Έντυπη Έκδοση

Το χρονικό ενός σπάνιου βίου

Ντένης  Αντύπας

Σσσστ!.. Ο Χρήστος Λαμπράκης κοιμάται

Η άνοδος και η πτώση της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του 20ού αιώνα στην Ελλάδα

εκδόσεις Κάκτος, σ. 159, ευρώ 10

Τώρα που το χώμα σκέπασε τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη -και μέχρι να γραφτεί μια πλήρης βιογραφία του- ,το μόνο υλικό που είναι προσβάσιμο είναι οι μαρτυρίες δημοσιογράφων οι οποίοι τον γνώρισαν από κοντά. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ντένης Αντύπας, ο οποίος πέρασε και από εμάς, από τη θέση του διευθυντή σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Αυτός ο επαγγελματίας, γιατί περί τούτου επρόκειτο - συνταξιούχος πλέον-, είχε ένα μεγάλο προσόν, που τείνει να χαθεί στις μέρες μας: ήξερε να ακούει, όταν δεν κάτεχε καλά το θέμα που του πρότεινες. «Παλιά αλεπού» του επαγγέλματος δεν ξέπεφτε σε ευκολίες και δεν έβαζε το εγώ του πάνω από τον συντάκτη. Γι' αυτό, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του -μεταξύ των οποίων κι εγώ- μόνον θετικές αναμνήσεις έχουν από τον άνθρωπο και τον διευθυντή Ντένη Αντύπα. Ο αναγνώστης δεν πρέπει να επηρεαστεί από τον τίτλο, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί έως και λαϊκίστικος. Γιατί ο Ντένης Αντύπας ψύχραιμα, αλλ' όχι ψυχρά, καταθέτει τη μαρτυρία του, αφού εργάστηκε δίπλα στον Χρήστο Δ. Λαμπράκη, ως αρχισυντάκτης του Βήματος, το 1983, και ως διευθυντής σύνταξης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το 1996.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα μάς δίνει κι ένα χρονικό του δημοσιογραφικού βίου τού Χρήστου Δ. Λαμπράκη, από τότε που ανέλαβε, το 1957, μετά τον θάνατο του βενιζελικού πατέρα του Δημητρίου Λαμπράκη, μέχρι τον θάνατό του, το 2009. «Με αυτό το βιβλίο», γράφει στη σύντομη εισαγωγή του, «δεν επιχειρώ τη βιογραφία του. Πιστεύω ότι φωτίζω πολλές πτυχές της σύνθετης και περίπλοκης αυτής προσωπικότητας, που για τους περισσότερους Ελληνες αποτέλεσε έναν γρίφο. Ενα ζωντανό μυστικιστικό ιδεόγραμμα». Χωρίς να τον αγιογραφεί, αλλά και σεβόμενος το μεροκάματο που έφαγε από αυτόν, περιγράφει έναν ευαίσθητο και μορφωμένο άνθρωπο, που αγαπούσε το λυρικό τραγούδι, αλλά αναγκάστηκε να αναλάβει μία μεγάλη εκδοτική αυτοκρατορία, η οποία έπρεπε να επιβιώσει, σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες (δικτατορία). Μπήκε στα βαθιά νερά, και τα κατάφερε, παραμένοντας πάντα ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος απέφευγε τη δημόσια συνάφεια με τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες. Σχεδόν άφαντος από την αγορά μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του, το Μέγαρο Μουσικής. Τότε, βγήκε μπροστά και ζήτησε λεφτά, για μην αντιμετωπιστεί το κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας ως «μόδα ήταν, πάει, πέρασε».

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνει στη σχέση του με τον διάδοχό του και τωρινό leader Σταύρο Ψυχάρη. Κέρδισε γρήγορα την εύνοια του ιδιοκτήτη του δημοσιογραφικού συγκροτήματος, χτυπώντας διπλό στόχο: έγινε, αφ' ενός, ο εξ απορρήτων του και αφ' ετέρου, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του. Οπως, μάλιστα, σημειώνει ο Ντένης Αντύπας, έδειξε το μεγάλο προσόν του, που ήταν το αντριλίκι και ο τσαμπουκάς του, το καλοκαίρι του 1980, στη μεγάλη απεργία των τυπογράφων. «Αρεσε αυτό» -αναφέρεται στη λύση της απεργίας-, σχολιάζει ο συγγραφέας, «στον Χρήστο Λαμπράκη. Αλλά εκτιμούσε και τη διπλωματικότητα τού ανθρώπου». Τα υπόλοιπα είναι η ζωντανή ιστορία τού ελληνικού Τύπου, η οποία γράφεται ακόμη, υπό δύσκολες συνθήκες για τους εργαζομένους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Διάχυτο αίσθημα απουσίας
Ε.Ε. Cummings: Συγγραφέας εικόνων, σχεδιαστής λέξεων
Ενας ιερωμένος τιμά την Ελλάδα
Συνθέτες κλασικής μουσικής: Οι ροκ σταρ της εποχής τους
Μεταφυσική έγνοια ίσον φυσική απώλεια
Οι κρυπτωνυμίες της γραφής
Ανεμπόδιστη θέα στην Καπέλα Σιξτίνα
Το πάθος της Δελφικής Ιδέας
Η θάλασσα που έσταξε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Διάχυτο αίσθημα απουσίας
Ε.Ε. Cummings: Συγγραφέας εικόνων, σχεδιαστής λέξεων
Ενας ιερωμένος τιμά την Ελλάδα
Συνθέτες κλασικής μουσικής: Οι ροκ σταρ της εποχής τους
Μεταφυσική έγνοια ίσον φυσική απώλεια
Οι κρυπτωνυμίες της γραφής
Ανεμπόδιστη θέα στην Καπέλα Σιξτίνα
Το πάθος της Δελφικής Ιδέας
Η θάλασσα που έσταξε
Το χρονικό ενός σπάνιου βίου
Οψεις της ανάγνωσης
Η γενικευμένη ομοιομορφία δημιουργεί σύγχυση και αδιαχώρητο
Λογοτεχνία
Ο ποιητής του φαρμακωμένου καιρού
Από τις 4:00 στις 6:00
Οι άνθρωποι με αναπηρίες δικαιώνονται στη χώρα μας μόνο στο τραγούδι
Ενας «Νονός», δυναμίτης!
Άλλες ειδήσεις
Το κλεμμένο γράμμα και η γένεση του λακανισμού
Καρτ ποστάλ από τη Λισαβόνα
Εν τη ρίμα του λόγου / Φυσάει