Έντυπη Έκδοση

Ενα ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα

Συνθέτες κλασικής μουσικής: Οι ροκ σταρ της εποχής τους

Μόρλεϊ Τόργκοφ

Φονικές νότες

μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 331, ευρώ 17,16

Οι Φονικές νότες είναι το πρώτο έργο μιας σειράς αστυνομικών ιστορικών μυθιστορημάτων του Καναδού Μόρλεϊ Τόργκοφ, με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Χέρμαν Πράις, ο οποίος ανατρέπει το διαδεδομένο στερεότυπο. Πρόκειται για έναν ντετέκτιβ με ευαισθησίες, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στα μέσα του 19ου αιώνα και διαθέτει κατανόηση για τις αδυναμίες των υπόπτων και τα ψυχολογικά τους αδιέξοδα, καθώς έχει πρωτίστως αναγνωρίσει τα δικά του. Εχοντας διακρίνει σχεδόν διαισθητικά τα υπόγεια κίνητρά τους, προβλέπει και τις επόμενες κινήσεις τους, και φτάνει εγκαίρως στον τόπο του εγκλήματος. Ο Πράις έχει, επίσης, τον δικό του ηθικό κώδικα και τα δικά του κριτήρια για το ποιος πρέπει να τιμωρηθεί από τη Δικαιοσύνη και ποιος να παραμείνει ατιμώρητος, καθώς πίσω από κάθε εγκληματική πράξη υπάρχουν άλλες παράμετροι, εξίσου σημαντικές για τον ιδιόμορφο ντετέκτιβ.

Το έργο Φονικές νότες, όπως μας πληροφορεί και ο τίτλος, διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός αστυνομικού μυστηρίου (φόνος, σασπένς, άλυτοι γρίφοι), αλλά ταυτοχρόνως μάς εισάγει στη Γερμανία του 19ου αιώνα και στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Στις σελίδες του περνάνε κάποιοι από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής, όπως ο Σούμαν, ο Λιστ και ο Μπραμς, αποτυπώνονται οι ιδιαιτερότητες και οι εκκεντρικότητες του χαρακτήρα τους και καταγράφονται με λεπτομέρειες ο τρόπος ζωής τους, οι συνήθειές τους αλλά και οι αντιδράσεις των ανθρώπων του στενού και του ευρύτερου κύκλου τους.

Οι συνθέτες κλασικής μουσικής έχουν έναν ρόλο ανάλογο των σημερινών ροκ σταρ, είναι δημοφιλείς, περιζήτητοι, εκκεντρικοί και αγαπητοί στις γυναίκες. Πρόσωπα γύρω από τα οποία υφαίνονται ίντριγκες, ραδιουργίες, πάθη, και όπως όλοι οι σταρ, εμπνέουν συναισθήματα λατρείας και ακραίου μίσους.

Ο Ρόμπερτ Σούμαν, μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες του 19ου αιώνα, βρίσκεται κυκλωμένος από εχθρούς και αντίζηλους εξαιτίας του ταλέντου του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι ερωτευμένοι με την όμορφη σύζυγό του, μια εξίσου σημαντική μουσικό και ταλαντούχα πιανίστρια. Γύρω τους περιφέρονται ύποπτα και σκοτεινά άτομα, που καραδοκούν κι έχουν βάλει στο μάτι το λαμπερό ζευγάρι. Ανάμεσα σ' αυτά, και ένας μεταπράτης κλεμμένων κοσμημάτων, ένας ιδιόρρυθμος χορδιστής πιάνων κι ένας κλεπτομανής μουσικοκριτικός, ο οποίος καταλήγει δολοφονημένος κάτω από ιδιαίτερα μυστήριες συνθήκες. Αλλά και αρκετοί επώνυμοι, όπως ο Μπραμς, θαυμαστής και ακόλουθος της Κλάρας Σούμαν, και ο ωραίος Λιστ, που δεν του ξεφεύγει φάλτσος ήχος ή παραφωνία και που η παρουσία του και μόνο αρκεί για να αναστατώσει τα πλήθη και να εγείρει φλογερά πάθη.

Ο επιθεωρητής Χέρμαν Πράις είναι ο ίδιος φιλόμουσος, συνεχίζει σε ώριμη πια ηλικία να παίρνει ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και θρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό για τον Ρόμπερτ Σούμαν, τον οποίο θεωρεί ιδιοφυή. Ενα βράδυ λαμβάνει μια επιστολή από τη σύζυγο του Σούμαν, Κλάρα, την ελκυστική και ταλαντούχα πιανίστρια, η οποία τον καλεί για μια υπόθεση στην οικία τους.

Ο συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν διαμαρτύρεται πως όπου κι αν βρεθεί, μια νότα από τη μουσική κλίμακα, και συγκεκριμένα το λα, ακούγεται υπερβολικά δυνατά, λες και προέρχεται από κάποιο διαπασών και φοβάται πως κάποιος ή κάποιοι τον επιβουλεύονται, προσπαθώντας να του δημιουργήσουν ακουστικές παραισθήσεις. Ο Σούμαν ζητάει από τον Πράις να ερευνήσει την προέλευση αυτού του θορύβου, που τον κατατρέχει ακόμα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Ολοι, ακόμα και ο προσωπικός του ιατρός, ισχυρίζονται πως ο Σούμαν χάνει τα λογικά του, και σε ολόκληρο το Ντίσελντορφ κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες που αφορούν την πνευματική κατάσταση του συνθέτη.

Ο Πράις πείθεται να ερευνήσει την υπόθεση, υποθέτοντας πως η ακουστική παραίσθηση είναι πιθανόν να δημιουργείται και να παράγεται από κάποια πηγή έξω από το μυαλό του συνθέτη, και συνεπώς να μην πρόκειται για ακουστική παραίσθηση αλλά για εσκεμμένη ακουστική απάτη. Θα γοητευτεί και ο ίδιος από την όμορφη Κλάρα Σούμαν, η οποία εμφανίζεται παντού με τον ταλαντούχο νεαρό Γιόχανες Μπραμς και δέχεται στο σπίτι της τον περίφημο Λιστ. Ο ντετέκτιβ θα κληθεί, επίσης, να εξιχνιάσει τον φόνο του Αντελμαν, επιστήθιου φίλου και βιογράφου τού Σούμαν, ο οποίος βρίσκεται μ' ένα από τα πολύτιμα υπάρχοντα του συνθέτη στην κατοχή του, το οποίο είχε κλαπεί από το σπίτι του: ένα προσχέδιο της Σονάτας για Πιάνο, opus 2, αριθμός 2 του Μπετόβεν, αφιερωμένη στον Γιόζεφ Χάιντ.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο Πράις ανακαλύπτει πως όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του συνθέτη δεν είναι αυτό που φαίνονται. Ο ίδιος ο Σούμαν τού είχε εμπιστευθεί μια κινεζική παροιμία, η οποία επαληθεύεται καθημερινά: «Η ζωή είναι η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά αλήθεια δεν υπάρχει» και ο Πράις, βιώνοντας αυτή την άκαρπη αναζήτηση, αποφασίζει να αποκηρύξει όλες τις βεβαιότητες, να επιδείξει ελαστικότητα και να βασιστεί, για ακόμα μία φορά, στη δική του ηθική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Διάχυτο αίσθημα απουσίας
Ε.Ε. Cummings: Συγγραφέας εικόνων, σχεδιαστής λέξεων
Ενας ιερωμένος τιμά την Ελλάδα
Μεταφυσική έγνοια ίσον φυσική απώλεια
Οι κρυπτωνυμίες της γραφής
Ανεμπόδιστη θέα στην Καπέλα Σιξτίνα
Το πάθος της Δελφικής Ιδέας
Η θάλασσα που έσταξε
Το χρονικό ενός σπάνιου βίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Διάχυτο αίσθημα απουσίας
Ε.Ε. Cummings: Συγγραφέας εικόνων, σχεδιαστής λέξεων
Ενας ιερωμένος τιμά την Ελλάδα
Συνθέτες κλασικής μουσικής: Οι ροκ σταρ της εποχής τους
Μεταφυσική έγνοια ίσον φυσική απώλεια
Οι κρυπτωνυμίες της γραφής
Ανεμπόδιστη θέα στην Καπέλα Σιξτίνα
Το πάθος της Δελφικής Ιδέας
Η θάλασσα που έσταξε
Το χρονικό ενός σπάνιου βίου
Οψεις της ανάγνωσης
Η γενικευμένη ομοιομορφία δημιουργεί σύγχυση και αδιαχώρητο
Λογοτεχνία
Ο ποιητής του φαρμακωμένου καιρού
Από τις 4:00 στις 6:00
Οι άνθρωποι με αναπηρίες δικαιώνονται στη χώρα μας μόνο στο τραγούδι
Ενας «Νονός», δυναμίτης!
Άλλες ειδήσεις
Το κλεμμένο γράμμα και η γένεση του λακανισμού
Καρτ ποστάλ από τη Λισαβόνα
Εν τη ρίμα του λόγου / Φυσάει