Έντυπη Έκδοση

Απευθείας επαφή με τους Αζέρους για την πώληση της ΔΕΠΑ

Σε αναζήτηση «φόρμουλας» για αγορά πακέτου μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Αττικής βρίσκεται η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η οποία σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει εκδηλώσει δύο φορές επίσημα το ενδιαφέρον της για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ο επικεφαλής της αζερικής εταιρείας, Ρόβνακ Αμπντουλάγιεφ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, στο Μπακού και όπως δήλωσε χθες συζήτησε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Socar στο διαγωνισμό πώλησης του ποσοστού που σήμερα ελέγχει το Δημόσιο.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν επισήμως αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να πουλήσει συνολικά το 55% από το 65% που ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Παρασκηνιακά ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με φόντο τα σχέδια κατασκευής του αγωγού ITGI, που προορίζεται να μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.

Το ενδιαφέρον της Socar να βάλει πόδι στην ελληνική αγορά δεν είναι τυχαίο. Η αζερική εταιρεία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας με φυσικό αέριο (μετά τους Ρώσους της Gazprom και τους Αλγερινούς της Sonatrach), καθώς τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με περίπου 750 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα ώστε μελλοντικά να παραδίδει η ίδια απευθείας στη ΔΕΠΑ το φυσικό αέριο, «παρακάμπτοντας» την τουρκική Botas.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την αζερική εταιρεία είναι να διεισδύσει στην Ελλάδα εν όψει των μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται για την κατασκευή των αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ στη Νοτιοανατολική και Δυτική Ευρώπη. Η μια από τις τρεις βασικές επιλογές διελεύσεων για το αζερικό αέριο είναι αυτή της διαδρομής Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, μέσω του αγωγού ITGI, μέτοχοι του οποίου είναι η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η τουρκική Botas.

Η είσοδος της Socar στη ΔΕΠΑ θα είχε πολλαπλά οφέλη για τους Αζέρους, που εφόσον αποφασίσουν να τροφοδοτήσουν με αέριο τον ITGI, αντί του πολύ μεγαλύτερου Nabbuco ή του ανταγωνιστικού ΤΑΡ, θα είναι και έμποροι των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου (8-10 δισ. κ.μ.) προς την Ευρώπη, αλλά και μέτοχοι ενός εκ των βασικών πυλώνων του αγωγού ITGI.

Ωστόσο, οι Αζέροι δεν είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι για τη ΔΕΠΑ, από την πώληση της οποίας το Δημόσιο προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει περίπου 400-500 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Edison, που αποτελεί το συνεταίρο της ΔΕΠΑ στον ITGI, η επίσης ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική Gaz de France και η ισπανική Gas Natural, τα ΕΛ.ΠΕ., που συμμετέχουν ήδη με ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ, και οι όμιλοι Μυτιληναίου ή Βαρδινογιάννη ενδέχεται να δηλώσουν συμμετοχή στις διαδικασίες.

Στις αρχές του καλοκαιριού εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, αφήνοντας όμως τότε να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε μια πώληση-«πακέτο» της ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
"Τέστ αντοχής" τραπεζών
Κόπηκαν Αγροτική και Eurobank
Ανεργία
687.000 ανέργους κατέγραψε ο ΟΑΕΔ
Εμπόριο
Αρχισαν με εκπτώσεις πάνω από 50%
Κομισιόν
Ο επίτροπος Χαν αδειάζει τον Χρυσοχοΐδη
Πειρατεία
Οι κρυφές μπίζνες της πειρατείας
Τεχνοοικονομία
Στη βιομηχανία Πληροφορικής ο ένας θέλει να γίνει ο... άλλος
Αν νομίζετε πως cd σημαίνει δισκάκι, μπορεί να σημαίνει Κονγκό...
Τουρίστες
«Στιγμή δεν σκέφτηκα πως θα κινδυνεύσω αν έρθω στην Ελλάδα»
Διψήφια αύξηση περιμένουν στη Μαγνησία
Αύξηση 13% καταγράφει ο τουρισμός στην Κρήτη
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ο υπερχρεωμένος της διπλανής πόρτας, στα όρια της αντοχής του
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ναύτες: Απειλή στο δικαίωμα της απεργίας η δήλωση Παμπούκη
Υπουργείο Οικονομικών
Το Δημόσιο δανειοδοτεί τις αποζημιώσεις Ασπίς και Commercial
Φυσικό αέριο
Απευθείας επαφή με τους Αζέρους για την πώληση της ΔΕΠΑ
Άλλες ειδήσεις
8,1% υποχωρούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά αυξάνονται 6,2% στην Κίνα
Σταθερή η χωρητικότητα του στόλου
Ρεκόρ στις εξαγωγές εσπεριδοειδών
Θεσσαλονίκη- Μύκονος με 32 €
Για ΠΟΠ πάει το τοματάκι Σαντορίνης
Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος στη ΔΕΘ
20% έως 40% τα κλειστά μαγαζιά σε δρόμους της Τρίπολης
Επιμελητήριο Καβάλας: Στην καταστροφή οδηγούν τις επιχειρήσεις οι κυβερνητικές ρυθμίσεις