Έντυπη Έκδοση

Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα

Δεν είναι μόνο η θάλασσα που δροσίζει το καλοκαίρι, είναι και τα ποτάμια και οι λίμνες που ξεκουράζουν τον ταξιδιώτη. Ο,τι πρέπει για αθλήματα όπως το ράφτινγκ στα τρελά παιχνίδια του καταρράκτη, για άσκηση με κανό ή καγιάκ.

Στα rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών Στα rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών Το rafting έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft = σχεδία. Στην ελληνική ορολογία rafting είναι η ορεινή ναυσιπλοΐα, δηλαδή κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Η ροή του ποταμού καθορίζει την πορεία και το βαθμό δυσκολίας. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα. Η χωρητικότητα της λέμβου είναι τέσσερα έως δέκα άτομα ανάλογα με το μέγεθός της, το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. «Οταν πάμε για να γνωρίσουμε το rafting» μας λέει ο εκπαιδευτής Αχιλλέας Παπαευθυμίου, περισσότερα στο www.alpinezone.gr, «μας παρέχεται ο εξειδικευμένος εξοπλισμός (στολή νεοπρέν, παπούτσια νεοπρέν, αδιάβροχο, σωσίβιο, κράνος) και έπειτα από μια ενημέρωση δεκαπέντε λεπτών για το τι θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της κατάβασης, π.χ. πώς θα πρέπει να αντιδρούμε στις διάφορες εντολές του οδηγού και σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Μετά μπαίνουμε στις βάρκες και πραγματοποιούμε το διάπλου του ποταμού. Στην περιοχή του νομού μας έχουμε την τύχη να περνάνε από τα πιο ωραία ποτάμια της Ελλάδας και όχι μόνο. Αυτά είναι ο Βοϊδομάτης, ο Αραχθος, ο Καλαρρύτικος και ο Αώος. Στη δραστηριότητα του rafting μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από πέντε ετών στο ποτάμι του Βοϊδομάτη με τη συγκατάθεση του γονέα. Από έξι στο ποτάμι του Αράχθου».

Κατάβαση rafting μπορείτε να κάνετε ακόμη στον Λούσιο και τον Αλφειό (δείτε το www.trekking.gr). Ξεκινάτε από τη γέφυρα της Καρύταινας στον ποταμό Λούσιο. Ακούγοντας τα παραγγέλματα του οδηγού κωπηλατείτε στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού μέσα σε ένα τούνελ από φυτά και δέντρα. Οι βράχοι που βρίσκονται στο ποτάμι δημιουργούν συναρπαστικά περάσματα και εμπόδια, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία καθ' όλη τη διάρκεια του rafting. Επειτα από λίγο, ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό όπου και συνεχίζετε το rafting περνώντας κάτω από πέτρινα γεφύρια για να σταματήσουμε λίγο πριν από το φαράγγι του Αλφειού στην εντυπωσιακή πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου. Αλλες διαδρομές είναι στον Ασπροπόταμο Θεσσαλίας, στον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη Ευρυτανίας, στις πηγές Βενέτικου στα Γρεβενά, στον Εύηνο Ναυπακτίας, στον Λάδωνα Αχαΐας κ.α.

Οσοι αγαπάτε το κανό - καγιάκ έχετε αρκετές επιλογές. Η λίμνη Πλαστήρα, 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, προσφέρεται για ήσυχες διαδρομές δύο ωρών με διθέσια ασφαλή σκάφη, ανοιχτά από την πάνω πλευρά. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησάκια και φιορδ της λίμνης, καθώς και παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα της όχθης που είναι βυθισμένα στο νερό. Μέσα από τη λίμνη η θέα από τα θεσσαλικά Αγραφα είναι μαγευτική. Στη Θεσσαλία προτείνεται η κατάβαση στα πλούσια νερά του Πηνειού έως τις εκβολές του στο Αιγαίο πέλαγος. Μία περιήγηση που μας φέρνει σε επαφή με τη μυθολογία της ευρύτερης περιοχής και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου. Με ειδικό εξοπλισμό μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χλωρίδα και πτηνοπανίδα της περιοχής (bird-watching). Η κατάβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και καταλήγει στο σημείο Στρίντζος, μία απέραντη αμμώδη παραλία. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη λίμνη Πουρναρίου στα Τζουμέρκα και τη λίμνη Κρεμαστών.

Οσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κανό- καγιάκ στα παρακάτω site μπορούν να βρουν σχετικές πληροφορίες: www.fitmaster.gr, www.aasport.gr, www.intercoast.gr, www. water-action.gr,www.fantasea.gr, www. athleticstore.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Κύριο θέμα
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πιάστηκαν να αδειάζουν σκουπίδια σε σφραγισμένη χωματερή
Φωτιά σε πολυκατοικία στον Κολωνό
Πουλούσαν βρέφος για 15.000 ευρώ
Δύο Αλβανοί για φόνο
Βότανα
Ο δρόμος των μπαχαρικών
Δικαιοσύνη
«Βλαπτική μεταβολή η μετάθεση»
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Εισαγγελικές ανακολουθίες» λίγο πριν απ' την αυλαία
Κτηνοτροφία
Στο σφαγείο η κτηνοτροφία
Ποιοι επιβιώνουν από την κρίση
Λαθρεμπόριο
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Η οικονομική κατάσταση εκτίναξε την εισαγωγή απομιμήσεων
600.000 κοντέινερ έρχονται, ελέγχονται μόνο δέκα!
Πνιγμοί
Υγρός, «άδικος» θάνατος
Πυρκαγιές
74 φωτιές ώς τώρα, η μία έκαιγε ώς χθες στο Ρέθυμνο
Συνέντευξη
«Μου φόρτωσαν τσάντα με μολότοφ»
Τουρισμός
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Και μεταβίβαση αυθαιρέτων
Ρυθμίσεις για το περιβάλλον
Άλλες ειδήσεις
Εγκρίθηκε η πρόταση για αλιεία
Απέκλεισαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Βυθίστηκε δεξαμενή
Απλήρωτοι δικαστικοί: «Μας εμπαίζουν»
Διευθυντές σχολείων δικαιώθηκαν για τις κρίσεις του 2007