Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 9 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ «ΠΥΡΗΝΕΣ»

«Εισαγγελικές ανακολουθίες» λίγο πριν απ' την αυλαία

Υστερα από 45 συνεδριάσεις γεμάτες εντάσεις και ανατροπές, η πρόεδρος του δικαστηρίου του Κορυδαλλού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ημερομηνία έκδοσης της ετυμηγορίας για τους εννέα κατηγορουμένους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Η απόφαση θα εκδοθεί στις 19 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη», είπε η κ. Βαρελά.

Αυτό όμως που σηματοδότησε την προτελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου δεν ήταν η ανακοίνωση για την ημέρα που θα πέσει η αυλαία της υπόθεσης. Ηταν η φράση του τακτικού εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Δασούλα, με την οποία ουσιαστικά ακύρωσε τη δευτερολογία του.

«Δεν θέλω να αλλάξω το κλίμα που έχει δημιουργηθεί», είπε όταν του δόθηκε σχετικά ο λόγος, αφήνοντας άφωνους τους παράγοντες της δίκης, καθώς η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη δικαστική αίθουσα, μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, ήταν ότι η εισήγησή του για τη 19χρονη υπήρξε αναντίστοιχη της γενικότερης συλλογιστικής του και άρα -όπως λέχτηκε από πολλούς- «άδικη, αφού στηρίχθηκε σε "τεκμήρια υποψίας"».

Καθώς, ενώ ζήτησε μια σειρά απαλλαγών με γνώμονα ότι «ασφαλές κριτήριο είναι οι πράξεις των προσώπων που κρίνονται» και ούτε καν «η ανάληψη ευθύνης», ως προς την Καρακατσάνη, αλλά και άλλους κατηγορουμένους (όπως τους Μητρούσια και Μασούρα) η εισήγησή του για την ενοχή τους στηλιτεύθηκε ως ανακόλουθη της ορθής, σε γενικές γραμμές, νομικής του επιχειρηματολογίας.

«Διγλωσσία»

Για «διγλωσσία και μονομερή επιστράτευση κριτηρίων» μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου της χαρακτήρισε την εισήγηση «τρομοκρατική».

«Σύμφωνα με την ακροβατική διέλευση και προσέγγισή του, ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη επειδή βρέθηκε σε ένα σπίτι και άγγιξε κάτι», είπε, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από τον εισαγγελέα, όπως:

* «Γιατί δεν είναι κριτήριο ότι δεν υπάρχει κανένα αποτύπωμα της Καρακατσάνη στο περιεχόμενο της περιβόητης σακούλας, αλλά είναι ότι την έπιασε από κάτω; Βρέθηκε αποτύπωμά της στο σπίτι που να συνδέεται με παράνομες πράξεις; Συγκρότησε ή εντάχθηκε σε ομάδα, και πότε, με ποιους, τι συμφώνησαν, ποια ήταν η ομάδα με τη δομημένη δράση, ποιος παρέμεινε και για πόσο; Με τι κριτήριο ένας μάρτυρας είναι πιο αξιόπιστος στη βολική κατάθεση (σ.σ. όταν την αναγνώριζε) ενώ άλλα έχει πει τη μια φορά κι άλλα την άλλη; (εννοεί τον αστυνομικό που τα πήρε πίσω στο ακροατήριο, αλλά ο εισαγγελέας έκρινε ως αξιόπιστη την πρώτη του κατάθεση)».

«Αποφάσισαν -τόνισε- να γίνει μια δίκη πάνω σε σκουπίδια. Κι όποιος άγγιξε οτιδήποτε έχει σχέση με τα σκουπίδια είναι ένοχος τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι αδιανόητο για μια 19χρονη το κρίσιμο να είναι -σύμφωνα με την εισήγηση- πότε έπιασε μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα σούπερ μάρκετ. Ετσι θα κριθεί η τύχη ενός ανθρώπου;»

Και ζήτησε «τα ίδια κριτήρια με τα οποία σωστά εισηγήθηκε απαλλαγές να εφαρμοστούν σωστά σε όλους», γιατί «δεν είναι στραγάλια τα χρόνια, ούτε κολέγια οι φυλακές για να υποθηκεύσετε το μέλλον 20χρονων παιδιών».

«Αποδείξτε το»

Επειδή «η αναζήτηση υποθετικής υπαιτιότητας δεν επιτρέπεται, επειδή οι εισηγήσεις δεν μπορεί να γίνονται ερήμην των δεδομένων, αυτών που καταγράφηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, επειδή δεν νοούνται τεκμήρια υποψίας, πόσω μάλλον ενοχής, από τις φιλίες και τα πιστεύω, αποδείξτε, κύριε εισαγγελέα, ότι τα στοιχεία που λέτε ότι είναι σε βάρος της Καρακατσάνη στηρίζουν την κατηγορία», αντέτεινε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Με ποια αποδεικτική εξουσία και αυθαιρεσία -συνέχισε- θα πείτε ότι διαγράφετε τη μαρτυρία του αστυνομικού στο ακροατήριο ότι έγινε λάθος ταυτοποίηση; Και γιατί δεν ζητήσατε, αν δεν έλεγε αλήθεια, να κρατηθεί; Τι ενόχλησε; Οτι αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει η αναγνώριση-ταυτοποίησή της με βάση την οποία της αποδόθηκε αρχικά η κατηγορία;»

Ο συνήγορος ζήτησε «να μην επιβιώσει σε επίπεδο απόφασης η εισαγγελική λογική, καθώς δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό, υποκειμενικό, εργαστηριακό, επιστημονικό, πραγματικό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύνδεσή της με τις κατηγορίες που της αποδίδονται».

