Έντυπη Έκδοση

Πώς εμπαίζονται με το ΕΣΠΑ οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες

Τα εκατομμύρια που δεν υπάρχουν

* Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες μιας αγοράς που καταρρέει

ΧΙΛΙΑΔΕΣ μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαπιστώνουν στα μισά του δρόμου -κι ενώ είχαν πάρει προεγκρίσεις- ότι τα κονδύλια των εκατομμυρίων γι' αυτούς δεν υπάρχουν. Μένουν ξεκρέμαστοι, έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και τώρα είναι αναγκασμένοι ή να βαρέσουν κανόνι ή να κάνουν απολύσεις ή να καταφύγουν στους τοκογλύφους. Συγκεκριμένα, κάποια από τα θύματα, που πίστεψαν τις υποσχέσεις για επιδοτήσεις, καταθέτουν την οδύσσειά τους. Οσο για τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι στην εποχή του fast track υπάρχει και το slow motion.

Πλήρες θέμα...

 • Αντίσταση στα παράλογα

  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Οι επαναστάτες της διπλανής πόρτας
   Το χαράτσι στα διόδια, το καπέλο της ΕΡΤ μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και το παρκάρισμα τύπου «όπου γουστάρω» είναι μερικά από τα παράλογα που βιώνουμε όλοι μας Κινήσεις πολιτών παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να αντιμετωπίσουν όσα μας εξοργίζουν καθημερινά. Τέσσερις, που μετέχουν στις πρωτοβουλίες αυτές, μιλούν στην «Ε».
 • Περιβάλλον

  • ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Λεφτά στους αγρότες της Κορώνειας
   Σωστά τα μέτρα αλλά τώρα πια δεν αρκούν για να σωθεί η λίμνη, λένε οι επιστήμονες 10 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους αγρότες του Λαγκαδά, για να σωθεί η λίμνη Κορώνεια. Ηρθαν αργά, λέει η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα.
 • Εκπαίδευση

  • Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανατροπών
   Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν περιμένει την ανακοίνωση ενός ακόμα νόμου-πλαίσιο Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλάζει. Το κορυφαίο ανώτατο Ιδρυμα της χώρας με μια ριζική μεταρρύθμιση στη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και... τους στόχους δεν περιμένει την ανακοίνωση ακόμα ενός νόμου-πλαίσιο, που σε λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σε διάλογο.
  • ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ... ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ Μηχανικοί υλικών - Πολύτιμο υλικό στα αζήτητα
   Στη Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διδάσκει και ο Α. Λοιδωρίκης, συνεργάτης των φετινών βραβευθέντων με Νόμπελ. Λεπτομέρειες... «Αναζητώντας εργασία απευθύνθηκα σε πολλούς εργοδότες στη βιομηχανία. Τους λέω ότι τελείωσα το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) στα Γιάννενα. Στη γλώσσα της απασχόλησης, δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω τίποτα απολύτως. Πράγματι, όταν απευθύνθηκα πρόσφατα σε μεγάλο χυτήριο της βόρειας Ελλάδας, μου πρότειναν να με προσλάβουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, για γραμματειακή υποστήριξη».
 • Ακρόπολη

  • ΑΝΟΙΧΤΗ, ΔΩΡΕΑΝ, Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ Με τα ΜΑΤ ξεναγούς
   Τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά από τα ΜΑΤ, χθες, στην Ακρόπολη ΟΙ συμβασιούχοι επέτρεψαν χθες, μετά τις 12.30, την είσοδο χωρίς εισιτήριο στην Ακρόπολη σε εκατοντάδες τουρίστες, στέλνοντας μάλιστα μήνυμα στην κυβέρνηση: «Αν δεν φύγουν τα ΜΑΤ, δεν πρόκειται να φύγουμε κι εμείς». Για το Σαββατοκύριακο οι συμβασιούχοι προγραμματίζουν η κατάληψή τους να περιοριστεί στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο θα χάσει το δημόσιο ταμείο, αλλά όχι οι ξένοι επισκέπτες.
 • Σύμφωνο συμβίωσης

  • ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΓΚΕΪ, ΛΕΣΒΙΕΣ * ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ Πίσω-μπρος για το σύμφωνο συμβίωσης
   Θα ήθελα να υιοθετήσω και γω ένα παιδί, λέει η Ευαγγελία Βλάμη Εχουν αποφασίσει να ενώσουν τις ζωές τους και μοιράζονται, εκτός από την ίδια στέγη, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο ο νομοθέτης εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και να αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξή τους...
 • Αμοιβαία... φαντάσματα

  • ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ Η ξεχασμένη παρατράπεζα της Γλυφάδας!
   Αποκαλυπτικό το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα Περισσότερα από εκατόν πενήντα θύματα, επενδυτές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φέρεται να έχασαν συνολικά περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ από την αποκαλούμενη «παρατράπεζα της Γλυφάδας», που πουλούσε αμοιβαία... φαντάσματα, περιμένουν εδώ και επτά χρόνια τη δίκη των συνολικά 18 εμπλεκόμενων στο οικονομικό σκάνδαλο.
 • Καπνοβιομηχανία «Κεράνης»

  • ΤΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΕΡΑΝΗ» ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΠΟΧΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ Σαν τσιγάρο πικρό
   Τσιγάρα αλλιώτικα, βαριά, αρωματικά, αριστοκρατικά, για όλα τα γούστα... Κι όμως η «Κεράνης» θα μπορούσε να «καπνίζει» ακόμη... Το σιδεράδικο που βρίσκεται στο στενάκι ακριβώς μετά το κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στον Πειραιά έμεινε ανοιχτό εδώ και 30 (και βάλε) χρόνια. Ο κυρ Νίκος, ο ιδιοκτήτης του, κρατάει το μαγαζί ανοιχτό έχοντας περάσει εποχές καλές, καλύτερες, αλλά και δύσκολες.
 • Ελληνική αγγειοπλαστική

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ:ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο γίγαντας έχει πήλινα πόδια
   Χώμα από τις Μαργαρίτες χρησιμοποιεί ο Γ. Δαλαμβέλας Κουίζ: Ποια ελληνική τέχνη κατάφερε να επιβιώσει σχεδόν 8.000 χρόνια, αλλά κινδυνεύει σήμερα να εξαφανιστεί; Κι ενώ υπάρχουν πρώτη ύλη, μάστορες, τεχνογνωσία, η διδασκαλία της δεν έχει ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας;
 • Άλλες ειδήσεις