Έντυπη Έκδοση

Αν νομίζετε πως cd σημαίνει δισκάκι, μπορεί να σημαίνει Κονγκό...

Αν περιδιαβαίνετε στο Διαδίκτυο, είναι απολύτως βέβαιο πως θα έχετε προσέξει τις καταλήξεις των ονομάτων διαφόρων sites και δικτύων.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι καταλήξεις αυτές ήταν κουκιά μετρημένα και σου έδιναν να καταλάβεις τι να περιμένεις σε κάθε διεύθυνση.

Τα «μεγάλα» domains com, edu, net, org, gov ήταν πιασμένα από κυρίως αμερικανικών συμφερόντων επιχειρήσεις και φορείς και από εκεί και πέρα κάθε χώρα είχε τη δική της κατάληξη, το δικό της domain.

Εμπαινες σε ένα site με κατάληξη .gr και ήξερες πως θα μπεις σε μια ελληνική διεύθυνση, με περιεχόμενο που κατά 99,99% ήταν γραμμένο στα ελληνικά, δεν περίμενες να βρεις μια υπηρεσία που θα έχει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα.

Μετά ήρθε το μάρκετινγκ και όλα άλλαξαν. Σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν ονόματα πιο φιλικά ορισμένες (έξυπνες, οφείλουμε να πούμε) επιχειρήσεις άρχισαν να προωθούν καταλήξεις που έφερναν στο νου τις δραστηριότητές τους.

Για παράδειγμα, τι πιο λογικό από ένα διαδικτυακό ραδιοσταθμό να χρησιμοποιήσει την κατάληξη fm ή ένα τηλεοπτικό κανάλι να αναζητήσει την κατάληξη tv. Ευτυχώς, για όλους αυτούς υπάρχουν χώρες που η συντομογραφία τους τούς εξυπηρετεί απολύτως.

Ε, μετά η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αλλά αυτό δεν είναι σώνει και καλά κάτι κακό. Μερικές καταλήξεις, λοιπόν, που... νοστιμίζουν το Διαδίκτυο.

tv: Είναι το δίγραμμα της νησιωτικής χώρας Τούβαλου, που, άμα τη βρείτε με την πρώτη κάπου στον Ειρηνικό, πάει να πει πως η γεωγραφία δεν έχει να σας προσφέρει άλλες προκλήσεις. Προ αρκετών ετών, η χώρα έδωσε σε μια ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διαχειρίζεται το διαδικτυακό της alter ego, φυσικά με το αζημίωτο. Το tv, όπως είναι προφανές, χρησιμοποιείται από τηλεοπτικούς σταθμούς και είναι το πρώτο δίγραμμα χώρας που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του διαδικτυακού μάρκετινγκ.

fm: Ανήκει στην ομοσπονδία των κρατιδίων της Μικρονησίας, η οποία αποτελείται από 600 νησιά, πάλι κάπου στο νότιο Ειρηνικό. Το δίγραμμα χρησιμοποιείται, φυσικά, από ραδιοφωνικούς σταθμούς.

tm: Να κάτι λίγο πιο ενδιαφέρον. Ανήκει στο Τουρκμενιστάν, αλλά στο Διαδίκτυο χρησιμοποιείται με την αγγλική του σημασία, που σημαίνει «Trademark», δηλαδή εμπορική επωνυμία. Δεν είναι από τα ιδιαίτερα διαδεδομένα με αυτό το νόημα domain, αλλά, αν το δείτε, μη νομίσετε πως το site έχει να κάνει οπωσδήποτε με την Κασπία.

ly: Ανήκει στη Λιβύη, αλλά, όταν μπαίνουν τα αγγλικά από την πόρτα, τα πράγματα μπερδεύονται. Στην αγγλική γλώσσα το «ly» χρησιμοποιείται ως κατάληξη σε επιρρήματα, κάποιος πήρε χαμπάρι την ύπαρξη του διγράμματος και μετά βγήκαν διάφορα χαριτωμένα. Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε το twitter, είναι πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει και μια ανεξάρτητη υπηρεσία, το bit.ly, που «κονταίνει» αυτόματα τις διευθύνσεις του Διαδικτύου, ώστε να χωρέσουν στα μηνύματα των 140 χαρακτήρων που δέχεται το twitter. Τώρα, αν θέλατε να μεταφράσουμε το bitly, θα το λέγαμε «κούτσικα», δεν φταίμε εμείς, εσείς το θελήσατε.