«Για να μη μετατραπεί η Κωνσταντίνα σε έναν άνθρωπο που συνθλίβεται, όπως στο παρελθόν έχει συμβεί με άλλους, από την επιμονή των μηχανισμών να τιμωρούν για τις πολιτικές απόψεις, αθωώστε τη για να κοιμόσαστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας», τόνισε κλείνοντας την αγόρευσή του.

«Το προφανές»

«Οχι για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά για να καταδείξω το προφανές», ότι «πρόκειται για μια απόφαση προκάτ», πήρε το λόγο ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Μασούρας.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική εισήγηση, μίλησε για «μανιχαϊστική σκέψη που χαρακτηρίζεται από ένδεια επιχειρημάτων», με «διαχωρισμό σε αθώους που έδωσαν γενετικό υλικό και σε ενόχους που δεν έδωσαν».

Τόνισε, μεταξύ άλλων, αντικρούοντας με σαρκαστικό λόγο την εισήγηση:

* «Είπε ο εισαγγελέας ότι η μηχανή μου ήταν από τις 21/9 στο σπίτι στο Χαλάνδρι κι ήμουν κι εγώ εκεί και συμμετείχα στην κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού. Ας πούμε ότι ήμουν οικόσιτος μέχρι τις 23/9 και κατασκεύαζα εκρηκτικό μηχανισμό. Κανείς αστυνομικός δεν με είδε. Κι όταν έγινε η έφοδος στις 23, γιατί συνελήφθην στο Γαλάτσι; Τηλεμεταφέρθηκα;»

* «Για την μπατονέτα, της απλής συνέργειας, που φέρεται να φέρει το γενετικό μου τύπο και βρέθηκε στο δωμάτιο που ήταν ο μηχανισμός. Δηλαδή ήμουν σπίτι, έκανα μπάνιο, βγήκα με το μπουρνούζι, καθάριζα το αυτί, διαφώνησα με την κατασκευή, πέταξα την μπατονέτα κι έφυγα... Γιατί να μην έγινε το ανάποδο;»

* «Αναφέρθηκε σε ένα ξυπνητήρι που είχα σπίτι μου. Για ποιο λόγο άραγε; Μα, για να κατασκευάσω εκρηκτικό μηχανισμό. Αν ήταν στο σπίτι του εισαγγελέα θα 'ταν για να βλέπει την ώρα πότε θα ρίξει ποινές στον εκάστοτε αγωνιστή».

«Δεν έχει γνώμονα τις αποδείξεις, στοχεύει ξεκάθαρα στα πολιτικά φρονήματα», κατέληξε ο Παναγιώτης Μασούρας.

«Κανένα στοιχείο»

Οτι τα «δακτυλικά αποτυπώματα είναι ανεπαρκές αποδεικτικό στοιχείο» υποστήριξε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος του Αλέξανδρου Μητρούσια.

Αντέκρουσε την εισαγγελική άποψη ότι όποιος αρνείται να δώσει δείγμα DNA το κάνει γιατί είναι ένοχος, θυμίζοντας την περίπτωση της κοπέλας που είχε συλληφθεί με μοναδικό στοιχείο ένα αποτύπωμα σε κηροπήγιο και απαλλάχτηκε με βούλευμα παρ' ότι είχε αρνηθεί αιτιολογημένα να δώσει δείγμα.

Σχετικά με τον Μητρούσια, ζήτησε την πλήρη αθώωσή του αναφέροντας ότι «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής, ούτε μάρτυρες τον αναφέρουν πουθενά ούτε έγγραφα. Διώκεται με μόνο στοιχείο τα αποτυπώματά του σε κινητά αντικείμενα και τη φιλική σχέση με ορισμένους κατηγορούμενους». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πιάστηκαν να αδειάζουν σκουπίδια σε σφραγισμένη χωματερή
Φωτιά σε πολυκατοικία στον Κολωνό
Πουλούσαν βρέφος για 15.000 ευρώ
Δύο Αλβανοί για φόνο
Βότανα
Ο δρόμος των μπαχαρικών
Δικαιοσύνη
«Βλαπτική μεταβολή η μετάθεση»
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Εισαγγελικές ανακολουθίες» λίγο πριν απ' την αυλαία
Κτηνοτροφία
Στο σφαγείο η κτηνοτροφία
Ποιοι επιβιώνουν από την κρίση
Λαθρεμπόριο
Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα
Η οικονομική κατάσταση εκτίναξε την εισαγωγή απομιμήσεων
600.000 κοντέινερ έρχονται, ελέγχονται μόνο δέκα!
Πνιγμοί
Υγρός, «άδικος» θάνατος
Πυρκαγιές
74 φωτιές ώς τώρα, η μία έκαιγε ώς χθες στο Ρέθυμνο
Συνέντευξη
«Μου φόρτωσαν τσάντα με μολότοφ»
Τουρισμός
Σύγχρονοι Ροβινσώνες
Φθηνές διακοπές στην ύπαιθρο χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση
Ο εξοπλισμός, το Α και το Ω, για κάμπινγκ
Ασκηση με ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, ή κανό-καγιάκ στη λίμνη Πλαστήρα
Ρότα για κρυφές παραλίες
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε ατυχήματα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Και μεταβίβαση αυθαιρέτων
Ρυθμίσεις για το περιβάλλον
Άλλες ειδήσεις
Εγκρίθηκε η πρόταση για αλιεία
Απέκλεισαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Βυθίστηκε δεξαμενή
Απλήρωτοι δικαστικοί: «Μας εμπαίζουν»
Διευθυντές σχολείων δικαιώθηκαν για τις κρίσεις του 2007