Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ «ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ»

Κόπηκαν Αγροτική και Eurobank

Η απόρριψη της Eurobank, η οποία αποτέλεσε και την έκπληξη των αποτελεσμάτων, και της Αγροτικής, η οποία αναμενόταν, δεν αμαυρώνει τη συνολική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συνολικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη κόπηκαν από τα τεστ 8 τράπεζες, από τις 91, που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, ακόμη και με το πλέον ακραίο σενάριο, εμφανίζονται να διαθέτουν ένα πλεόνασμα κεφαλαίων, της τάξεως των 2,44 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της άσκησης, όσον αφορά στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία, επιβάλλουν ένταση των προσπαθειών, που πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες.

Ηδη οι «κομμένες» δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό. Η Αγροτική θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 713 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο δείκτης βασικών κεφαλαίων στο τέλος του 2012 να φθάσει το 5% από -0,8%, που έδειξαν τα τεστ. Η Eurobank, η οποία χρειάζεται μόλις 53 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο δείκτης, από το 4,9%, να φθάσει το όριο του 5%, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι με σειρά ενεργειών, που ήδη έχει δρομολογήσει (πώληση τουρκικής τράπεζας, συγχώνευση με ΔΙΑΣ), θα υπερκαλύψει το κενό εντός των επόμενων τριών μηνών.

Πάντως και οι υπόλοιπες τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία το τεστ λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανούς κλυδωνισμούς, που θα προκαλέσει η πιθανολογούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών πουλούν τα «ασημικά τους», δηλαδή θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, ενώ άλλες προετοιμάζουν το έδαφος για την ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η Πειραιώς πουλάει στην Αίγυπτο

Χθες, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Eurobank να πουλήσει τη θυγατρική TefkenBank στην Τουρκία, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πέρασε το τεστ με δείκτη κεφαλαίων 5,3%, ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή τράπεζα Piraeus Bank Egypt εκδηλώθηκε από τη Standard Chartered PLC. Ηδη έχει υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σχετικό αίτημα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαθέτει και τα περισσότερα κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της (22 δισ. ευρώ). Στο τεστ, ο βασικός δείκτης της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 7,7%, δείχνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει ένα απόθεμα κεφαλαίων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ενδιαφέρεται να διαθέσει ένα ποσοστό των μετοχών της Finansbank στην Τουρκία.

Αντιθέτως, ρότα για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έχει χαράξει η διοίκηση της Alpha Bank, η οποία πέρασε το τεστ, με τον δείκτη της να διαμορφώνεται στο 7,4%.

Αύξηση μετοχικού Alpha

Χθες, η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όταν η τράπεζα βρει τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και την έκδοση ομολογιακού δανείου. Το συνολικό ποσό της αύξησης και του ομολογιακού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση, όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
"Τέστ αντοχής" τραπεζών
Κόπηκαν Αγροτική και Eurobank
Ανεργία
687.000 ανέργους κατέγραψε ο ΟΑΕΔ
Εμπόριο
Αρχισαν με εκπτώσεις πάνω από 50%
Κομισιόν
Ο επίτροπος Χαν αδειάζει τον Χρυσοχοΐδη
Πειρατεία
Οι κρυφές μπίζνες της πειρατείας
Τεχνοοικονομία
Στη βιομηχανία Πληροφορικής ο ένας θέλει να γίνει ο... άλλος
Αν νομίζετε πως cd σημαίνει δισκάκι, μπορεί να σημαίνει Κονγκό...
Τουρίστες
«Στιγμή δεν σκέφτηκα πως θα κινδυνεύσω αν έρθω στην Ελλάδα»
Διψήφια αύξηση περιμένουν στη Μαγνησία
Αύξηση 13% καταγράφει ο τουρισμός στην Κρήτη
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ο υπερχρεωμένος της διπλανής πόρτας, στα όρια της αντοχής του
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ναύτες: Απειλή στο δικαίωμα της απεργίας η δήλωση Παμπούκη
Υπουργείο Οικονομικών
Το Δημόσιο δανειοδοτεί τις αποζημιώσεις Ασπίς και Commercial
Φυσικό αέριο
Απευθείας επαφή με τους Αζέρους για την πώληση της ΔΕΠΑ
Άλλες ειδήσεις
8,1% υποχωρούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά αυξάνονται 6,2% στην Κίνα
Σταθερή η χωρητικότητα του στόλου
Ρεκόρ στις εξαγωγές εσπεριδοειδών
Θεσσαλονίκη- Μύκονος με 32 €
Για ΠΟΠ πάει το τοματάκι Σαντορίνης
Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος στη ΔΕΘ
20% έως 40% τα κλειστά μαγαζιά σε δρόμους της Τρίπολης
Επιμελητήριο Καβάλας: Στην καταστροφή οδηγούν τις επιχειρήσεις οι κυβερνητικές ρυθμίσεις