Έντυπη Έκδοση

1,6% ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ 1,8% ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Δυσοίωνα μηνύματα από τη βιομηχανία

Μολονότι δημοσιονομικά η Ελλάδα πάει καλά ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, παραγωγικά διολισθαίνει σε νέα ύφεση αν κρίνουμε από την ετήσια πορεία της βιομηχανίας τον Αύγουστο (-6%) που συνάδει με αυτή της Ευρώπης (-1,9%) σύμφωνα με τη Eurostat.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Αύγουστο 1,8% σε μηνιαία βάση (έναντι Ιουλίου 2014) και 1,9% σε ετήσια (έναντι Αυγούστου 2013) με την ομόλογή της ελληνική να υποχωρεί 1,6% και 6% αντίστοιχα, σημειώνοντας, μάλιστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ε.Ε. έπειτα από αυτή της Μάλτας (-7%).

Η διαφορά επιπλέον βρίσκεται στο ότι η μεν ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή σε εποχιακά διορθωμένη βάση είναι μόλις 0,3% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2010, ενώ η ελληνική παραγωγή είναι 15% χαμηλότερη...

Σημειώνεται πως η ετήσια κάμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατά 1,9% ξεπέρασε τις προσδοκίες (-1,6%) και ήταν η πρώτη στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, όπως επίσης ήταν η πρώτη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής της ηγετικής ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας (-2,8%). Το χειρότερο, όμως, στην παραπάνω εξέλιξη είναι πως την πτώση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οδηγεί ο κλάδος εκείνος στον οποίο παραδοσιακά επαφίεται η προοπτική ανάκαμψης, δηλαδή η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (-3,7%), ακολουθούμενος από την ενέργεια (-3,5%), τα διαρκή καταναλωτικό αγαθά (-2,9%) και τα ενδιάμεσα αγαθά (-1,1%), ενώ αύξηση παραγωγής κατέγραψαν μόνον τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,4%) που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης των καταναλωτών.

Αλλες χώρες-μέλη με σημαντική ετήσια κάμψη παραγωγής ήταν οι Λιθουανία (-4,9%) και η Κροατία (-4,7%), ενώ σημαντική αύξηση βιομηχανικής παραγωγής είχαν οι Ιρλανδία (18,3%), Λουξεμβούργο (5,6%), Σλοβενία (4,6%) και Πορτογαλία (3,9%).

Επίσης, αξίζει να τονισθεί πως σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης είναι κάτω του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας, ενώ η πρόβλεψη για τη γερμανική οικονομία τον Οκτώβριο (-3,6%) αποτελεί τη 10η συνεχόμενη επιδείνωση και την πρώτη αρνητική από τα τέλη του 2012.

Τέλος, ένας ακόμη κακός οιωνός για διατήρηση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία είναι η κατά 2,7% ετήσια μείωση των τιμών των εισαγωγών τον Αύγουστο, η οποία μαρτυρά το χαμηλό επίπεδο μιας αναιμικής εγχώριας ζήτησης κι η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση φέτος από τον Φεβρουάριο (-2,8%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurostat
Ευρωζώνη
Βιομηχανία
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εφορία και φορολογική πολιτική
Αργεί το Taxis για το επίδομα θέρμανσης
Εκοψαν κοστούμι ΕΝΦΙΑ στην Αρχαία Ολυμπία!
Πετρέλαιο/Ερευνες
41,6% λιγότερο πετρέλαιο καταναλώσαμε σε 5 χρόνια
ΙΚΑ
Στην ουρά για έκδοση σύνταξης 2 χρόνια πριν
Συνεταιρισμοί
Οργιο διαφθοράς καταγράφουν οι έλεγχοι
Οίκοι αξιολόγησης
Καρότο-μαστίγιο από Fitch
Επενδύσεις
Επενδύσεις μισού δισ. από Grivalia Properties
Βιομηχανία
Δυσοίωνα μηνύματα από τη βιομηχανία