Έντυπη Έκδοση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ

Με «γιορτές» ξορκίζουν την πείνα

Ενα δισεκατομμύριο πεινασμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν θα «γιορτάσουν» σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότεροι από 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και ανέχειας, δεν θα πανηγυρίσουν αύριο, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ εξαντλεί τη δραστηριότητά του για την εξάλειψη της πείνας σε γραφικότητες του στιλ «Ενωμένοι κατά της Πείνας» (φωτ. Reuters) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ εξαντλεί τη δραστηριότητά του για την εξάλειψη της πείνας σε γραφικότητες του στιλ «Ενωμένοι κατά της Πείνας» (φωτ. Reuters) Συνιστά, επομένως, πρόκληση, η εμμονή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε., να προσδίδουν πανηγυρικό χαρακτήρα, στον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών, όπως αυτή του επισιτισμού και της εξάλειψης της φτώχειας.

Και ο μεν FAO εξαντλεί τη δραστηριότητά του για την εξάλειψη της πείνας σε γραφικότητες του στιλ «Ενωμένοι κατά της Πείνας» και σε εκκλήσεις για τη συλλογή on line υπογραφών, τα δε ευρωπαϊκά όργανα, βλέποντας τώρα τις ορδές των φτωχών, των αστέγων, των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων να αυξάνονται και να πληθύνονται, ξέχασαν τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και μεταθέτουν για μετά το 2020 τις όποιες λύσεις έχουν (;) για την εξάλειψη της πείνας στην Ευρώπη.

Η πείνα θερίζει...

Τραγικό γεγονός και παγκόσμια ανηθικότητα χαρακτηρίζει ο γενικός διευθυντής του FAO Ζακ Ντιουφ το ότι το 2010 οι πεινασμένοι του κόσμου ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο.

Κατά τη γνώμη του, αυτό οφείλεται στο ότι, εδώ και 20 χρόνια, έχουν εγκαταλειφθεί οι επενδύσεις στη γεωργία και δεν παράγονται τα αναγκαία τρόφιμα, για τη σίτιση αυτών αυτών ανθρώπων.

Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά σήμερα 22 χώρες σ' όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και οι πολίτες τους δεν έχουν να φάνε εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Από το ένα δισεκατομμύριο των πεινασμένων, τα 166 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν «επισιτιστική κρίση μακράς διαρκείας»

Κατά μέσον όρο, λέει η μια πρόσφατη έκθεση του FAO, το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη χρονίζουσα πείνα και δυστυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο εκείνων που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

...και η φτώχεια εξαπλώνεται

Κατώτεροι των περιστάσεων, οι ηγέτες της Ε.Ε. ξέχασαν τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί εκπλήρωσης των στόχων της χιλιετίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2017 και... λησμόνησαν να αποτυπώσουν αυτούς τους στόχους στο έγγραφο της Κομισιόν για τη «Στρατηγική της Ε.Ε. 2020».

Αυτή η παράλειψη, σημείωσε πρόσφατα ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς, Κορνελί ντε Γιονγκ, δεν σημαίνει μόνο υποχώρηση από τους αρχικούς στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά εμποδίζει κάθε προσπάθεια στο να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα στοιχεία της Eurostat λένε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη επιδεινώθηκαν και πάνω από 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι.

Τη φτώχεια σήμερα αντιμετωπίζει το 33% των νέων στη Ρουμανία, το 26% στη Βουλγαρία, το 25% στην Ιταλία και τη Λετονία, το 24% στην Ισπανία, το 23% στην Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Πορτογαλλία και την Αγγλία, το 12% στη Φινλανδία και μόνον το 9% στη Δανία.

Υπό καθεστώς φτώχειας ζουν και οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη.

Η επισφαλής εργασία και οι χαμηλοί μισθοί οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που απειλούνται με τον κίνδυνο της φτώχειας, φτάνοντας το 8% στην Ε.Ε. των «27», με τη Ρουμανία (17%), την Ελλάδα (14%), την Πολωνία και την Πορτογαλία (12% ), την Ισπανία και τη Λετονία (11%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά, σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

«Υλική στέρηση»

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν και αυτό που... κόσμια ονομάζεται «υλική στέρηση». Δεν μπορούν, δηλαδή, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, δεν μπορούν να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές, δεν μπορούν να τρώνε συχνά κρέας ή ψάρι και δεν έχουν επαρκή θέρμανση.

Το ποσοστό αυτό της υλικής στέρησης, σε επίπεδο Ε.Ε., ανήλθε σε 17%, αλλά ήταν πολύ υψηλότερο σε δέκα κράτη-μέλη: 51% στη Βουλγαρία, 50% στη Ρουμανία, 37% στην Ουγγαρία, 35% στη Λετονία, 32% στην Πολωνία, 28% στη Σλοβακία, 27% στη Λιθουανία, 23% στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ελβετία
Σιδηροδρομική σήραγγα Γκοτάρ στις Αλπεις: ελβετικό ρεκόρ 57 χιλιομέτρων
Γαλλία
Απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως
"Παγκόσμιες Ημέρες"
Με «γιορτές» ξορκίζουν την πείνα
Κιργιζία
Πολύφερνος νύφη της ενέργειας
Κίνα
Τα δημοκρατικά ανοίγματα στη συνεδρίαση του Κ.Κ. Κίνας
Τουρκία
Τουργκούτ Οζάλ:στο προσκήνιο ξανά τα περί δολοφονίας του
Άλλες ειδήσεις
Μεσογειακή διατροφή - ασπίδα στον διαβήτη
Απολιθώματα του τρόμου