Έντυπη Έκδοση

Μεσογειακή διατροφή - ασπίδα στον διαβήτη

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των ενηλίκων, ακόμη και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους, διαπίστωσαν επιστήμονες, ενισχύοντας την ούτως ή άλλως καλή φήμη του συγκεκριμένου διαιτολογίου.

Ισπανοί ερευνητές, που μελέτησαν περισσότερους από 400 ενηλίκους, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα είχαν πιο περιορισμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε διάστημα τεσσάρων ετών, σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Τα συμπεράσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Diabetes Care». Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζορντί Σάλας-Σαλβάδο, του Πανεπιστημίου στην Ταραγκόνα της Καταλονίας παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 80 ετών, καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, όπως είναι η υπέρταση και το κάπνισμα. Οσοι μετείχαν εθελοντικά κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία είδη διατροφής: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, την ίδια δίαιτα επικεντρωμένη όμως στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από ξηρούς καρπούς και μια δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ελβετία
Σιδηροδρομική σήραγγα Γκοτάρ στις Αλπεις: ελβετικό ρεκόρ 57 χιλιομέτρων
Γαλλία
Απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως
"Παγκόσμιες Ημέρες"
Με «γιορτές» ξορκίζουν την πείνα
Κιργιζία
Πολύφερνος νύφη της ενέργειας
Κίνα
Τα δημοκρατικά ανοίγματα στη συνεδρίαση του Κ.Κ. Κίνας
Τουρκία
Τουργκούτ Οζάλ:στο προσκήνιο ξανά τα περί δολοφονίας του
Άλλες ειδήσεις
Μεσογειακή διατροφή - ασπίδα στον διαβήτη
Απολιθώματα του τρόμου