Έντυπη Έκδοση

Ο υποφερτός χειμώνας της πίστης

Βασίλειος Νικόπουλος

Το τάμα και άλλα διηγήματα

εκδόσεις Κέδρος, σ. 248, 14 ευρώ

Οι φωνές των πουλιών, τα φλογερολαλήματα των τσελιγκάδων, οι παγωμένοι αέρηδες που κατεβαίνουν από την Τύμφη και την Γκαμήλα, το μουγκρητό του Αώου, οι ανάσες των αγριμιών. Μετά την ανάγνωση του Τάματος του Βασιλείου Νικόπουλου έχεις μάθει, καλύτερα απ' τους ντόπιους, το μονοπάτι που οδηγεί από την Κόνιτσα στο μοναστήρι της Παναγίας του Στομίου. Αν το γράψιμο είναι μετάδοση μιας υπερπροσωπικής πραγματικότητας, τότε, επιτυχία· νιώσαμε για λίγο βουνίσιοι, ωραίοι βλάχοι.

Ο Νικόπουλος δεν έχει γράψει μια σειρά διηγημάτων. Εχει γράψει ένα διήγημα και τις παραλλαγές του. Εχει γράψει τον «Υποφερτό χειμώνα της πίστης». Η γη του κυρίου Νικόπουλου είναι μια μεγάλη σταυροειδής με τρούλο. Εκεί μέσα εκτυλίσσονται, με κατάνυξη, τα ανθρώπινα.

Πάντα να τολμάς κάτι δύσκολο, να κάνεις και να ζεις έξω απ' τα νερά. Σαν να 'χεις τάμα να τιμήσεις μια εσωτερική κακοτοπιά. Κι εκεί που όλοι λένε «όχι», εσύ να λες «ναι» και οι δυνάμεις οι δικές σου και του κόσμου να ξεπλένουν κάθε κίνδυνο. Βρίσκεις έναν λόγο για να ξεπεράσεις το λογικό όριο και βρίσκεις ένα χέρι για να σε βαστάει.

Πάνω που το «χοντροπλεγμένο κάτασπρο σκουφί» της πίστης πλησιάζει να πνίξει ή να στοιχειώσει με αποχή, κάνουν την εμφάνισή τους υπέροχες, γλυκές, απόκοσμες, τρυφερές γυναίκες, πότε με ερωτικά «ολόξανθα δαχτυλίδια ξέπλεκων μαλλιών» και πότε με «αμέτρητες αστραφτερές διαμαντόπετρες» να κυλούν απ' τα μάτια.

Πάμε, επιτέλους, λίγο προς τον περήφανο, στιβαρό κι αγνό, χωρικό πρωτότοκο, μακριά από την glossy, βρομερή urban και kitsch πρωτεύουσα, η οποία μετράει πρόοδο στοιχίζοντας το «ποιανού είσαι σύ;» -«τη φουκαριάρα τη μάνα της»- καταπατώντας κι εκφυλίζοντας, απενοχοποιούμενη, με χνότα αηδιαστικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Για την Ελλάδα,τη χώρα της ιλιγγιώδους μνήμης
Ασκήσεις ύφους
Κρυφές ταυτότητες
Από την πλευρά των πρωτοπόρων του ρωσικού μοντερνισμού
Το έπος της ήττας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Για την Ελλάδα,τη χώρα της ιλιγγιώδους μνήμης
Ασκήσεις ύφους
Κρυφές ταυτότητες
Από την πλευρά των πρωτοπόρων του ρωσικού μοντερνισμού
Το έπος της ήττας
Ο υποφερτός χειμώνας της πίστης
Προδημοσίευση
Το νέο βιβλίο της Καπάνταη
Το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη
Πορτρέτο
Μια μέρα με τη Λένα Κιτσοπούλου
Τόποι και πρόσωπα
Ο ήλιος δύει μία ώρα νωρίτερα στις Αρχάνες
Συνέντευξη: Γιώργος Κοντογιώργης
Αναλύοντας το αδιέξοδο
Εντυπα
Το ξεχωριστό περιοδικό «Νήσος Ανδρος»
Από τις 4:00 στις 6:00
ΧΩΡΙΣΜΟΣ... Ιδανική κατάσταση για τραγούδια
Αφοσιωμένος στην ποίηση
Ποίηση
Τύχη βουνό!