Λάντεν φορτώνουν σχέδια επιθέσεων με συμβολικό χαρακτήρα
650 Αμερικανοί στρατιώτες λιγότεροι στο Αφγανιστάν