Έντυπη Έκδοση

Υδραίικη «αυλή των θαυμάτων»

«Ανοιξα την ξύλινη πόρτα της αυλής. Με υποδέχθηκαν τα χρώματα. Η μπουκαμβίλια απλώθηκε σαν κόκκινο πυροτέχνημα και αγκάλιασε σφιχτά την πόρτα.

Λιτή αισθητική ντυμένη ιστορία Λιτή αισθητική ντυμένη ιστορία Χρυσή η αυλή το πρωί, ασημένια το βράδυ, γεμίζει αστέρια. Χάιδεψα τα λουλούδια ένα ένα. Τα πότισα και ξεδίψασα».

«Πενήντα χρόνια ξενοδοχείο Μιράντα» στην Υδρα, εκδόσεις Στεφανίδη, τηλ.: 210-2710571. Ενα λεύκωμα-ταξίδι στη μαγεία ενός κοσμοπολίτικου τόπου γραμμένο από φίλους μια ζωής, από μεγάλες προσωπικότητες που έζησαν τη μαγεία της Υδρας, από καλλιτέχνες που αγάπησαν και δημιούργησαν στο μοναδικό αυτό νησί.

«Το ξενοδοχείο "Μιράντα" χτίστηκε για κατοικία της οικογένειας Τσίπη, με όλες τις προδιαγραφές της αρχοντιάς και της ευημερίας τής τότε Υδρας», σημειώνει ο δήμαρχος Αγγελος Κοτρώνης. «Μετά περιήλθε στην ιδιοκτησία του Αρτέμη Δανάμπαση, αλλά με την οικονομική πτώση της σπογγαλιείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ασχολούμενοι με αυτήν, το σπίτι το 1961 πουλήθηκε στην οικογένεια του αξέχαστου Νίκου Σοφιανού και μετατράπηκε με απόλυτο σεβασμό στην υδραίικη αρχιτεκτονική σε ξενοδοχείο.

«Από το 1976 στους υπέροχους χώρους του ισογείου που άλλοτε χρησίμευαν ως αποθήκες του σπιτιού, η φίλη Μιράντα κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο σοβαρό εκθεσιακό χώρο στο νησί μας. Με το καλλιτεχνικό της ένστικτο και ευαισθησία επισήμανε σπουδαστές με ταλέντο και κέφι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εκθέτοντας τα έργα τους με επιτυχία μεγάλη».

«Μέσα στην άνετη πλατιά αυλή», προλογίζει ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «αυλή γεμάτη γιασεμιά, δάφνες, ιβίσκους, σε υποδέχονταν σαν φίλοι η Μιράντα με τη Φοίβη από κοντά, και ο Αρης. Μέσα απ' τον ανθόκηπο η ακοή ευφραίνετο από μελωδίες σπανίου ρεπερτορίου. Εβαλαν πνευματική σφραγίδα στο νησί».

Το λεύκωμα παρουσιάζεται το Σάββατο, ώρα 8.30 μ.μ., στο Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο Υδρας. Μιλούν οι δημοσιογράφοι Ελλη Στάη και Ελένη Μπίστικα, ο ζωγράφος Χρήστος Καράς, διαβάζουν η Κάτια Δανδουλάκη και η Νίτα Παγώνη.

* «Σταυρόλεξα γνώσεων από τη Γ' στη Δ' Δημοτικού» της Αμαλίας Ζώη, εκδόσεις Σαββάλα. Λίγο πριν από το τέλος των διακοπών και την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία της σειράς αυτής για παιδιά Δημοτικού, προσφέρουν ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. Μέσα από συναρπαστικά κείμενα και ψυχαγωγικά σταυρόλεξα δίνονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από: τη μυθολογία, τις επιστήμες, τις τέχνες, την οικολογία, την ιστορία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον κόσμο των ζώων και των φυτών. Με τις δραστηριότητες αυτές το παιδί: αναπτύσσει τις γλωσσικές και εκφραστικές του δεξιότητες, αφομοιώνει τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει, κατακτά νέες γνώσεις, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.

