Έντυπη Έκδοση

Η οικονομική κατάσταση εκτίναξε την εισαγωγή απομιμήσεων

Ενα ατέλειωτο μαφιόζικο αλισβερίσι, μια στρατιά που στις τάξεις της έχει από εξαθλιωμένα εφτάχρονα παιδιά που ράβουν τσάντες ή παπούτσια για λίγο φαγητό και νερό ή κάνα - δυο χωμάτινα τετραγωνικά μέτρα για ύπνο, μέχρι μικρά και μεγάλα αφεντικά, διαχειριστές σκλάβων, είναι η δομή αυτών των κυκλωμάτων.

Στα μάτια μας βέβαια φτάνει η εικόνα ενός χαμογελαστού μελαψού, αφού από το δικό του «μαγαζί» οι πελάτες περνούν θέλουν, δεν θέλουν.

«Περιμέναμε ότι η κρίση θα κορύφωνε την εισαγωγή παραποιημένων προϊόντων, αφού όλες οι πληροφορίες που έφταναν, από πέρσι κιόλας, ήταν ότι τα μεγάλα αφεντικά των κυκλωμάτων, που είναι κατά βάση Ελληνες, Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Σκοπιανοί, είχαν αυξήσει τις παραγγελίες για την Ελλάδα, καθώς έβλεπαν την οικονομική στενότητα των ανθρώπων» θα πει στέλεχος του ΣΔΟΕ. «Το χρηματιστήριο γι' αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο ο αλλοδαπός που πουλάει τις "μαϊμούδες" στο πεζοδρόμιο. Είναι οι λαϊκές αγορές. Οταν οι άνθρωποί του ξεχύνονται στις λαϊκές και παρατηρούν ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότεροι οι καταναλωτές του ψωνίζουν ρούχα και παπούτσια, τότε αυξάνουν και τις παραγγελίες προς τα κυκλώματα που ελέγχουν την κατασκευή αυτών των προϊόντων».

Τσάντες, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, ζώνες, παπούτσια, ό,τι επώνυμο αντιγράφεται και ρίχνεται στην αγορά. «Πριν από καιρό μάς πλησίασε μια μεγάλη εταιρεία πολύ γνωστών ρολογιών. Μας είπε ότι ένα κύκλωμα είχε λανσάρει στην αγορά "μαϊμούδες" που της είχαν προξενήσει μεγάλες ζημιές. Το γνήσιο είχε γύρω στα 600 και πωλούσαν το "μαϊμού" γύρω στα 30», θα πει ένας ιδιωτικός ερευνητής της Αθήνας. «Χρησιμοποιούσαν το κόλπο του κλεμμένου. Τα πωλούσαν στα κρυφά σε καφέ της παραλιακής, σε πάρκινγκ, σε σταθμούς αυτοκινήτων, στις εθνικές οδούς και αλλού. Φτάσαμε σε σημείο να εντοπίσουμε την πηγή. Εμπαιναν από τα Σκόπια και η διανομή προς τους λιανοπωλητές γινόταν σε συγκεκριμένα σημεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια».

Από την ώρα που οι μεγάλες ποσότητες των «μαϊμούδων» περάσουν αβρόχοις ποσί τα ελληνικά λιμάνια, σειρά έχουν οι μεγάλες αποθήκες στην περιφέρεια του Λεκανοπεδίου, όπου είναι και η έδρα του ελληνικού λαθρεμπορίου. «Μέγαρα, Ασπρόπυργος και πέριξ βρίσκεται η πληγή του ελληνικού παραεμπορίου» λένε κάποιοι. Από εκεί είναι η σειρά των μικρότερων αποθηκών στο κέντρο της Αθήνας. Πλατεία Θεάτρου, Σοφοκλέους, Σαπφούς, Αναξαγόρα, Πειραιώς, Γερανίου και πολλοί άλλοι δρόμοι στην ίδια περιοχή θεωρούνται «έδρες» αυτών των προϊόντων, καθώς υπάρχουν πολλά παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια βιοτεχνικής χρήσης. Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για τη μετατροπή τους σε αποθήκες. Αυτό δεν σημαίνει, ότι όλα αυτά πωλούνται μόνο στην ελληνική αγορά, αφού, όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΔΟΕ, ένα ποσοστό περίπου 30% απλώς αποθηκεύεται για να ταξιδέψει αργότερα με άλλα μέσα στην Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λαθρεμπόριο
Κύριο θέμα
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Λαθρεμπόριο
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
600.000 κοντέινερ έρχονται, ελέγχονται μόνο δέκα!
Για το ίδιο θέμα
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πιάστηκαν να αδειάζουν σκουπίδια σε σφραγισμένη χωματερή
Φωτιά σε πολυκατοικία στον Κολωνό
Πουλούσαν βρέφος για 15.000 ευρώ
Δύο Αλβανοί για φόνο
Βότανα
Ο δρόμος των μπαχαρικών
Δικαιοσύνη
«Βλαπτική μεταβολή η μετάθεση»
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Εισαγγελικές ανακολουθίες» λίγο πριν απ' την αυλαία
Κτηνοτροφία
Στο σφαγείο η κτηνοτροφία
Ποιοι επιβιώνουν από την κρίση
Λαθρεμπόριο
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Η οικονομική κατάσταση εκτίναξε την εισαγωγή απομιμήσεων
600.000 κοντέινερ έρχονται, ελέγχονται μόνο δέκα!
Πνιγμοί
Υγρός, «άδικος» θάνατος
Πυρκαγιές
74 φωτιές ώς τώρα, η μία έκαιγε ώς χθες στο Ρέθυμνο
Συνέντευξη
«Μου φόρτωσαν τσάντα με μολότοφ»
Τουρισμός
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Και μεταβίβαση αυθαιρέτων
Ρυθμίσεις για το περιβάλλον
Άλλες ειδήσεις
Εγκρίθηκε η πρόταση για αλιεία
Απέκλεισαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Βυθίστηκε δεξαμενή
Απλήρωτοι δικαστικοί: «Μας εμπαίζουν»
Διευθυντές σχολείων δικαιώθηκαν για τις κρίσεις του 2007