Έντυπη Έκδοση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 17 ΔΙΣ.

11,3 δισ. τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκτιμήσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κοστολογείται στα 17 δισ. ευρώ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αντιθέτως, διατείνονται ότι το κόστος είναι σαφώς προσδιορισμένο και δεν υπερβαίνει τα 11,362 δισ. ευρώ, εντάσσουν, δε, τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς σε μια επιχείρηση που θα ενταθεί τις προσεχείς ημέρες, με προφανή στόχευση να πληγεί η θετική παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούνται εμμέσως συγκεκριμένα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν τηλεφωνήματα από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σε εφημερίδες για να υπάρξει επιθετική στάση έναντι της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, με το σκεπτικό να αποδυναμωθεί πλήρως το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η συνολική κοστολόγηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης όπως παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

* Μέτρα για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης: 1,862 δισ.

* Κατάργηση ΕΝΦΙΑ: 2 δισ.

* Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ: 1,5 δισ.

* Πρόγραμμα απασχόλησης: 3 δισ.

* Νέα Σεισάχθεια: 2 δισ.

* Αρχικό κόστος αναπτυξιακής τράπεζας: 1 δισ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ευφορία ενισχύθηκε μετά τη ΔΕΘ και αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες δημοσκοπήσεις, πιστεύοντας ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και, κυρίως, τα φιλολαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και διαπερνούν τα αριστερά ακροατήρια καθιστούν όλο και πιο δημοφιλή τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρώα και συντηρητικά τμήματα του εκλογικού σώματος, ως τον μόνο εναλλακτικό πολιτικό χώρο που μπορεί να ασκήσει κοινωνικά πιο δίκαια κυβερνητική πολιτική. Που πρακτικά σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει το δρασκελισμό της, με στόχο μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές.

«Η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί από μόνη της μια τομή στα πολιτικά πράγματα. Για πρώτη φορά αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από την πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών, όταν πράγματι υπήρχαν θολές εξαγγελίες, παρουσίασε ένα τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα» σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, δίνοντας το στίγμα της πρώτης αποτίμησης που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε πως το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αποσκοπεί να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες καθημερινές ανάγκες των Ελλήνων που πλήττονται από την πολιτική λιτότητας. «Παρουσιάσαμε μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη γι' αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο και σε σχέση με τη δωρεάν παροχή ρεύματος κάτω από προϋποθέσεις και με την ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων. Σε μια σειρά συμπολίτες μας παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης, μιλήσαμε για την ανάγκη να δημιουργηθούν και όχι μόνο για την ανάγκη, αλλά τεκμηριωμένα και για το πού θα βρεθούν οι πόροι 300.000 θέσεων εργασίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και διερωτήθηκε πώς ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία ο Αντώνης Σαμαράς δεν δικαιολόγησε από πού θα προέλθουν οι 770.000 θέσεις εργασίας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, λεπτομερώς κοστολογημένο. Οσο και αν το κοιτάξει κανείς, διαπιστώνει ότι και στα δύο σκέλη του είναι απόλυτα εφικτό πρόγραμμα, αλλάζοντας ασφαλώς την προσπάθεια από τις φορολογικές αρχές, για να αποδοθούν τα έσοδα που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια - αναφέρομαι φυσικά στη λίστα Λαγκάρντ και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και περιπτώσεις λελογισμένης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» («Βήμα fm»).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα
ΥΠΟΙΚ: Στα 17,2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
11,3 δισ. τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
Τελευταία άμυνα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ψέματα και αλήθειες
Τους διώχνουν οι δικοί τους
Το Μαξίμου συνεχίζει να συζητά το χρονοδιάγραμμα
ΠΑΣΟΚ
Ο Σημίτης δηλώνει αθώος της κρίσης
Ο Βενιζέλος θυμήθηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου
ΔΗΜΑΡ
Ζεστό-κρύο οι εξαγγελίες του Α. Τσίπρα
Υπουργείο Εργασίας
Ο Βρούτσης λογαριάζει τους μισθούς χωρίς τη μερική απασχόληση
Υπουργείο Παιδείας
Παραίτηση Κουφουδάκη
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Χαρδούβελης τα βλέπει όλα ρόδινα
Αρθρα/Σχολιασμοί
Πολίτες και πολιτικοί μπροστά στη νέα απειλή
200 χρόνια Φιλική Εταιρεία
Βουλή
Στη Βουλή από ΔΗΜΑΡ οι δηλώσεις Λαγκάρντ
ΕΝΦΙΑ: αγώνας κατόπιν εορτής
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στη φυλακή παραμένει η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Άλλες ειδήσεις
Ποια «Ελλάδα» χάνεται;
ΠAΓΩNOYN τις κατασχέσεις