Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ (135η) ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ

Τελευταίοι στη φιλανθρωπία

Περισσότερο φιλάνθρωπος και συμπονετικός γίνεται ο πλανήτης μας παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ανεργία και τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολίτες, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές δημοσιεύοντας τον Παγκόσμιο Δείκτη Προσφοράς, με τις ΗΠΑ να κατακτούν τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό στην κοινωνική προσφορά και την Ελλάδα να βρίσκεται στο απόλυτο ναδίρ της 135ης θέσης ανάμεσα στις 135 χώρες που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές της Charities Aid Foundation (CAF) για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεργάστηκαν με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για να καταρτίσουν τον Παγκόσμιο Δείκτη Προσφοράς (World Giving Index). Πραγματοποίησαν δημοσκοπήσεις σε 135 χώρες εξετάζοντας τρεις βασικούς παράγοντες: εάν οι πολίτες των χωρών κάνουν συστηματικά οικονομικές δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς, εάν «δωρίζουν» χρόνο προσφέροντας εθελοντική εργασία και εάν θα βοηθούσαν έναν άγνωστο στο δρόμο. Ο συμψηφισμός των τριών διαφορετικών βαθμολογιών για κάθε χώρα δίνει το τελικό ποσοστό της (%).

Πρώτες οι ΗΠΑ

Ετσι για τη χρονιά που πέρασε οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή (με ποσοστό 61%), ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς (58%) και η Βιρμανία (57%). Στον αντίποδα, η Κίνα και η Κροατία συναντιούνται στην 133η θέση με ποσοστά 16% και τελευταία η Ελλάδα (135η) με ποσοστό 13%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της CAF, μόλις 4 στους 100 Ελληνες δήλωσαν ότι προσφέρουν εθελοντική εργασία, 6 στους 100 ότι πραγματοποιούν συστηματικά δωρεές και 30 στους 100 ότι θα βοηθούσαν έναν ξένο στο δρόμο.

«Ο κόσμος γίνεται περισσότερο δοτικός» λέει ο πρόεδρος της CAF, Τζον Λόου, εξηγώντας ότι ο γενικός Δείκτης Προσφοράς ενισχύεται επειδή φέτος 200 εκατ. άτομα περισσότερα σε σχέση με πέρσι δήλωσαν ότι θα βοηθούσαν έναν άγνωστο στο δρόμο. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η πιο «φιλάνθρωπη» χρονιά παραμένει το 2008, όταν δημοσιοποίησαν πρώτη φορά τον δείκτη προσφοράς.

Οι αναδυόμενες οικονομίες πρωτοστατούν στις δωρεές χρημάτων -στην Ινδία 244 εκατ. πολίτες ενισχύουν οικονομικά φιλανθρωπικές οργανώσεις και φτωχούς συναθρώπους τους. «Στο δύσκολο οικονομικό κλίμα και με αυξημένο το κόστος διαβίωσης είναι συγκινητικό να βλέπουμε σε ποια κράτη ενισχύεται ο πολιτισμός της φιλανθρωπίας και της επιλογής δωρεάς χρημάτων και προσωπικού χρόνου», λέει ο Τζον Λόου.

Αλλα ευρήματα

* Διαφορετική είναι η φιλανθρωπική τάση των δύο φύλων, με τις γυναίκες στην πλειονότητά τους να προτιμούν να δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ενώ οι άνδρες προτιμούν την εθελοντική εργασία.

* Η Βιρμανία είναι η χώρα που κερδίζει το χρυσό στη δωρεά οικονομικής βοήθειας (στις επιμέρους έρευνες), με το 85% των πολιτών να δίνει χρήματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο πολιτισμός της προσφοράς οικονομικής βοήθειας δεν σχετίζεται άμεσα με τον γενικότερο πλούτο της χώρας. Στην πραγματικότητα, από τις 10 κορυφαίες χώρες στην προσφορά χρημάτων οι 8 δεν ανήκουν στην ομάδα G20.

* Από το 2011, η μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή σε εθελοντικές εργασίες παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών (από 18,4% το 2011, και 20,6% το 2012).

* Το Τουρκμενιστάν είναι η πρώτη στην εθελοντική εργασία χώρα, με το 57% των πολιτών του να δηλώνει ότι εργάζεται εθελοντικά σε ιδρύματα. Ακολουθούν η Σρι Λάνκα (46%) και οι ΗΠΑ (45%).

* Η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά εθελοντικής εργασίας σημειώνεται στην Ινδία (από 10% το 2012 στο 18% πέρσι) -σε απόλυτους αριθμούς 157 εκατ. Ινδοί προσφέρουν εθελοντική εργασία το μήνα.

* Οι Αμερικανοί περισσότερο από κάθε άλλο λαό (77%) δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν ξένο στο δρόμο, ενώ σε απόλυτους αριθμούς 373 εκατ. Κινέζοι δήλωσαν ότι βοηθούν κάθε μήνα έναν συνάνθρωπό τους.

Δείτε στον πίνακα: 

http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1612_014_cmyk.pdf

 

(ΠΗΓΗ:HTTPS://WWW.CAFONLINE.ORG)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Charities Aid Foundation (CAF)
Παγκόσμιος Δείκτης Προσφοράς
Υπουργείο Εξωτερικών
Φιλανθρωπίες/Δωρεές
Σχετικά αρχεία
ele_1612_014_cmyk - 2.04 MB
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Αφρική
Σόου αλλά και συγκίνηση
Ουκρανία
Βαρέθηκε τα μπρος-πίσω του Κιέβου η Ευρωπαϊκή Ενωση
Παγκόσμιος Δείκτης Προσφοράς
Τελευταίοι στη φιλανθρωπία
Ιταλία
Και επισήμως ο Ρέντσι γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος
Ισπανία
Πολύχρωμη και δυναμική η διαδήλωση στη Μαδρίτη
Γερμανία
Μοίρασαν τις καρέκλες
Ματιές στον κόσμο
«Ανοίγουν πόρτα» οι ΗΠΑ σε αμνηστία του Σνόουντεν
Σκότωσαν παρουσιάστρια σε ενέδρα στο Ιράκ
Βρετανό κατάσκοπο ισχυρίζεται πως έχει συλλάβει το Ιράν
Απαισιόδοξος ο Φαμπιούς για τη «Γενεύη 2»
Ενόχλησαν τους Ισραηλινούς οι δηλώσεις Γουότερς
Αναβάθμισε τη θεία, στέλνοντάς την στην επιτροπή κηδειών!