Έντυπη Έκδοση

Τα δημοκρατικά ανοίγματα στη συνεδρίαση του Κ.Κ. Κίνας

Εν μέσω συνεχών εκκλήσεων για δημοκρατικά ανοίγματα, ακόμη και από τον πρωθυπουργό, άρχισε χθες η τετραήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η οποία θεωρητικώς θα ασχοληθεί με το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στις απαραίτητες προαγωγές για την επερχόμενη αλλαγή εξουσίας στη χώρα.

Μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις για περιορισμό της λογοκρισίας και δημοκρατικές αλλαγές στην Κίνα. Αλλά το πιο περίεργο είναι ότι αυτές οι εκκλήσεις ήταν αφορμή για να διαπιστωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο είναι από τους πρώτους που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο μηχανισμός λογοκρισίας περικόπτει τις σχετικές αναφορές από τα ρεπορτάζ των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Για μια ηγεσία που στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να δείξει προς τα έξω ένα ενοποιημένο μέτωπο, καθώς η κοινωνία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, τα σχόλια του Ουέν ότι απαιτούνται κράτος δικαίου και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθούν οι οικονομικές επιτυχίες φαίνονται εκτός γραμμής, σχολιάζει το Ασοσιέιτεντ Πρες. Οι δηλώσεις του Ουέν εκνευρίζουν πολλούς ανθρώπους, δήλωσε ο Ντιγκ Σουελιάνγκ, ειδικός σε θέματα Κίνας, στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται τη Δευτέρα και μόνο τότε θα γίνουν γνωστά κάποια από τα στοιχεία του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης, στόχος του οποίου είναι να μειωθεί το χάσμα πλουσίων και φτωχών και να ενισχυθεί η κατανάλωση. Οι φιλελεύθεροι επιχαίρουν, οι σκληροπυρηνικοί εξοργίζονται και τα πνεύματα οξύνονται ακόμη περισσότερο με τη λογοκρισία των δηλώσεών του. Ο Ουέν είχε πει τον Αύγουστο ότι «χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις, η Κίνα μπορεί να χάσει όσα έχει ήδη πετύχει μέσω της οικονομικής ανόρθωσης».

Χθες, πάνω από 100 Κινέζοι διανοούμενοι και ακτιβιστές υπέγραψαν επιστολή ζητώντας να ελευθερωθεί ο Σιαομπό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ελβετία
Σιδηροδρομική σήραγγα Γκοτάρ στις Αλπεις: ελβετικό ρεκόρ 57 χιλιομέτρων
Γαλλία
Απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως
"Παγκόσμιες Ημέρες"
Με «γιορτές» ξορκίζουν την πείνα
Κιργιζία
Πολύφερνος νύφη της ενέργειας
Κίνα
Τα δημοκρατικά ανοίγματα στη συνεδρίαση του Κ.Κ. Κίνας
Τουρκία
Τουργκούτ Οζάλ:στο προσκήνιο ξανά τα περί δολοφονίας του
Άλλες ειδήσεις
Μεσογειακή διατροφή - ασπίδα στον διαβήτη
Απολιθώματα του τρόμου