Έντυπη Έκδοση

Ενας ιδιοφυής σαλός

Εστιάζει στην αγροτική διάσταση πολλών ζωγραφικών συνθέσεων του Θεόφιλου (1867-1934), που αποτελούν «ένα πανόραμα γεωργικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, προσεγγίζει την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία του αντλώντας από σχόλια διαφόρων ομότεχνων, λογοτεχνών και θεωρητικών για το έργο του. Ο γεωπόνος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παντελής Ζωιόπουλος στο βιβλίο του «Θεόφιλος, ο ιδιοφυής σαλός» (εκδόσεις «Αρμός»).

Για τον φτωχό, ταπεινό, αγράμματο και περιπλανώμενο οδοιπόρο της ζωγραφικής, που εισέπραξε αρκετές λοιδορίες από τους συγκαιρινούς του, έως ότου τον ανακάλυψε στη δύση του βίου του και τον βοήθησε ο Μυτηλινιός συμπατριώτης του, κριτικός τέχνης Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade, ο συγγραφέας:

Καταγράφει και θυμίζει 50 (!) απαξιωτικούς επιθετικούς προσδιορισμούς από σχόλια διάφορων επικριτών του (αγαθιάρης, αλήτης, ανίδεος, ασπριτζής, λειψός, παλαβός, σοβατζής κ.ά.), παραθέτοντας επίσης γνώμες σημαντικών δημιουργών για την ιδιαίτερη ιδιοφυΐα του, τις χρωματικές ευαισθησίες του, την εξαιρετική προσέγγιση του ελληνικού φωτός, της φύσης, καθημερινών ανθρώπων και ηρώων που τον ενέπνευσαν (Τσαρούχης, Σεφέρης, Ελύτης, Σικελιανός, Παναγιωτόπουλος, Μακρής, Λε Κορμπιζιέ, Μυταράς, Τέτσης κ.ά.).

Παρουσιάζει και σχολιάζει 32 πίνακες του Θεόφιλου γύρω από την αγροτική φύση («Η θεά της γεωργίας Δήμητρα», «Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη», «Ο κόλπος της Γέρας», «Βάκχος, θεός του οίνου», «Μέγα αρτοποιείο» κ.ά.). Μια έξοχη εικαστική απεικόνιση, που καταπιάνεται με γεωργία, αμπελοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, αλιεία, ελαιοτριβεία. Ανθρωποι του μόχθου, χωρικοί, εργάτες, βοσκοί, ψαράδες, κυνηγοί, γυρολόγοι σε αρμονική συνύπαρξη με το τοπίο γύρω τους. Ζωγραφιές που δίνουν το κοινωνικό στίγμα της εποχής με τη φωτεινότητα και τον ενθουσιασμό, την αίσθηση και το αίσθημα, το ταλέντο και το ένστικτο αυτού του ξεχωριστού λαϊκού δημιουργού.

Ενα ενδιαφέρον «μελέτημα για τους πολλούς και όχι για λίγους ειδικούς», όπως σημειώνει στον πρόλογό του. Ευκαιρία να επισκεφθείτε κιόλας την έκθεση έργων του Θεόφιλου, που ξεκίνησε αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λύκειο Αριστοτέλη
Σεμνή ανάδειξη για Λύκειο Αριστοτέλη
Στο κάστρο της Μονεμβασιάς
«Επνιξαν» το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου
Νέες ταινίες
Μπόγκαρτ, φιλμ νουάρ και γαλλική πρωτοπορία
Κινηματογράφος
Μοναξιά στο πανί, πάθος στο γύρισμα
Μουσική
Αλλη μια «χαμένη» συναυλία από την ΚΟΑ
Εργα ανάτασης σε μέρες μιζέριας
«Εχει πλάκα στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης»
Τηλεόραση
Ταξίδι με «αστέρια»
Οι «μάχες» του Europa League
Πρώτη «Ανατροπή»