cd: Κανονικά εδώ θα βλέπατε όλα τα sites της Δημοκρατίας του Κονγκό, αλλά όλο και κάποιος από το χώρο της μουσικής εγγράφει ένα domain στο εν λόγω δίγραμμα, για να πουλήσει κανένα δισκάκι παραπάνω.

me: Πού να το 'ξερε το Μαυροβούνιο ότι θα γινόταν το... «εγώ» του Διαδικτύου. Υπάρχουν διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την εν λόγω κατάληξη, για παράδειγμα το about.me, που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στις οθόνες μας.

us: Μόνο μία χώρα θα μπορούσε να το έχει και είναι αυτή που νομίζετε, οι ΗΠΑ. Γενικά οι Αμερικανοί στο Διαδίκτυο δεν πολυχρησιμοποιούν το δίγραμμά τους, αλλά επιλέγουν κάποιο από τα «μεγάλα», που γράφαμε στην αρχή. Ομως, επειδή πολλές αγγλικές λέξεις έχουν αυτή την κατάληξη, έχουμε δει κατά καιρούς διάφορα ευφάνταστα ονόματα, όπως, για παράδειγμα, το del.icio.us, μια υπηρεσία σελιδοδεικτών για τα κοινωνικά δίκτυα.

gl: Η παγωμένη Γριλανδία έχει τη δική της «οικογένεια» διευθύνσεων στο Διαδίκτυο. Είχε την τύχη ή την ατυχία το δίγραμμά της να παραπέμπει στην κατάληξη της Google, η τελευταία δεν έχασε την ευκαιρία και έφτιαξε το goo.gl, μια υπηρεσία που κονταίνει τις διαδικτυακές διευθύνσεις στο πρότυπο του bit.ly.

* Και άμα ξεχάσαμε κανένα, να μας το πείτε, εντάξει;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνοοικονομία
Στη βιομηχανία Πληροφορικής ο ένας θέλει να γίνει ο... άλλος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
"Τέστ αντοχής" τραπεζών
Κόπηκαν Αγροτική και Eurobank
Ανεργία
687.000 ανέργους κατέγραψε ο ΟΑΕΔ
Εμπόριο
Αρχισαν με εκπτώσεις πάνω από 50%
Κομισιόν
Ο επίτροπος Χαν αδειάζει τον Χρυσοχοΐδη
Πειρατεία
Οι κρυφές μπίζνες της πειρατείας
Τεχνοοικονομία
Στη βιομηχανία Πληροφορικής ο ένας θέλει να γίνει ο... άλλος
Αν νομίζετε πως cd σημαίνει δισκάκι, μπορεί να σημαίνει Κονγκό...
Τουρίστες
«Στιγμή δεν σκέφτηκα πως θα κινδυνεύσω αν έρθω στην Ελλάδα»
Διψήφια αύξηση περιμένουν στη Μαγνησία
Αύξηση 13% καταγράφει ο τουρισμός στην Κρήτη
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ο υπερχρεωμένος της διπλανής πόρτας, στα όρια της αντοχής του
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ναύτες: Απειλή στο δικαίωμα της απεργίας η δήλωση Παμπούκη
Υπουργείο Οικονομικών
Το Δημόσιο δανειοδοτεί τις αποζημιώσεις Ασπίς και Commercial
Φυσικό αέριο
Απευθείας επαφή με τους Αζέρους για την πώληση της ΔΕΠΑ
Άλλες ειδήσεις
8,1% υποχωρούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά αυξάνονται 6,2% στην Κίνα
Σταθερή η χωρητικότητα του στόλου
Ρεκόρ στις εξαγωγές εσπεριδοειδών
Θεσσαλονίκη- Μύκονος με 32 €
Για ΠΟΠ πάει το τοματάκι Σαντορίνης
Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος στη ΔΕΘ
20% έως 40% τα κλειστά μαγαζιά σε δρόμους της Τρίπολης
Επιμελητήριο Καβάλας: Στην καταστροφή οδηγούν τις επιχειρήσεις οι κυβερνητικές ρυθμίσεις