Έντυπη Έκδοση

14 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της τύφλωσης

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού (ΗΕΩ) είναι πάθηση που προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 60 ετών, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα και 7.500 άτομα με προσβολή και στα δύο μάτια, από τα οποία, περισσότερα από τα μισά δεν γνωρίζουν την αιτία της τυφλότητάς τους.

**Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Ωχρά κηλίδα ονομάζουμε την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που καλύπτει εσωτερικά το πίσω τοίχωμα του οφθαλμικού βολβού. Από αυτήν ξεκινούν τα μηνύματα που στέλνει το μάτι μας στον εγκέφαλο, για τη λεπτομερή διάκριση αντικειμένων, την ανάγνωση κειμένων και τη διάκριση χρωμάτων. Εφόσον η ωχρά κηλίδα καταστραφεί, το άτομο δεν είναι τυφλό, έχει χάσει όμως τα ποιοτικότερα στοιχεία της όρασής του. Η ωχρά κηλίδα βλάπτεται για λόγους που δεν γνωρίζουμε καλά, κατά προτεραιότητα και από πολλές και διάφορες αιτίες: λόγου χάρη αν δούμε τον ήλιο κατάματα, όταν έχουμε προχωρημένο διαβήτη ή παλιό τραύμα στον οφθαλμό και για πολλούς άλλους λόγους. Η «ωχρά κηλίδα» δεν είναι πάθηση, όπως πολλοί πιστεύουν, είναι περιοχή που μπορεί να προσβληθεί από πολλές και διάφορες παθήσεις. Μία από αυτές είναι και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

***Με ποια μέσα αντιμετωπίζουμε την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς;

Μόνον η υγρή μορφή, και αυτή υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί και καμιά φορά να γιατρευτεί ολοσχερώς. Φυσικά, όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η πάθηση και αρχίσει η θεραπεία, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να διατηρηθεί η όραση στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, δηλαδή να επιτρέπει στο άτομο να ανταποκρίνεται αυτοδύναμα στις καθημερινές του ανάγκες. Οι θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα, και που έχουν φτάσει στα χέρια όλων των οφθαλμίατρων, είναι οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις φαρμάκων που ανακόπτουν την εξέλιξη της πάθησης και μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να περισώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή ακόμη και να βελτιώσουν σε ορισμένες από αυτές, την οπτική οξύτητα. Δύο είναι σήμερα τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ σκευάσματα για ενδοφθάλμια χρήση, με τις εμπορικές ονομασίες Macugen και Lucentis, που διατίθενται δωρεάν στους ασφαλισμένους ασθενείς.

Σε πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες έχει αποδειχτεί ότι και τα δύο ανακόπτουν την απώλεια οπτικής οξύτητας που οφείλεται στην υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

Για το Lucentis έχει μάλιστα αποδειχθεί και κάτι παραπάνω: στο 1/3 των ασθενών διπλασιάζει τη διακριτική ικανότητα που διέθετε ο οφθαλμός πριν από τη θεραπεία. Το ποια θεραπεία θα εφαρμοστεί εναποτίθεται στη διακριτική ευχέρεια του οφθαλμιάτρου σας.

Ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της πάθησης

Η αναπηρία που προκαλεί η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κάνει τα άτομα αντικοινωνικά, εξαρτημένα από συγγενείς, γείτονες ή κοινωνικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα μια βαριά μελαγχολία, που μόνον με εκείνη των καρκινοπαθών μπορεί να συγκριθεί. Η ελληνική οικογένεια και κοινωνία αντιμετωπίζει ακόμη με αλληλεγγύη τους πάσχοντες, ενώ στις δυτικές κοινωνίες οι πάσχοντες από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς υποστηρίζονται από στρατιές κοινωνικών λειτουργών και οικιακών βοηθών, που επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, τουλάχιστον για τους 7.500 ασθενείς με προσβολή των 2 οφθαλμών, που στην Ευρώπη θεωρούνται «κατά νόμον τυφλοί», το κόστος για την απασχόληση οικιακής βοηθού για την υποστήριξη των ζωτικών τους αναγκών θα ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ―, δηλαδή όσα προγραμματίζονται να δοθούν για την αναβάθμιση της εθνικής παιδείας από το 4ο Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης της Ε.Ε. και τους ανάλογους εθνικούς πόρους. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφορά όλους μας και όσο επιμηκύνεται η αναμενόμενη επιβίωση των συνανθρώπων μας θα γίνεται μεγαλύτερο. Η πρόληψή του και ο περιορισμός της ζημίας εξαρτώνται από τον οφθαλμίατρό σας. Περισσότερο όμως εξαρτώνται από εσάς: που θα πρέπει συχνά να ελέγχετε την οξύτητα της όρασης και τυχόν αλλαγές της και έγκαιρα να προστρέχετε στη βοήθεια του οφθαλμιάτρου σας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
«Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία
Παιδειατροφή και παιδική παχυσαρκία
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών
Το κάλιο «αντίβαρο του αλατιού»
Νερό και υγεία
«Η απαραίτητη ενεργειακή φόρτιση»
Άλλες ειδήσεις
Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού