Έντυπη Έκδοση

Απόδραση στη φύση

Σύγχρονοι Ροβινσώνες

Μια παρέα πέντε Αμερικανών ακαδημαϊκών, τον περασμένο Αύγουστο, έκλεισε τα κινητά και «απέδρασε» στη φύση. Ο Τοντ Μπρέιβερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, βγαίνει από μια σκηνή που έχει στήσει κόντρα στην πλευρά ενός φαραγγιού. Είναι ελαφρώς ηλιοκαμένος, εκτός από μια χλομή λωρίδα γύρω από τον καρπό του. Για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες στην ερημιά, ο Μπρέιβερ δεν φοράει το ρολόι του. «Το ξέχασα», λέει.

Μιλάνε για μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξε ότι οι άνθρωποι -στην πλειονότητά τους ζουν σ' έναν κόσμο διαρκούς τεχνητού θορύβου- μαθαίνουν καλύτερα αφού έχουν περπατήσει στο δάσος, παρά αφού έχουν περπατήσει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. «Κατά κάποιον τρόπο... ρυθμίζεσαι ξανά, παρατηρείς ήχους όπως των γρύλων, ακούς το ποτάμι, συνδέεσαι περισσότερο με το φυσικό περιβάλλον, με τη γη μάλλον, παρά με το τεχνητό περιβάλλον», εξηγεί. Με άλλα λόγια, οι διακοπές και μάλιστα οι εναλλακτικές μορφές που μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση βοηθούν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και ενισχύουν τη λειτουργική τους μνήμη («The New York Times» 20.08.2010).

Στις σελίδες που ακολουθούν σας προτείνουμε κάποιες μορφές εναλλακτικού καλοκαιρινού τουρισμού με κύρια χαρακτηριστικά την αναζήτηση της αυθεντικότητας και της επαφής με τη φύση, την άρνηση των απρόσωπων τουριστικών πακέτων, την αποφυγή των κοσμικών παραλιών με τα λεφούσια των τουριστών, την αναζήτηση και εξασφάλιση ανθρώπινης σχέσης και φιλοξενίας. Μιλάμε για τουρισμό ορειβατικό, περιπατητικό, παράκτιο, παραλίμνιο, παραποτάμιο, θαλάσσιο. Βεβαίως οι μορφές αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον παραθαλάσσιο μαζικό τουρισμό. Ωστόσο δρουν συμπληρωματικά προς αυτόν, συμβάλλοντας, κατά κύριο λόγο, στην οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της περιφέρειας.

Ειδικοί εκπαιδευτές και λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που αγαπούν τη φύση και πιστεύουν στην άρρηκτη σχέση της ύπαρξής μας με το φυσικό περιβάλλον και την «αναγέννηση» που μας προσφέρει η επαφή με αυτό, μιλούν στην «Ε» και προτείνουν ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

«Τα πλήθη συρρέουν στις ακτές. Η λέξη "διακοπές" κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να εντάσσονται στο τελετουργικό των παραθαλάσσιων διακοπών -μικροσκοπικά ή και ανύπαρκτα μαγιό, κρέμες και αντηλιακά, οργανωμένα θέρετρα με υπερμεγέθη ξενοδοχεία, η "φυσιολατρία" των τουριστικών επιχειρηματιών και των επιταγών της μόδας».

Οσοι σχεδιάζετε ακόμη τις καλοκαιρινές σας διακοπές και επιθυμείτε μια ξεχωριστή εμπειρία φέτος, διαβάστε το βιβλίο «Στην ακροθαλασσιά - Η μεταμόρφωση του ταξιδιώτη σε παραθεριστή» του Γάλλου κοινωνιολόγου Ζαν Ντιντιέ Ουρμπιάν, εκδόσεις «Ποταμός». Θα σας βοηθήσει πολύ σχετικά με το θέμα του ταξιδιού, της περιήγησης και του τουρισμού, με τη σταδιακή αλλαγή του ταξιδιώτη, που μετακινείται για να δει και να πλουτίσει από περιπέτειες και συγκινήσεις, σε έναν παραθεριστή, δηλαδή σε έναν άνθρωπο, που μετακινείται απλώς για να φτάσει κάπου και να παραμείνει στον τόπο της άφιξής του, σε μιαν ακρογιαλιά, ως άλλος Ροβινσώνας.

«Το ταξίδι και η εξομολόγηση (κι η δημιουργία που είναι η ανώτερη και η πιστότερη μορφή της εξομολόγησης) στάθηκαν οι δύο μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου» σημείωνε ο Νίκος Καζαντζάκης στο «Ταξιδεύοντας στην Ισπανία». «Να γυρίζεις τη γης και να βλέπεις -να βλέπεις και να μη χορταίνεις- καινούρια χρώματα και θάλασσες κι ανθρώπους κι ιδέες, και να τα βλέπεις όλα σα να είναι πρώτη φορά, με μακρόσερτη ματιά, κι έπειτα να σφαλνάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρησάρα του ο καιρός, να κατασταλάξει το ξαθέρι από όλες τις χαρές και τις πίκρες σου - τούτη η αλχημεία της καρδιάς, είναι, θαρρώ, μια μεγάλη αντάξια του ανθρώπου ηδονή». Καλές διακοπές.

Απόδραση στη φύση

Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση

Ξεχωριστές οι ελληνικές παραλίες και τα νησιά μας, αλλά και τα ορεινά αυτό τον καιρό έχουν τη χάρη τους. Οι διακοπές στα δάση, με το φυσικό κλιματισμό τους, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε ορεινά μονοπάτια, να δροσιστείτε σε τρεχούμενα νερά ή να λάβετε μέρος στα πολυάριθμα παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιούνται στα ορεινά χωριά, όπου ανταμώνουν κάθε χρόνο ντόπιοι και ξενιτεμένοι.

Εδώ θα βρείτε περισσότερη ησυχία και πιο οικονομικές τιμές από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια γυρίζουν τις πλάτες στα νησιά και επιλέγουν για τις διακοπές τους το βουνό. Δείτε και στο www.visitgreece.gr

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή της πεζοπορίας. Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας κορυφής. Στην ορειβασία η απόσταση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανά ώρα καλύπτονται περίπου 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, που σημαίνει ότι για να ανέβει κανείς 1.000 μέτρα απαιτούνται περίπου 4 ώρες μαζί με τις στάσεις. Μια συνήθης ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7-10 ώρες μαζί με την επιστροφή. Τέλος, αναρρίχηση χαρακτηρίζεται το σκαρφάλωμα, με καλοκαιρινές συνθήκες (με χειμερινές χαρακτηρίζεται αλπινισμός), σε οποιαδήποτε κορυφή βουνού, που γίνεται όμως από την απόκρημνη πλευρά της (ορθοπλαγιά) και στην οποία εφαρμόζεται αναγκαστικά η αναρριχητική τεχνική (μικρού ή μεγάλου βαθμού δυσκολίας) με τη χρήση βοηθητικών οργάνων. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερη αναρρίχηση, αλλά και πολλές σχολές τεχνητής αναρρίχησης.

Ολες οι αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης, τις εγκαταστάσεις, τα ορειβατικά καταφύγια σε όλη τη χώρα, τις οργανωμένες εκδρομές και τις τοπικές συνθήκες για πεζοπορία, ορειβασία ή αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά, παρέχονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και τους τοπικούς πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους. Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης, Μηλιώνη 5, 10673 Αθήνα, τηλ. 210-3645904, 210-3636617, www.eooa. grh

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, μεγάλη αίσθηση αδρεναλίνης, γι' αυτό και όσοι το δοκιμάσουν ή θα το μισήσουν ή θα γίνει έρωτας με την πρώτη ματιά. Αναρριχήσεις πραγματοποιούνται σε πολλά βουνά της Ελλάδας (Ολυμπος, Τύμφη, Τσούργιακας, Φαλακρό κ.ά.). Δείτε περισσότερα στα www.listoften.com, www.oalth.gr, www.eooa.gr. Μπορεί η Κάλυμνος, ειδικά το καλοκαίρι, να έχει καθιερωθεί πια σαν ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς, όμως σε βουνά θα βρείτε πολλές επιλογές: στο Ποικίλο Ορος, www.vrahomania.gr, στα Μετέωρα, www.climbing-at-meteora.com, στις Λαγκαδιές του Ταϋγέτου, www.climbing-greece.com, στη Βαράσοβα απέναντι από την Πάτρα, www.anarrixisi.gr, στο Ναύπλιο, www.planetmountain.com, στο αναρριχητικό πεδίο Μαυροσουβάλας κοντά στη Μαλακάσα, www.vrahomania.gr κ.ά. Για ειδικά παπούτσια, άγκιστρα, καραμπίνερ, σχοινιά, αναβατήρες, μποντριέ, κράνη, φακούς κεφαλής, τροχαλίες κ.ά. δείτε περισσότερα στο www.dimitriadis.gr

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ

Εάν ψάχνετε κάτι που θα ανεβάσει στα ύψη την αδρεναλίνη σας και θα προσθέσει λίγο περισσότερο ενθουσιασμό στη ζωή σας, εάν θέλετε να ταξιδέψετε κάπου αλλού, «εκτός δρόμου», σε χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν σε θέες που σας κόβουν την ανάσα, τότε η ορεινή ποδηλασία σάς περιμένει. Το ποδήλατο βουνού (mountain bike) είναι ένα ποδήλατο ειδικά κατασκευασμένο [επεξεργασμένο ατσάλι (κράμα) και αλουμίνιο], με ειδικά τρακτερωτά λάστιχα, πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες. Δείτε σχετικά το www.cyclist.gr.

Ο φυσικός Δημήτρης Καπελέρης μάς λέει: «Οσοι ασχολούνται με το ποδήλατο βουνού γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 είδη ποδηλάτων βουνού, ανάλογα τη χρήση τους, που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Από χαλαρές βόλτες σε μονοπάτια και αγώνες, μέχρι extreme καταβάσεις και άλματα. Η ιστορία του ποδήλατου βουνού ξεκινάει τη δεκαετία του '70, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ποδήλατα για χρήση ειδικά στο βουνό και μέχρι σήμερα βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Μερικές από τις κατηγορίες των ποδηλάτων βουνού είναι η cross-country, freeride, downhill κ.ά. Ενώ, γενικά, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, τα ποδήλατα χωρίς ανάρτηση, με μόνο μπροστά ανάρτηση και με μπρος-πίσω αναρτήσεις. Το κόστος των ποδηλάτων βουνού ξεκινάει από 350 ευρώ περίπου για ένα βασικό μοντέλο με μπροστά ανάρτηση και φτάνει μέχρι 6.000 ευρώ για πιο εξεζητημένα μοντέλα. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την εισαγωγή στο ποδήλατο βουνού είναι το κράνος, ένα παγούρι ή σακίδιο με υδροδοχείο πλάτης, φώτα, τρόμπα και φυσικά σαμπρέλα και μπαλώματα, διότι στο βουνό όλο και κάποιο αγκάθι θα βρεθεί στο δρόμο μας. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα του εξοπλισμού αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι υψηλό.

Υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές εδώ στην Κύμη Ευβοίας. Εμείς προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία που έχουμε να ανεβαίνουμε στα ποδήλατά μας και κάνουμε βόλτες στα γύρω βουνά, φροντίζοντας τα μονοπάτια που υπάρχουν να μένουν ανοιχτά και καθαρά, ενώ δημιουργούμε και πίστα για downhill, με σκοπό να διοργανωθούν αγώνες που θα αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής μας και θα δώσουν το έναυσμα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με το ποδήλατο βουνού. Δείτε περισσότερα για τις δράσεις μας στο http://www.facebook.com/ groups/TankTrail.Kimi?ap=1 και στο http://www.youtube.com/user/jrixm8»

Περισσότερα στο ACTION CLUB HELLAS, Αριστοτέλους 14, Αθήνα, τηλ. 210-5242097, ALPIN CLUB,Μιχαλακοπούλου 39, Αθήνα, τηλ. 210-7212773, Ε.Ο.Σ. Αθηνών, Ερμού 64, Αθήνα, τηλ. 210-3212355, ΕΥ ΖΗΝ, λεωφ. Συγγρού 132, Αθήνα, τηλ. 210-9230263, TREKKING HELLAS, Φιλελλήνων 7, Αθήνα, τηλ. 210-3310323.

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ

Για τους πιο πολλούς ανθρώπους ο ουρανός έχει απλά σύννεφα και ο αέρας περιορίζεται στο «φυσάει ή όχι». Και όμως για όσους ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ο ουρανός έχει αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του. Με μια προσεκτική ματιά κάθε μέρα μπορούμε να δούμε πουλιά να ανεμοπορούν στον ουρανό, να κάνουν κύκλους και να ανεβαίνουν, να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουνήσουν τα φτερά τους. Κάπου εκεί σε πολλά σημεία της Ελλάδας μπορεί να πετάει και ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς.

«Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι η ελαφρύτερη και φθηνότερη πτητική συσκευή που υπάρχει σήμερα» μας λέει ο εκπαιδευτής Μιχάλης Ζιώτης. «Ο εξοπλισμός ζυγίζει από 10 έως 20 κιλά και χωράει σε έναν σάκο που μπορεί να το κουβαλήσει εύκολα στην πλάτη ο οποιοσδήποτε. Μεταφέρεται με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, ενώ ένα κανονικό αυτοκίνητο μπορεί να χωρέσει 3 πιλότους και 3 αλεξίπτωτα. Αυτοί είναι ο κύριοι λόγοι μαζί με την αλματώδη αύξηση στα επίπεδα ασφάλειας που το παραπέντε έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ο εξοπλισμός αποτελείται από το αλεξίπτωτο, το κάθισμα, ένα εφεδρικό (στρογγυλό) αλεξίπτωτο, το VHF για επικοινωνία, ενώ συνήθως ο πιλότος έχει όργανα όπως το βάριο που δείχνει την άνοδο ή την κάθοδο και το gps που προσδιορίζει ταχύτητα και θέση. Το κόστος του εξοπλισμού είναι περίπου 3.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σε πολύ καλή κατάσταση μεταχειρισμένοι εξοπλισμοί, ακόμα και με το μισό κόστος».

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά άλλα σημεία όπως ο Ομπλός στην Πάτρα, ο Εμπεσός και το Χανόπουλο στην Αιτωλοακαρνανία, η παραλία Κάθισμα στη Λευκάδα, το Μουζάκι στα Τρίκαλα, το Ορος Καϊμακτσαλάν στην Εδεσσα, ο Κίσσαβος στη Λάρισα, ο Κορύλοβος πάνω από την πόλη της Δράμας, ο Προφήτης κοντά στη Θεσσαλονίκη, το Μιτσικέλι πάνω από τα Γιάννινα και γενικά σε κάθε πόλη της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί σημεία πτήσεων όπου τοπικοί πιλότοι κάνουν συχνά πτήσεις. Πληροφορίες στα:

www.flyfreedom.gr, www.flyparapente.gr, www.cloudbase.gr, www.parashop.gr,, www.airioa.gr, www.noborders.gr, www.olympicwings.gr.

Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ

Διακοπές κάτω από τα αστέρια και μάλιστα τώρα σε εποχές κρίσης. Η λύση του κάμπινγκ μοιάζει ιδανική. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να εξασφαλίσετε ένα στοιχειώδη βασικό εξοπλισμό: σκηνή, θερμός, παγούρια, στρώματα ύπνου, μαξιλάρια, υπνόσακους, υπνοστρώματα, φακούς, λάμπες κ.ά. Μια λάθος επιλογή σκηνής μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις διακοπές σας, ενώ η σωστή σκηνή δεν θα σας προβληματίσει καθόλου.

Φροντίστε να είναι ιδιαίτερα ευρύχωρη προκειμένου να μη στριμωχτείτε και να έχει δύο εισόδους ώστε να δημιουργείται ρεύμα και να υπάρχει δροσιά μέσα στη σκηνή. Χρειάζεστε επίσης δάπεδο σκηνής· ένα μεγάλο πλαστικοποιημένο πανί. Προμηθευτείτε έναν απωθητή τρωκτικών-φιδιών, έναν πολυ-σουγιά, σκοινιά και μανταλάκια για να απλώνετε τις πετσέτες και τα μαγιό σας, μια ειδική συσκευή νερού ή μια πλαστική ντουζιέρα για να ξεπλένεστε μετά τη θάλασσα, γκαζάκι για καφέ ή μαγείρεμα και κατσαρολάκια, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, θερμός, κεριά σιτρονέλας για τα κουνούπια κ.λπ. Στο www.ecowatt-shop.gr αλλά και σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα διατίθενται ενεργειακοί φακοί που λειτουργούν χωρίς μπαταρία αλλά με δυναμό, ηλιακοί φακοί και φορτιστές κ.ά. Βεβαίως να έχετε μαζί σας και πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια διότι ο καλός κατασκηνωτής δεν αφήνει σκουπίδια εκεί όπου κατασκηνώνει.

Το ελεύθερο κάμπινγκ -σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, είναι παράνομο- προϋποθέτει πολύ καλή οργάνωση και προνοητικότητα. Περισσότερα για τη σχετική νομοθεσία και το κίνημα ελεύθερου κάμπινγκ μπορείτε να διαβάσετε στο http://freecampgr.blogspot.com.

Οι διακοπές σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρουν και πολύ από το να κάνετε διακοπές σε ξενοδοχείο. Το οργανωμένο κάμπινγκ είναι οικονομικό και κοινωνικό.

Με μοναδικό περιορισμό το γεγονός ότι πηγαίνει μόνο όπου υπάρχει δρόμος, το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να ανακαλύψετε την ελληνική φύση: προσφέρει ευελιξία στις ημερομηνίες αναχώρησης και στο χρόνο παραμονής, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον καιρό και τις απρόσμενες μεταβολές του και το σταθμεύετε οπουδήποτε, εφόσον βρίσκεται στη φυσική του διάσταση (με τις τέντες και τα παράθυρα κλειστά). Η αγορά αυτοκινούμενου τροχόσπιτου κοστίζει ακριβά (από 45.000 ευρώ), ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα πάγια έξοδα. Η ενοικίαση είναι σαφώς πιο συμφέρουσα λύση. Οι τιμές για τη χαμηλή περίοδο ξεκινούν περίπου από 100 έως 120 ευρώ/ημέρα και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη χωρητικότητα του οχήματος. Για περισσότερες πληροφορίες: Camper Hellas (Λεωφ. Σπάτων 147, Γέρακας, τηλ. 210-6614123, www.camperhellas.gr), Camper Club (15ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη, τηλ. 210-6664586-7, www.camperclub.gr), Turtle Vacation (34ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, έξοδος Νέα Πέραμος, τηλ. 22960-32460, www.turtlevacation.gr). Χρήσιμες συμβουλές θα βρείτε στο ιστολόγιο http:// camperlovers.wordpress.com (για διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) και στον ιστότοπο www.icamp.gr (για κάμπινγκ γενικά).

Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα

Δεν είναι μόνο η θάλασσα που δροσίζει το καλοκαίρι, είναι και τα ποτάμια και οι λίμνες που ξεκουράζουν τον ταξιδιώτη. Ο,τι πρέπει για αθλήματα όπως το ράφτινγκ στα τρελά παιχνίδια του καταρράκτη, για άσκηση με κανό ή καγιάκ.

Στα rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών Στα rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών Το rafting έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft = σχεδία. Στην ελληνική ορολογία rafting είναι η ορεινή ναυσιπλοΐα, δηλαδή κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Η ροή του ποταμού καθορίζει την πορεία και το βαθμό δυσκολίας. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα. Η χωρητικότητα της λέμβου είναι τέσσερα έως δέκα άτομα ανάλογα με το μέγεθός της, το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. «Οταν πάμε για να γνωρίσουμε το rafting» μας λέει ο εκπαιδευτής Αχιλλέας Παπαευθυμίου, περισσότερα στο www.alpinezone.gr, «μας παρέχεται ο εξειδικευμένος εξοπλισμός (στολή νεοπρέν, παπούτσια νεοπρέν, αδιάβροχο, σωσίβιο, κράνος) και έπειτα από μια ενημέρωση δεκαπέντε λεπτών για το τι θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της κατάβασης, π.χ. πώς θα πρέπει να αντιδρούμε στις διάφορες εντολές του οδηγού και σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Μετά μπαίνουμε στις βάρκες και πραγματοποιούμε το διάπλου του ποταμού. Στην περιοχή του νομού μας έχουμε την τύχη να περνάνε από τα πιο ωραία ποτάμια της Ελλάδας και όχι μόνο. Αυτά είναι ο Βοϊδομάτης, ο Αραχθος, ο Καλαρρύτικος και ο Αώος. Στη δραστηριότητα του rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών στο ποτάμι του Βοϊδομάτη με τη συγκατάθεση του γονέα. Από έξι στο ποτάμι του Αράχθου».

Κατάβαση rafting μπορείτε να κάνετε ακόμη στον Λούσιο και τον Αλφειό (δείτε το www.trekking.gr). Ξεκινάτε από τη γέφυρα της Καρύταινας στον ποταμό Λούσιο. Ακούγοντας τα παραγγέλματα του οδηγού κωπηλατείτε στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού μέσα σε ένα τούνελ από φυτά και δέντρα. Οι βράχοι που βρίσκονται στο ποτάμι δημιουργούν συναρπαστικά περάσματα και εμπόδια, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία καθ' όλη τη διάρκεια του rafting. Επειτα από λίγο, ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό όπου και συνεχίζετε το rafting περνώντας κάτω από πέτρινα γεφύρια για να σταματήσουμε λίγο πριν από το φαράγγι του Αλφειού στην εντυπωσιακή πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου. Αλλες διαδρομές είναι στον Ασπροπόταμο Θεσσαλίας, στον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη Ευρυτανίας, στις πηγές Βενέτικου στα Γρεβενά, στον Εύηνο Ναυπακτίας, στον Λάδωνα Αχαΐας κ.α.

Οσοι αγαπάτε το κανό - καγιάκ έχετε αρκετές επιλογές. Η λίμνη Πλαστήρα, 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, προσφέρεται για ήσυχες διαδρομές δύο ωρών με διθέσια ασφαλή σκάφη, ανοιχτά από την πάνω πλευρά. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησάκια και φιορδ της λίμνης, καθώς και παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα της όχθης που είναι βυθισμένα στο νερό. Μέσα από τη λίμνη η θέα από τα θεσσαλικά Αγραφα είναι μαγευτική. Στη Θεσσαλία προτείνεται η κατάβαση στα πλούσια νερά του Πηνειού έως τις εκβολές του στο Αιγαίο πέλαγος. Μία περιήγηση που μας φέρνει σε επαφή με τη μυθολογία της ευρύτερης περιοχής και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου. Με ειδικό εξοπλισμό μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χλωρίδα και πτηνοπανίδα της περιοχής (bird-watching). Η κατάβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και καταλήγει στο σημείο Στρίντζος, μία απέραντη αμμώδη παραλία. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη λίμνη Πουρναρίου στα Τζουμέρκα και τη λίμνη Κρεμαστών.

Οσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κανό- καγιάκ στα παρακάτω site μπορούν να βρουν σχετικές πληροφορίες: www.fitmaster.gr, www.aasport.gr, www.intercoast.gr, www. water-action.gr,www.fantasea.gr, www. athleticstore.gr.

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ * ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ, WAKEBOARD

Ρότα για κρυφές παραλίες

Αναρίθμητα νησιά, σμαραγδένια νερά, υπέροχος βυθός, απίστευτες συγκινήσεις για τους λάτρεις της θάλασσας. Η Ελλάδα είναι προικισμένη με μοναδικά φυσικά αξιοθέατα σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες μαρίνες, αγκυροβόλια και παραλίες με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο στα νησιά όσο και στο ηπειρωτικό τμήμα.

Το φουσκωτό επιτρέπει πρόσβαση σε παραλίες που είναι δύσκολο να πας με κάθε άλλο μέσο. Το φουσκωτό επιτρέπει πρόσβαση σε παραλίες που είναι δύσκολο να πας με κάθε άλλο μέσο. Για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές ταξιδεύοντας από νησί σε νησί, από παραλία σε παραλία, να σηκώσει άγκυρα και να σαλπάρει όποτε θέλει, το φουσκωτό είναι η καλύτερη λύση. Τα πλεονεκτήματά του εντοπίζονται κυρίως στην εξαιρετική πλευστότητα και την ασύγκριτη ευστάθεια του. Στην ουσία είναι αβύθιστα. Προσφέρουν ασύγκριτη ασφάλεια και σιγουριά. Εχουν γενικά πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης δυσκολότερων καιρικών συνθηκών από αντιστοίχου ή και μεγαλύτερου μεγέθους πλαστικά. Ο Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών Χίου έχει μια εξαιρετική ιστοσελίδα από την οποία μπορείτε να μάθετε ό,τι χρειάζεστε, την www.ofsx.gr. Αρθρα για φουσκωτά, τεχνικές συμβουλές βρίσκετε και στο www.ortsa.gr

Υπάρχουν βεβαίως και τα θαλάσσια αθλήματα. Η ιστιοσανίδα (windsurfing) συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, αφού τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική.

«Το βασικότερο από όλα είναι να ξεκινήσετε σωστά σε μια σχολή windsurf με δάσκαλο» μας λέει ο Γιώργος Φράγκος, εκπαιδευτής στο Andros Surf Club, στην παραλία του Αγιου Πέτρου· περισσότερα, στο www.windsurfingingreece. com. «Τα μαθήματα που χρειάζεται κάποιος για να μάθει σωστά στο πρώτο επίπεδο (στροφές-πλεύσεις) ανάλογα τον αναβάτη κυμαίνονται στα 10 . Στα οποία το μόνο πράγμα που χρειάζεστε είναι μόνο το μαγιό σας, γιατί σας παρέχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκτός από το σωστό τρόπο εκμάθησης ένα από τα προτερήματα το να μάθεις windsurf surf σε μια σχολή με δάσκαλο είναι ότι χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό της σχολής για τα πρώτα μαθήματα, μέσω των οποίων εξελίσσεσαι ταχύτατα, ώστε ο εξοπλισμός που θα αγοράσεις μετά να είναι μια σανίδα πιο προχωρημένη και να την κρατήσεις περισσότερο καιρό. Η αγορά εξοπλισμού μετά τα μαθήματα κυμαίνεται από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ και η τιμή είναι ανάλογη με την ποιότητα των υλικών». Πληροφορίες στα: SECRET SPOT, Ομήρου 70 και Υψηλάντου (έναντι στάση μετρό Αγίου Δημήτριου, τηλ. 210-9739384), FORWARD, Παπανικολή 150, τηλ. 210-6856946.

Εάν θέλετε να συνδυάσετε γυμναστική και μόδα η τελευταία λέξη λέγεται Stand up paddleboard, η πιο πρόσφατη έκφραση του surf. Οπως μας είπε ο εκπαιδευτής Παύλος Χειλαδάκης «το σπορ έρχεται από τη Χαβάη. Επιτρέπει το "σερφάρισμα" πάνω σε μια σανίδα με κουπί, στη θάλασσα χωρίς κύμα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές και τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας άθληση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ιδανικό για όλες τις ηλικίες και για τις ελληνικές θάλασσες».

Η χώρα μας είναι ιδανικός προορισμός για το wakeboarding, που συνδυάζει surf, snowboard, skate και water ski. Οι wakeboarders έχουν τα δικά τους στέκια στις ελληνικές παραλίες και κάθε χρόνο ανανεώνουν τα ραντεβού τους με τα κύματα για πιο εντυπωσιακά raleys, hoochies, vulcan και tantrums. Στην Ελλάδα το wakeboard μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε οργανωμένη ή μη παραλία: Πάρο (Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Τσουκάλια, Σάντα Μαρία, Πούντα), Νάξο (Αγιο Γεώργιο, Μικρή Βίγλα), Μύκονο(Φτελιά, Καλαφάτη), Ιο (Μυλόποτας), Ρόδο (Τριάντα, Φανές, Πρασσονήσι, Θεολόγο), Αχαΐα (Δρέπανο, Ζαχάρω), Λευκάδα (Βασιλική), Κάρπαθο (Ορμος του Διαβόλου), Ηράκλειο (Αμμουδάρα), Σκιάθο, Κω, Ζάκυνθο, Σαντορίνη κ.α. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ιδιωτικές και κρατικές σχολές εκμάθησης windsurfing και ski, πολλές από τις οποίες παραδίδουν μαθήματα wake boarding.

Επίσης για όσους βρίσκεστε στη Σαντορίνη ζήστε την εμπειρία του Sea Kayak. Κωπηλατήστε παράλληλα με τα εντυπωσιακά βραχώδη παράλια του νότιου μέρους του νησιού, σε κρυστάλλινα διάφανα νερά. Διάρκεια: συνολικά 5 ώρες - sea kayaking 4 ώρες. Απόσταση: 7 μίλια. Προϋποθέσεις συμμετοχής: Γνώση κολύμβησης, στοιχειώδης φυσική κατάσταση. Τι να έχετε μαζί σας: Μαγιό, καπέλο, πετσέτα, αντηλιακό, ένα παγούρι με 1 lt νερό. Πληροφορίες: Trekking Hellas τηλ 210-3310323.

Για τους φίλους του φουσκωτού προτείνουμε και το Zodiac Safari Σύβοτα-Αντίπαξοι-Παξοί. Κάντε τη δική σας παρέα και προγραμματίστε το δικό σας ταξίδι. Ανακαλύψτε και γνωρίστε τις ομορφότερες παραλίες του Ιονίου. Βουτήξτε και κολυμπήστε στα γαλαζοπράσινα νερά τους. Διάφανες γαλαζοπράσινες θάλασσες με κατάλευκες αμμουδιές χαρίζουν εξωτική γοητεία. Με μάσκες και αναπνευστήρες που σας παρέχουμε, κολυμπήστε και παρατηρήστε τη ζωή του βυθού. Διάρκεια: 12 ώρες. Μήκος διαδρομής: 28 ναυτικά μίλια. Πληροφορίες: Trekking Hellas, τηλ. 210-3310323.

Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα

Σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι να αποφεύγεται περαιτέρω ερεθισμός της πληγής (είναι λάθος να «ρουφάμε» το δηλητήριο ή να «χαράζουμε» την πληγή), να γίνεται τοπική εφαρμογή αντισηπτικών και περίδεση του σκέλους ψηλότερα από το δήγμα και άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.

Αν η μεταφορά καθυστερεί, αναλγησία επιτρέπεται μόνο με παρακεταμόλη (Depon).

