Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Ταμένος στην Κύπρο

Και όμως, δεν έχει εκδοθεί ακόμα όλο το έργο του Γιώργου Σεφέρη. Υπολείπονται οι δύο τελευταίοι τόμοι των Πολιτικών Ημερολογίων του, τους οποίους έχει στα χέρια του και επιμελείται ο αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής.

Ο Γεωργής, που ασχολείται συστηματικά με το διπλωμάτη και πολιτικό Σεφέρη, αποκαλύπτει στις επόμενες σελίδες στοιχεία τα οποία ρίχνουν φως σε μια σκοτεινή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκε η τύχη του νησιού από τις τότε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο Σεφέρης χρημάτισε κατ' αρχάς υπεύθυνος για τα θέματα της Κύπρου στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια, ως πρέσβης στο Λονδίνο, παρακολούθησε από κοντά όλες τις διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, στις οποίες παράτυπα δεν εκλήθη.

Μέσα από τα Ημερολόγια γίνεται ξεκάθαρο ότι προειδοποιούσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις διαθέσεις των Τούρκων πολιτικών και για το πού θα οδηγούσαν οι καταστροφικές για τους Ελληνοκύπριους συμφωνίες, παράλληλα δε χαρακτήριζε ως «επιπόλαιο άνθρωπο» τον Αβέρωφ. Γι' αυτό ακριβώς, λέει ο Γεωργής, ο Αλέξανδρος Ξύδης, που είχε επιμεληθεί τους δύο πρώτους τόμους των Ημερολογίων, δήλωσε πως οι επόμενοι είχαν χαθεί, αφού επί αρχηγίας στη Ν.Δ. του Αβέρωφ θα ήταν τραγικό από τον τάφο του ο ποιητής να τον χαρακτηρίζει και επιπλέον να καταδεικνύει τα αποτελέσματα της στρατηγικής του.

Φέτος κλείνουν εξήντα χρόνια από την πρώτη κάθοδο του Σεφέρη στην Κύπρο και πενήντα από τότε που του απονεμήθηκε το Νόμπελ. Στις σελίδες που ακολουθούν φωτίζεται η σχέση του με το νησί τόσο ως ποιητή όσο και ως διπλωμάτη. Φωτίζεται επίσης η σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αλλά και με τις τότε προσωπικότητες που καθόρισαν το μέλλον της Κύπρου. Με την έκδοση των δύο Πολιτικών Ημερολογίων από τον «Ικαρο», σίγουρα ένα κεφάλαιο της ιστορίας που εθεωρείτο κλειστό θα ανοίξει ξανά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποίηση
Λογοτεχνία
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Κυπριακό
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
«Είναι ολίγον... βαρήκοος και πολύ ενωτικός»
Προάγγελος της διχοτόμησης ο Αβέρωφ
Το πικρό ποτήρι στο Λονδίνο
«Ενωση σημαίνει διαμελισμός»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Ταμένος στην Κύπρο
«Είναι ολίγον... βαρήκοος και πολύ ενωτικός»
Προάγγελος της διχοτόμησης ο Αβέρωφ
Το πικρό ποτήρι στο Λονδίνο
«Ενωση σημαίνει διαμελισμός»
Εικαστικά
Η εξουσία διαφθείρει
Συγγραφείς
Συνομιλώντας με τους διεθνείς της λογοτεχνίας
Συνεντεύξεις
«Με βοηθάει ακόμα ο μπαμπάς μου»
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αυτοσυναρμολογούμενη Αρχιτεκτονική
Σχολιασμοί
Τα μολυβένια χρόνια του '70
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το παρόν του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου