Έντυπη Έκδοση

«Ενωση σημαίνει διαμελισμός»

Η τελευταία καταγραφή του Σεφέρη στα ημερολόγιά του έγινε στις 11.5.71 και αφορούσε την Κύπρο και τις κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον του η «Εστία». Πρόκειται για ένα πραγματικό καταπέλτη κατά του Γρίβα και των διαφόρων υπερπατριωτών:

Τρίτη 11.5.'71.

Χρόνια τώρα δεν αγγίζω την καθημερινή μολυντήρα που κάθε απόγευμα βγαίνει έξω να λερώσει. Καμιά φορά ο Γιώργος (Κατσίμπαλης), τακτικός αναγνώστης της, μου στέλνει κανένα υβριστικό απόκομμά της για να λάβω γνώση. Ετσι και σήμερα έλαβα διά χειρός τα χτεσινά καμώματά της: Βρίζει το σύμπαν εκτός φυσικά από τον Γρίβα που φωνασκεί, ακόμη, για ένωση κτλ. μολονότι ξέρει πολύ καλά ότι ένωση σημαίνει διαμελισμός. Οσο για μένα ξέρουν πολύ καλά -όσοι δεν το νομίζουν σκοπιμότερο να μην το ξέρουν- ότι υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμά μου γραμμένο στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Bristol, τη νύχτα της 18-19 Δεκεμβρίου 1958. Το έδωσα εγώ ο ίδιος στα χέρια του Υπουργού Εξωτερικών (Αβέρωφ) στις 19 το πρωί προτού αναχωρήσει για την Αθήνα. Τότε είχα λάβει γνώση πρώτη φορά ορισμένων παραχωρήσεων που ετοιμαζόμασταν να κάνουμε στη Ζυρίχη (εκτός από τους στρατιωτικούς όρους).

Επίσης πρέπει να υπάρχει, αν έχουν φυλάξει και δεν τον έχουν καταστρέψει το φάκελο της εποχής εκείνης, επιστολή μου, από την Πρεσβεία μου στο Λονδίνο, στον Αβέρωφ της Πέμπτης 25 Δεκ. 1958, με αριθμό εμπιστευτικού πρωτοκόλλου 357.918. Αυτός ο αριθμός θεωρήθηκε από τον Αβέρωφ μεγάλη προδοσία, υποθέτω γιατί τον εμπόδιζε να ξεχάσει το γράμμα μου στην τσέπη του. Αυτά για τις πρώτες αντιδράσεις μου, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να αποκλειστώ από τη συνδιάσκεψη της Ζυρίχης. Υπήρχαν όμως και χειρότερα: οι στρατιωτικοί όροι προς όφελος των Τούρκων. Γι' αυτούς κάτι έμαθα εξ ακοής στο Λονδίνο από συνάδελφο που είχε περάσει από τη συνδιασκεπτόμενη Ζυρίχη.

Τότε σκέφθηκα σοβαρά να παραιτηθώ. Εμεινα δυο νύχτες άγρυπνος. Ο λόγος που βάρυνε τελικά στην κρίση μου και μ' εμπόδισε να το πράξω είταν ότι εκεί που είχαμε καταντήσει, θα ωφελούσα μόνο το Κ.Κ. και την «Εστία».

Από τα χρόνια εκείνα ώς τώρα και κύριος οίδε για πόσον καιρό ακόμη η ένωση δεν μπορεί να σημαίνει παρά διαμελισμό του νησιού. Αυτό το αποσιωπούν και ο Γρίβας και οι διάφορες «Εστίες» και άλλοι δήθεν υπερπατριώτες που προσπαθούν να κάμουν τις δουλίτσες τους ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του απλοϊκού κοσμάκη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Ποίηση
Βιβλίο
Κυπριακό
Αφιέρωμα
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ταμένος στην Κύπρο
«Είναι ολίγον... βαρήκοος και πολύ ενωτικός»
Προάγγελος της διχοτόμησης ο Αβέρωφ
Το πικρό ποτήρι στο Λονδίνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Ταμένος στην Κύπρο
«Είναι ολίγον... βαρήκοος και πολύ ενωτικός»
Προάγγελος της διχοτόμησης ο Αβέρωφ
Το πικρό ποτήρι στο Λονδίνο
«Ενωση σημαίνει διαμελισμός»
Εικαστικά
Η εξουσία διαφθείρει
Συγγραφείς
Συνομιλώντας με τους διεθνείς της λογοτεχνίας
Συνεντεύξεις
«Με βοηθάει ακόμα ο μπαμπάς μου»
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αυτοσυναρμολογούμενη Αρχιτεκτονική
Σχολιασμοί
Τα μολυβένια χρόνια του '70
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το παρόν του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου