Έντυπη Έκδοση

Πολίτες και πολιτικοί μπροστά στη νέα απειλή

Επιβάλλεται, πρωτίστως, η αντιμετώπιση των αιτιών, αλλά και όλων εκείνων των εντυπώσεων που τρέφουν το νεοναζιστικό φαινόμενο

Ολες οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις επισημαίνουν πως, ακόμη και μετά την προφυλάκιση της ηγεσίας τους, εξακολουθούν να καταγράφουν σταθεροποίηση και άνοδο της απήχησής τους. Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι διώξεις συγκράτησαν ή ενίσχυσαν τη δυναμική τους.

Σίγουρα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα και πολύ κρισιμότερα απ' όσο φαίνονται. Η περίπτωσή τους δεν είναι ούτε απλή, ούτε συνηθισμένη, ούτε αμελητέα. Και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αντιγραφές των μεθόδων τους ούτε με ακραίες αντιδράσεις που γίνονται παιχνίδι στο δικό τους ταμπλό.

Κατάφεραν, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, να ποντάρουν στην αντίδραση και να εκμεταλλεύονται τον πόνο του κόσμου, διακηρύσσοντας πως η ενίσχυσή τους πονάει πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο το πολιτικό σύστημα. Εκτρέφονται από την αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δυναμώνουν από το θέατρο που στήνουν απέναντι σε μεγάλα καθημερινά προβλήματα, παρ' όλο που ποτέ δεν προτείνουν καμιά απολύτως λύση. Δηλώνουν θιασώτες του απολυταρχισμού και γίνονται κράχτες του μίσους και του διχασμού. Παριστάνουν τους πατριώτες και υμνούν τους προδότες που παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στον Αττίλα. Δηλώνουν αντισυστημικοί, αλλά νέμονται αφειδώς τα προνόμια του συστήματος, με διορισμούς και δάνεια. Εμφανίζονται σαν διώκτες των παρανόμων, αλλά είναι υπόλογοι για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έβαψε τα χέρια της με αίμα.

Επειτα από όλα αυτά, είναι προφανές πως δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες σε κανένα. Είναι, άλλωστε, ιστορικά και παγκόσμια διαπιστωμένο πως, σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, όταν εκρήγνυται η ανεργία και διαλύονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τότε τα άκρα μετεξελίσσονται σε καρκινώματα που διογκώνονται και κάνουν μετάσταση. Και είμαστε, τώρα, σε αυτό ακριβώς το σημείο της διόγκωσης και της μετάστασης του καρκινώματος σ' ολόκληρο τον κοινωνικό κορμό της χώρας. Απειλούμενοι άμεσα από την κακοήθεια και την αγραμματοσύνη και τη γελοιότητα. Από τα άκρα και τις ακρότητές τους.

Είναι, ήδη, κοινά παραδεκτό πως η εκρηκτική άνοδος του νεοναζιστικού φαινομένου αποτελεί την πιο επικίνδυνη πολιτική παρενέργεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Συνιστά προσβολή του πολιτισμού, μουντζούρα στην εικόνα και νάρκη στο δρόμο της χώρας. Τέτοια μορφώματα, άλλωστε, απαλλαγμένα από κάθε συναίσθηση εθνικής ευθύνης, έχουν πάντα κρυφά χαρτιά και δεύτερα βιβλία. Και όλα αυτά, φέρνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, μπροστά στην ανάγκη προβληματισμού, καθώς πιο πέρα υπάρχουν εφιαλτικά αδιέξοδα και τεράστιες ευθύνες.

Οι κίνδυνοι που επωάζονται είναι σοβαροί και η ιστορία δεν επιτρέπει αυταπάτες. Οσο υπάρχουν στην κοινωνία και, ακόμη χειρότερα, όσο εκπροσωπούνται στη Βουλή, νεοναζιστικά μορφώματα, δεν χωρά, δεν νοείται και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Κάνουν όμως τεράστιο λάθος -αυτό καταδεικνύουν οι εξελίξεις- όσοι μάχονται για να χτίσουν αντιναζιστικό προφίλ και όχι για να συρρικνώσουν το νοσηρό φαινόμενο. Οσοι ουσιαστικά διαφημίζουν την ύπαρξή του και του δίνουν την ευκαιρία να θορυβεί με τρόπο που ενστερνίζονται πολλοί. Και κουβαλούν έτσι νερό στο μύλο του.

Αναντίλεκτα, η μάχη είναι κατ' εξοχήν πολιτική. Επιβάλλεται, πρωτίστως, η αντιμετώπιση των αιτιών, αλλά και όλων εκείνων των εντυπώσεων που τρέφουν το νεοναζιστικό φαινόμενο. Χρειάζεται έμπρακτη διάψευση του δήθεν αντισυστημικού και δήθεν κινηματικού χαρακτήρα τους. Απαιτείται, όμως και συναίσθηση ιστορικής ευθύνης από κάθε πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό φορέα. Αλλά και από κάθε πολίτη χωριστά. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Οπως και το όνομα της Ελλάδας, η ασφάλειά της, η σταθερότητα και η πολιτική ομαλότητα, που έχει ανάγκη ο Τόπος περισσότερο από ποτέ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Αρθρα/Σχολιασμοί
200 χρόνια Φιλική Εταιρεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
11,3 δισ. τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
Τελευταία άμυνα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ψέματα και αλήθειες
Τους διώχνουν οι δικοί τους
Το Μαξίμου συνεχίζει να συζητά το χρονοδιάγραμμα
ΠΑΣΟΚ
Ο Σημίτης δηλώνει αθώος της κρίσης
Ο Βενιζέλος θυμήθηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου
ΔΗΜΑΡ
Ζεστό-κρύο οι εξαγγελίες του Α. Τσίπρα
Υπουργείο Εργασίας
Ο Βρούτσης λογαριάζει τους μισθούς χωρίς τη μερική απασχόληση
Υπουργείο Παιδείας
Παραίτηση Κουφουδάκη
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Χαρδούβελης τα βλέπει όλα ρόδινα
Αρθρα/Σχολιασμοί
Πολίτες και πολιτικοί μπροστά στη νέα απειλή
200 χρόνια Φιλική Εταιρεία
Βουλή
Στη Βουλή από ΔΗΜΑΡ οι δηλώσεις Λαγκάρντ
ΕΝΦΙΑ: αγώνας κατόπιν εορτής
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στη φυλακή παραμένει η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Άλλες ειδήσεις
Ποια «Ελλάδα» χάνεται;
ΠAΓΩNOYN τις κατασχέσεις