Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης

Παιδειατροφή και παιδική παχυσαρκία

Ενα σημαντικό πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, με την ενεργό μακροχρόνια συμμετοχή των τοπικών παραγόντων, είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Παιδειατροφή», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στις αναπτυγμένες χώρες. Ειδικά στη χώρα μας το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Οι μελέτες δείνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο. Μάλιστα πολλές φορές ούτε οι ίδιοι οι γονείς έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή για την υγεία του παιδιού τους.

Η παιδική παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγω των συνθηκών ζωής στα σύγχρονα αστικά κέντρα, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2, και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σημεία ψυχολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος. Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία συνδέεται, επίσης, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, βουλιμία και κακή εικόνα σώματος.

Μαζί με τα παιδιά όμως συνήθως νοσούν και άλλα μέλη της οικογένειας που μοιράζονται το ίδιο κακό διατροφικό μοντέλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στον ενήλικο πληθυσμό είναι εξίσου υψηλά.

Γι' αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, όχι μόνο του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Θα πρέπει λοιπόν οι δράσεις να στοχεύουν στο ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού και να ξεκινούν όσο νωρίτερα γίνεται.

Η πρόληψη αυτών των σοβαρών προβλημάτων και η προαγωγή της υγείας του τοπικού πληθυσμού πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δήμων.

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση αλλά και ο έγκαιρος έλεγχος των σημαντικών δυνητικών προβλημάτων υγείας των πολιτών αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της καλής τους υγείας και μιας ποιοτικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Παιδειατροφή». Πρόκειται για μια μεθοδολογία παρέμβασης στην τοπική κοινωνία που στοχεύει στην πρωτογενή πρόληψη του προβλήματος, μέσα από την εκπαίδευση του πληθυσμού για μια μακροχρόνια αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής. Ο στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής για τη μείωση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα διαρκεί 4 χρόνια και προβλέπει συνεχείς και επικεντρωμένες ενέργειες προς το παιδί και την οικογένειά του, μέσω μηνυμάτων που δίνονται με τρόπο άμεσο, κατανοητό και ευχάριστο. Μέσα στο πλαίσιο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας (μιας ένωσης για την υγεία 160 δήμων πανελλαδικά), το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σήμερα σε 13 δήμους της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Σχετικά θέματα: 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
«Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών
Το κάλιο «αντίβαρο του αλατιού»
Νερό και υγεία
«Η απαραίτητη ενεργειακή φόρτιση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
«Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία
Παιδειατροφή και παιδική παχυσαρκία
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών
Το κάλιο «αντίβαρο του αλατιού»
Νερό και υγεία
«Η απαραίτητη ενεργειακή φόρτιση»
Άλλες ειδήσεις
Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού