Έντυπη Έκδοση

Ο Λύκος μέσα μας

«Είναι βαρύς ο χειμώνας πολύ.

Εχω ζήσει άλλους τέσσερις, τον έναν ανήλικος, όμως ετούτος είναι ο χειρότερος». Στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, αλλα ακόμα απειλητικός και γεμάτος λύσσα, ένας λύκος τριγυρνάει μέσα στα χιόνια. Ψάχνει απεγνωσμένα τη λεία του, κάποιο ελάφι που ξέκοψε από το κοπάδι, κανένα λαγό που σκάβει στο παγωμένο δάσος. Και παράλληλα στοχάζεται πάνω στο κυνήγι, την πείνα και τον ρόλο του θύτη και του θύματος. «Ο Λύκος» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα - μετάφραση Γιάννου Πολυκανδριώτη) είναι ένα σαγηνευτικό, αλληγορικό παραμύθι με το οποίο ο Βρετανός Τζόζεφ Σμιθ κάνει το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία.

«Είμαι ο Λύκος, αυτός που αφαιρεί τη ζωή: το αρπακτικό θηρίο». Αυτός ο κάτισχνος λύκος κυνηγάει, μυρίζει το αίμα και τον φόβο του θηράματος και το φιλοσοφεί. Του αρέσουν τα δυνατά περήφανα ζώα γιατί απολαμβάνει τη μάχη και το ξέσκισμα της σάρκας τους. Απεχθάνεται τα πρόβατα, αποκρουστικά και ανόητα ζώα που υπακούουν τυφλά σε εντολές. Φοβάται τον άνθρωπο, όχι τον ίδιο, αυτόν θα του άνοιγε τον λαιμό, αλλά το όπλο του. Και εκτιμάει τις προσπάθειες του θηράματος που προσπαθεί να αποφύγει τα σαγόνια του. Αλλα πάνω από όλα, αυτός ο λύκος ωθείται από μια άγρια πείνα που τον κάνει ικανό να επιτεθεί σε κάθε ζώο που περιπλανιέται γύρω του.

Ο Σμιθ φοράει το τομάρι ενός λύκου και γράφει μια σύντομη νουβέλα. Υπάρχει κάτι από τις ιστορίες του Τζακ Λόντον και του Χέμινγουεϊ, αλλα ο λύκος αυτός μοιάζει περισσότερο με έναν δολοφόνο-φιλόσοφο. Μπορεί να απολαμβάνει τη γαλήνη ενός χειμωνιάτικου πρωινού, να κρύβει τον φόβο και την αδυναμία του και να ονειρεύεται τη γεύση του αίματος στα χείλια του. Και έτσι να μοιάζει παράξενα ανθρώπινος. Κάπως έτσι ο Σμιθ δεν περιγράφει έναν λύκο αλλά το θηρίο που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το Βυζάντιο δεν σταμάτησε στην Αλωση
Συνέντευξη: Σμαράγδα Σμυρναίου
Στα όρια λογικής και τρέλας
Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου
Φεστιβάλ στον χριστουγεννιάτικο Βόλο
Μουσική
111 χρόνια ευρωπαϊκής μουσικής ζωής
Στη φάρμα των ζώων
Συνέντευξη: Πέρσα Σταματοπούλου
Κατάρρευση μετά τη γιορτή
Συνέντευξη: Τζέιμς Κάμερον
«Πράσινο» και αντιπολεμικό 3D
Κινηματογράφος
Ραντεβού Κλούνι με τις «Χρυσές Σφαίρες»
Τηλεόραση
Δώστε μας αρμοδιότητες
Και γερή δόση προστίμων
Αυτές τις Χρυσές Σφαίρες ποιος θα τις πάρει;