Έντυπη Έκδοση

Αισιόδοξος για τα stress tests ο όμιλος Πειραιώς

Αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται ο όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς. Η Πειραιώς ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα ως προτιμητέα επιλογή από τον κλάδο καθώς έχει θετικά προ προβλέψεων κέρδη, περιθώρια που υποστηρίζονται από τη Finansbank, ενώ στην περίπτωση που θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια, αυτά θα ήταν τόσα όσα θα μπορούσαν να αντληθούν από την αγορά.

 Η ΕΤΕ έχει ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις χαμηλότερο του 100% και η καθαρή χρηματοδότησή της από το ευρωσύστημα περιορίζεται στο 4% του ενεργητικού της, σημειώνει η Πειραιώς. Επιπλέον βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε ελκυστική τιμή σχετικά με την ενσώματη αξία προσαρμοσμένη για τη Finansbank και τον επιπρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο στο 0,72 φορά, με τα αναμενόμενα κέρδη για το 2017 στις 6,7 φορές.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, βραχυπρόθεσμοι καταλύτες για τον κλάδο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελέγχων της ΕΚΤ (έως τα τέλη Οκτωβρίου), η αναταξινόμηση του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και η χαλάρωση από την Κεντρική Τράπεζα των ορίων για τα επιλέξιμα ομόλογα προς διασφάλιση των τραπεζών. Σημείο αναφοράς και καταλύτης θεωρείται και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου (για την Εθνική και την Alpha Bank) αυτή θα είναι μικρή και στο πλαίσιο άσκησης της ΕΚΤ, που θα μπορεί να καλυφθεί.

Ρωτά Ντράγκι

Σχετική ερώτηση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τη διεξαγωγή των stress tests, κατέθεσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στους ελέγχους που διενεργεί η ΕΚΤ στους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στις αξιολογήσεις στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) και στις ασκήσεις προσομοίωσης κατάστασης κρίσεων (stress tests).

Στη συνέχεια της ερώτησής του, αφού σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν πληγεί, σε διαφορετικό βαθμό, από την οικονομική κρίση και οι οικονομίες τους παρουσιάζουν σημαντικές, δομικές, διαφορές», ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εάν «έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αξιολογήσεις των ισολογισμών των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών», καθώς επίσης, κατά πόσο «θα υπάρξουν επιμέρους τεχνικές προσαρμογές ανά κράτος-μέλος».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζητεί διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των ελληνικών και άλλων κρατικών ομολόγων στις παραπάνω διαδικασίες ελέγχου, ρωτώντας τον συγκεκριμένα με ποιες διαδικασίες θα γίνει «η αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών και ιδιαίτερα των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης». Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζα Πειραιώς
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Στραβά μάτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ στα Ταμεία
ΜΕΤΚΑ
Σε δεσμευτική προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια προχωρεί η ΜΕΤΚΑ
ΓΑΙΑΟΣΕ
Στη ΓΑΙΑΟΣΕ περνά το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ
ΕΑΒ
Στρατηγική συμφωνία ΕΑΒ με τον Ινδικό κολοσσό ΤΑΤΑ
Αναπλάσεις/ΣΑΤΕ
Πάρτι προμηθευτών σε 500 έργα αναπλάσεων
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
Ζητούν λύση για τα ρωσικά κανόνια
Οικονομικές έρευνες
Μείωση απασχόλησης στο λιανεμπόριο
Κινητή Τηλεφωνία
20 εκατ. στα καταστήματά της επενδύει η Wind
Τράπεζα Πειραιώς
Αισιόδοξος για τα stress tests ο όμιλος Πειραιώς
Ευρωζώνη
«Τυπώστε ευρώ γιατί χανόμαστε»
Τουρισμός
Τα έσοδα από τον τουρισμό στις τσέπες όλων μας
Άλλες ειδήσεις
!!!!!