Έντυπη Έκδοση

Ο Βρούτσης λογαριάζει τους μισθούς χωρίς τη μερική απασχόληση

Στον «αέρα» μένει η αντεπίθεση της κυβέρνησης στις εξαγγελίες Τσίπρα για την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιχείρησε χθες εις μάτην να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 7,69% του εργατικού δυναμικού αμείβεται με τους κατώτατους μισθούς (580 ευρώ).

Στα παραπάνω όμως στοιχεία η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, 593.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 45% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνουν μισθούς που κυμαίνονται από 300-800 ευρώ μεικτά.

Παρουσιάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε «αυταπάτη» την πρόταση που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ -όπως δηλαδή ήταν το 2009- θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σαν να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη. Μια επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε πως «κανείς, μα κανείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν θέλει μία ανάπτυξη βασισμένη στους χαμηλούς μισθούς και στη συρρίκνωση του εργατικού κόστους. Ο νέος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό δυναμισμό της πραγματικής παραγωγής. Ωστε οι μισθοί να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, σημείωσε ότι οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις. Συνολικά, σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και σαφώς η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
11,3 δισ. τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
Τελευταία άμυνα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ψέματα και αλήθειες
Τους διώχνουν οι δικοί τους
Το Μαξίμου συνεχίζει να συζητά το χρονοδιάγραμμα
ΠΑΣΟΚ
Ο Σημίτης δηλώνει αθώος της κρίσης
Ο Βενιζέλος θυμήθηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου
ΔΗΜΑΡ
Ζεστό-κρύο οι εξαγγελίες του Α. Τσίπρα
Υπουργείο Εργασίας
Ο Βρούτσης λογαριάζει τους μισθούς χωρίς τη μερική απασχόληση
Υπουργείο Παιδείας
Παραίτηση Κουφουδάκη
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Χαρδούβελης τα βλέπει όλα ρόδινα
Αρθρα/Σχολιασμοί
Πολίτες και πολιτικοί μπροστά στη νέα απειλή
200 χρόνια Φιλική Εταιρεία
Βουλή
Στη Βουλή από ΔΗΜΑΡ οι δηλώσεις Λαγκάρντ
ΕΝΦΙΑ: αγώνας κατόπιν εορτής
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στη φυλακή παραμένει η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Άλλες ειδήσεις
Ποια «Ελλάδα» χάνεται;
ΠAΓΩNOYN τις κατασχέσεις