Ο γιατρός Ηλίας Σκοπελίτης συμβουλεύει: Για να αποφύγει κανείς ανεπιθύμητες περιπέτειες και να απολαύσει ένα όσο το δυνατό ασφαλέστερο ταξίδι, καλό είναι να έχει προετοιμαστεί. Τα ελάχιστα απαιτούμενα σε έναν ταξιδιωτικό φαρμακευτικό σάκο περιλαμβάνουν τα φάρμακα που λάμβανε κάποιος και στο σπίτι του (να μην περιμένει να τα βρει στον τόπο προορισμού), σε ποσότητα που να καλύπτει τη διάρκεια του ταξιδιού (θυμηθείτε και τα αντισυλληπτικά): για διάρροια ταξιδιωτών (όπως λοπεραμίδη = Imodium), για μείωση των κενώσεων σε ελαφρές περιπτώσεις και αντιβίωση για βαρύτερες περιπτώσεις με πολλές κενώσεις και υψηλό πυρετό (σιπροφλοξασίνη = Ciproxin και ριφαξιμίνη = Rifacol), αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη για αντιμετώπιση εμπύρετων, πονοκέφαλων, οσφυαλγίας και άλλων μυοσκελετικών κακώσεων (π.χ. Aspirin, Depon, Panadol, Lonarid, Mesulid, Clotam, Xefo κ.ά.). Επίσης αντιόξινα και φάρμακα για προστασία στομάχου (π.χ. Maalox, Zantac).

Αντηλιακά (εντελώς απαραίτητα) και γυαλιά ηλίου, καπέλα, θερμόμετρο, προφυλακτικά, τοπικές αλοιφές, όπως κορτιζονούχες για εκζέματα ή έντονα δήγματα εντόμων ή εγκαύματα (π.χ. Celestoderm, Betnovate), αντισταμινικές για απλά δήγματα εντόμων ή μεδουσών (Fenistyl), αντιφλεγμονώδεις για μυϊκή καταπόνηση (π.χ. Counterpain), αντιμικροβιακές για απλές λοιμώξεις (π.χ. Fucidin, Bactroban), για μύκητες (Dactrarin), για τον επιχείλιο έρπητα (Zovirax, Fenivir), κολλύρια και σταγόνες για τα αυτιά (π.χ. Tobradex, Tears Natural, Synalar-Otic), φάρμακα για τη ναυτία (Dramamine, Emetostop, Antivom, Primperan) ή τα ειδικά «βραχιολάκια» για τα παιδιά. Ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια, κλειστά παπούτσια για αποφυγή δηγμάτων και μολυσμένων υδάτων. Εντομοαπωθητικά σπρέι (σε μερικά μέρη τα κουνούπια τσιμπάνε και τη μέρα) όπως DEET και περμεθρίνη για τα ρούχα, τις σκηνές και τις σήτες, ταμπλέτες (ιωδιούχες ή χλωριούχες, π.χ. Potable-Aqua) που αποστειρώνουν το νερό σε περίπτωση που αναγκαστούμε να πιούμε από τοπικές πηγές ή δεν εμπιστευόμαστε την ντόπια εμφιάλωση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πιάστηκαν να αδειάζουν σκουπίδια σε σφραγισμένη χωματερή
Φωτιά σε πολυκατοικία στον Κολωνό
Πουλούσαν βρέφος για 15.000 ευρώ
Δύο Αλβανοί για φόνο
Βότανα
Ο δρόμος των μπαχαρικών
Δικαιοσύνη
«Βλαπτική μεταβολή η μετάθεση»
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Εισαγγελικές ανακολουθίες» λίγο πριν απ' την αυλαία
Κτηνοτροφία
Στο σφαγείο η κτηνοτροφία
Ποιοι επιβιώνουν από την κρίση
Λαθρεμπόριο
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Η οικονομική κατάσταση εκτίναξε την εισαγωγή απομιμήσεων
600.000 κοντέινερ έρχονται, ελέγχονται μόνο δέκα!
Πνιγμοί
Υγρός, «άδικος» θάνατος
Πυρκαγιές
74 φωτιές ώς τώρα, η μία έκαιγε ώς χθες στο Ρέθυμνο
Συνέντευξη
«Μου φόρτωσαν τσάντα με μολότοφ»
Τουρισμός
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Και μεταβίβαση αυθαιρέτων
Ρυθμίσεις για το περιβάλλον
Άλλες ειδήσεις
Εγκρίθηκε η πρόταση για αλιεία
Απέκλεισαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Βυθίστηκε δεξαμενή
Απλήρωτοι δικαστικοί: «Μας εμπαίζουν»
Διευθυντές σχολείων δικαιώθηκαν για τις κρίσεις του 2007