Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

«Τυπώστε ευρώ γιατί χανόμαστε»

Ο Οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για όλες τις μεγάλες οικονομίες, πλην Ινδίας

Φρένο στην ούτως ή άλλως επιβραδυνόμενη και άνιση παγκόσμια ανάκαμψη βάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθώς αν δεν λάβει μέτρα τόνωσης της ζήτησης κινδυνεύει με παρατεταμένη στασιμότητα.

Στήριξη της ζήτησης ζητεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, υπό το... διακριτικό βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ Στήριξη της ζήτησης ζητεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, υπό το... διακριτικό βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ Στην εξαμηνιαία ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χθες, γίνεται λόγος για στασιμότητα στην αγορά εργασίας, ιδίως στην Ευρωζώνη, αύξηση των ανισοτήτων, αδύναμη αύξηση των μισθών και υποτονική ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η συνεχιζόμενη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ «είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο των προβλέψεων».

Οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΟΟΣΑ δημοσιεύονται Μάρτιο και Σεπτέμβριο κάθε έτους και εν μέρει επικαιροποιούν τις προβλέψεις των εξαμηνιαίων εκθέσεων που δημοσιεύονται Μάιο/Ιούνιο και Νοέμβριο.

Με την προϋπόθεση πως απασχόληση, εμπιστοσύνη και οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πιο έντονη επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας από το β' εξάμηνο του 2014 και μέσα στο 2015, αφήνοντας τη φετινή του πρόβλεψη στο 3,4% του Μαΐου, αναθεωρώντας όμως προς τα κάτω τα νούμερα για τις μεγαλύτερες οικονομίες. Για την Ευρωζώνη βλέπει ανάπτυξη για φέτος στο 0,8% από 1,2% που έδωσε στην προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου και αντίστοιχα για τη Γερμανία 1,5% από 1,9%, τις ΗΠΑ 2,1% από 2,6% και την Ιαπωνία 0,9% από 1,2%.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως υπάρχει αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες με δεδομένο ότι η ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά είναι στέρεη, στις Κίνα και Ιαπωνία αναμενόμενη, στην Ινδία σε φάση ενδυνάμωσης, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη παραμένει υποτονική και στη Βραζιλία αναμένεται αργή έξοδος από την ύφεση.

Ολα τα παραπάνω αντανακλούν τις αποκλίνουσες μακροοικονομικές απαιτήσεις και οδηγούν στην (πολιτικά ορθή) διαπίστωση πως αφ' ενός οι νομισματικές συνθήκες οφείλουν να είναι υποστηρικτικές (πλην Βραζιλίας-Ινδίας όπου οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν), αφ' ετέρου απαιτείται επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή όπου χρειάζεται για να διατηρηθεί το χρέος βιώσιμο· οπότε, άλλες χώρες πρέπει «να αρπάξουν την ευκαιρία» για διαρθρωτικές αλλαγές και άλλες «να είναι πιο φιλόδοξες» στην προώθηση του ανταγωνισμού και της απασχόλησης (βλ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών στη Γαλλία, απλούστευση φορολογικού συστήματος σε Βραζιλία-Ινδία για να έρθουν επενδύσεις).

Ολες, όμως, πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση κι εδώ είναι που χτυπάει το καμπανάκι για την Ευρωζώνη, όπου ο ΟΟΣΑ βλέπει τις χειρότερες επιδόσεις στην απασχόληση, τη συγκρίνει ευθέως με την Ιαπωνία του '90 και ζητά να υπάρξει «ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».

Ακόμα χειρότερα για τους Ευρωπαίους, καλωσορίζει τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ αλλά ζητάει περισσότερα συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα ευρωπαϊκά κατορθώματα, όμως, δεν σταματούν στο φάσμα του αποπληθωρισμού και του δομικά αδύναμου τραπεζικού συστήματος αλλά πάνε παραπέρα, καθώς τα νέα από Ουκρανία, Μέση Ανατολή αλλά και Σκοτία ενισχύουν την παράμετρο των «γεωπολιτικών κινδύνων». Ποιος τους είπε να ανοίγουν μέτωπα όταν δεν μπορούν να κλείσουν τα ήδη ανοιχτά;

Σύντομα, πάντως (στην προσεχή συνάντηση των G20 στην Αυστραλία, 20-21/9), όπως αναφέρει το Reuters, οι Αμερικανοί αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους ώστε οι τελευταίοι να υιοθετήσουν αναπτυξιακά μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
ΟΟΣΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Στραβά μάτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ στα Ταμεία
ΜΕΤΚΑ
Σε δεσμευτική προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια προχωρεί η ΜΕΤΚΑ
ΓΑΙΑΟΣΕ
Στη ΓΑΙΑΟΣΕ περνά το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ
ΕΑΒ
Στρατηγική συμφωνία ΕΑΒ με τον Ινδικό κολοσσό ΤΑΤΑ
Αναπλάσεις/ΣΑΤΕ
Πάρτι προμηθευτών σε 500 έργα αναπλάσεων
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
Ζητούν λύση για τα ρωσικά κανόνια
Οικονομικές έρευνες
Μείωση απασχόλησης στο λιανεμπόριο
Κινητή Τηλεφωνία
20 εκατ. στα καταστήματά της επενδύει η Wind
Τράπεζα Πειραιώς
Αισιόδοξος για τα stress tests ο όμιλος Πειραιώς
Ευρωζώνη
«Τυπώστε ευρώ γιατί χανόμαστε»
Τουρισμός
Τα έσοδα από τον τουρισμό στις τσέπες όλων μας
Άλλες ειδήσεις
!!!!!