Αντιθέσεις

Σπύρος Παπασπύρος

πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

«Θα προασπίσουμε το ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του».

«Νέα»

Ηλίας Μόσιαλος

υπουργός Επικρατείας

«Πρέπει να πάμε σε μορφές δημόσιου τομέα, όπου η αμοιβή θα συνδέεται με την παραγωγικότητα».

Στο πάνω Κουφονήσι

Διήμερο, Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Αυγούστου, φεστιβάλ στο πάνω Κουφονήσι, Πορί, bar «Καλόφεγγο». Ο Παύλος Παυλίδης και οι Β-movies, ο Vassilikos, οι Tango with Lions, οι Burgundy Grapes και ο Figurant θα φροντίσουν γι' αυτό, σκορπώντας για δύο συνεχόμενες βραδιές τις μελωδίες τους στον κυκλαδίτικο αέρα, με μια ενδιάμεση στάση στα ηλιοκαμένα αυτιά μας!

Παράλληλα οι παραγωγοί του Tripradio θα φροντίσουν να τους πλαισιώσουν από νωρίς το απόγευμα μέχρι το πρωί με τις κατάλληλες μουσικές! Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή ώρα 21.00 με τους Tango with Lions, μια μεταβαλλόμενη μουσική κολεκτίβα που σχηματίστηκε το 2007 από την Kat (Κατερίνα Παπαχρήστου), μια νέα μουσικό, η οποία ως μπασίστρια και τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα της αγγλόφωνης indie/alternative σκηνής.

Χρώμα και πηλός

Ζωγραφική και κεραμικά παρουσιάζουν έως τις 25 Αυγούστου, στην οικία Σταύρακα, στη Χώρα της Πάτμου, η Αλίνα Μάτσα και η Σαβίνα Κιοσέογλου.

Μια νέα σειρά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, έργα για την Αλίνα Μάτσα, που παρουσιάζει το αγαπημένο της θέμα, τη θάλασσα, με την αγάπη της για το χρώμα και τη γνωστή ονειρική της διάθεση. Η ζωγράφος κινείται με φαινομενική άνεση στον ονειρώδη κόσμο της δικής της αισθητικής, που μεταπλάθει το υπαρκτό σε χαρμόσυνο ανάκρουσμα ζωηφόρου θεωρίας. Η Σαβίνα Κιοσέογλου θα παρουσιάσει τις πρωτότυπες κεραμικές της δημιουργίες με ασυνήθιστα υαλώματα, που παραπέμπουν στην πέτρα και στο μέταλλο, και χρώματα γήινα, που θυμίζουν άμμο και βράχια. Τα έργα της δεν έχουν απλά ανάγλυφα σχέδια, είναι περισσότερο ρυθμικοί ήχοι μιας μηχανής που «κεντάει» τον πηλό συνδυάζοντας το «απαλό» και το «σκληρό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Σχεδιάζουν στρατιές με 5μηνίτες
Δήμος Γλυφάδας
Καταπάτηση με οκτώ κηδείες, δήμαρχο και μητροπολίτη
Δίωξη στον Κων. Κόκκορη
Διαχείριση απορριμάτων
Κόντρα δήμων και περιφέρειας για την διαχείριση αποβλήτων, μαζί με Καλλικράτη, πνίγουν την Πελοπόννησο στα σκουπίδια
Συγκοινωνίες
Εκπτώσεις με... κρυφές αυξήσεις
Συνέντευξη: Αικατερίνη Σταυροπούλου - Γκιόκα
Μεταμόσχευση μυελού οστών με συμβατότητα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ταχυδρομικό «τέλος» στον επαρχιακό Τύπο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πνίγηκαν 10 το τετραήμερο
Ληστεία με φόνο στην Αττική Οδό
Πυρ 10χρονου σε συνομήλικό του
Προσάραξε δουλεμπορικό
Δικαστικό ρεπορταζ
Αρειος Πάγος: αποζημίωση στη σύζυγο για τον τραυματισμό του συζύγου
Σεισμός
Καθησυχάζουν για τα 4,5R