Έντυπη Έκδοση

Ασκήσεις ύφους

Γιάννης Παλαβός - Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος

Σαν Ανγκρε - Τα δάκρυα της Φον Μπράουν

εκδόσεις Τόπος, σ. 160, 12 ευρώ

Δύο νέοι συγγραφείς εμφανίζονται μαζί στη σειρά «cuλτ stories» των εκδόσεων Τόπος με δύο νουάρ ιστορίες. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα: Σαν Ανγκρε, μια νουβέλα του Γιάννη Παλαβού, Τα δάκρυα της Φον Μπράουν, του Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλου, ένα μικρό συμπλήρωμα, που δένει ανεπαίσθητα τις δύο ιστορίες, λίγα λόγια από τους συγγραφείς για την αφετηρία των έργων και μια συζήτηση των δύο συγγραφέων. Στην ίδια τη συζήτηση αποκαλύπτεται κάτι που είναι πρόδηλο και στις δύο ιστορίες, δηλαδή ότι παίζουν «με τους κώδικες, τις αναφορές και τα κλισέ».

Το Σαν Ανγκρε είναι ένα χωριό της αμερικανικής επαρχίας όπου δεν συμβαίνει τίποτα και οι ίδιοι συνεχώς θαμώνες συναντιούνται στα γνωστά στέκια. Αυτό το τίποτα ταράζει η εμφάνιση ενός παράξενου ξένου, ο οποίος με περίεργο τρόπο ευθύνεται για τον θάνατο του μπάρμαν του μοναδικού μπαρ του χωριού. Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής της ιστορίας μιλά για το χωριό του, τις απόψεις του για τον λεγόμενο αμερικανικό τρόπο ζωής, ιδίως των επαρχιακών κωμοπόλεων. Επιδεικνύει διαύγεια και αυτοειρωνεία αναμεμεμειγμένη με μια δόση κυνισμού και μελαγχολίας. Εχει κάποιους φίλους ελληνικής καταγωγής, κλείνοντας το μάτι στον αναγνώστη. Σύντομα ο φόνος του μπάρμαν τον οδηγεί σε περιπέτειες με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Στο ευρηματικό τέλος αποκαλύπτεται ότι ο Ζέφιρ, ο αφηγητής, είναι ο συγγραφέας της ιστορίας που διαβάζουμε.

Τα Δάκρυα της Φον Μπράουν είναι η καινούρια υπόθεση που αναλαμβάνει ο Τζο Λυχνίας, ένας αποτυχημένος ντετέκτιβ που περνά τα βράδια του στο μπαρ «Μπλε πεταλούδα». Πίνει σαμπούκα και συνομιλεί με διάφορα άλλα ρεμάλια (πόρνες, τζάμπα μάγκες, βρικόλακες) που συχνάζουν εκεί και προθυμοποιούνται να του αφηγηθούν τη ζωή τους ή να τον ενημερώσουν για τα επικείμενα εγχειρήματά τους. Ο Τζο έχει τάσεις αυτοκτονίας, όπως και πολλά από τα άτομα που συναντά, και αυτές οι συναντήσεις του είναι τόσο σημαντικές γι' αυτόν που πολύ σύντομα ξεχνά τελείως την υπόθεση που έχει αναλάβει! Τα μικρά κεφάλαια της αφήγησης του Τζο που συναπαρτίζουν την ιστορία, στηρίζονται στην επανάληψη πολλών κλισέ, κυρίως ταινιών του είδους, και στον ιδιαίτερο ναρκισσισμό του αφηγητή.

Αμφότερες οι ιστορίες έχουν ως πρωταγωνιστή έναν καταθλιπτικό ήρωα που είτε θέλει να αυτοκτονήσει ή του προτείνεται να αυτοκτονήσει. Οι άνθρωποι που συναντούν είναι χοντρικά ανάλογης ψυχολογίας και όλοι αφήνουν μια αίσθηση καρτούν. Ακούνε μουσική και πολλές φορές αναφέρουν μεταφρασμένους στίχους τραγουδιών γνωστών συγκροτημάτων. Τα όνειρα που βλέπουν (ειδικά στο «Σαν Ανγκρε», π.χ. «Ο διάολος και το μάτι») αφήνουν μια γενικότερη αίσθηση ποπ κουλτούρας. Το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι ήρωες είναι ασφυκτικό, είτε χωροταξικά είτε ψυχολογικά. Η πρώτη ιστορία παραξενεύει τον αναγνώστη που προσδοκά για την εξέλιξή της, ενώ η δεύτερη στηρίζεται στη στατικότητα και στην επαναληπτικότητα. Και οι δύο θέτουν αυτοαναφορικά στοιχεία που σχετίζονται με τη συγγραφή των ιστοριών. Στην περίπτωση της «... Φον Μπράουν», με την εισαγωγή ενός χαρακτήρα, συγγραφέα που βρίσκεται σε ανάλογο αδιέξοδο με τον κεντρικό ήρωα. Στο καταληκτικό κεφάλαιο «Κάτι ακόμα» επιχειρείται μία ακόμη καταδίκη της τηλεόρασης, που αποβλακώνει εκατομμύρια ανθρώπους και τους φέρνει στην κατάσταση των πρωταγωνιστών.

Αρτιότερο αφηγηματικά το Σαν Ανγκρε, ξεπερνά το νουάρ πλαίσιο. Οι επιρροές του υπερβαίνουν τη λαϊκή κουλτούρα και την επιστημονική φαντασία· δείχνουν να έλκουν από τον φιλοσοφικό στοχασμό και τους λατινοαμερικανούς συγγραφείς δημιουργώντας προσδοκίες για κάποιο πιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Για την Ελλάδα,τη χώρα της ιλιγγιώδους μνήμης
Κρυφές ταυτότητες
Από την πλευρά των πρωτοπόρων του ρωσικού μοντερνισμού
Το έπος της ήττας
Ο υποφερτός χειμώνας της πίστης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Για την Ελλάδα,τη χώρα της ιλιγγιώδους μνήμης
Ασκήσεις ύφους
Κρυφές ταυτότητες
Από την πλευρά των πρωτοπόρων του ρωσικού μοντερνισμού
Το έπος της ήττας
Ο υποφερτός χειμώνας της πίστης
Προδημοσίευση
Το νέο βιβλίο της Καπάνταη
Το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη
Πορτρέτο
Μια μέρα με τη Λένα Κιτσοπούλου
Τόποι και πρόσωπα
Ο ήλιος δύει μία ώρα νωρίτερα στις Αρχάνες
Συνέντευξη: Γιώργος Κοντογιώργης
Αναλύοντας το αδιέξοδο
Εντυπα
Το ξεχωριστό περιοδικό «Νήσος Ανδρος»
Από τις 4:00 στις 6:00
ΧΩΡΙΣΜΟΣ... Ιδανική κατάσταση για τραγούδια
Αφοσιωμένος στην ποίηση
Ποίηση
Τύχη βουνό!