Έντυπη Έκδοση

Ο Παναγιωτόπουλος «έδειξε» Τζαβάρα

Για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ

Ψιλό γαζί, κατά πώς φαίνεται, δουλεύει ο μεγαλόστομος υπουργός Πολιτισμού τα μέλη της διοίκησης του ημιθανούς Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, έξι μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον του θεσμού, l'ogv των χειρισμών του προκατόχου του Κ. Τζαβάρα και σε συνδυασμό με τις βουλές της τρόικας.

Ωστόσο, υποσχέθηκε πως θα κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του, ενώ σε περίπτωση που καταργηθεί θα τον αντικαταστήσει, λέει, μ' έναν μικρότερο, παρεμφερούς αποστολής, φορέα.

Το σίγουρο είναι πως τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού. Ετσι και κλείσει το ΕΚΕΒΙ, χάνονται απ' τον ορίζοντα. Εξ ου και η αίσθηση ότι η επόμενη ΔΕΒΘ, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, θα 'ναι και η τελευταία.

Σύμφωνα με παλιότερη επιστολή του προέδρου του δ.σ. Νίκου Ζωρογιαννίδη, από τις 850.000 ευρώ που είχαν αναγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ, δεν εκταμιεύτηκαν παρά 40.000 ευρώ τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ν' ακολουθείται έκτοτε η τακτική του εσωτερικού δανεισμού και να γίνονται διαρκώς ταμειακά ανοίγματα.

Ολες οι εκκλήσεις, όμως, τόσο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ όσο και για την τοποθέτηση διευθυντή και την έγκριση κανονισμού λειτουργίας του, έπεσαν στο κενό, ενώ γύρω στα 2 εκατ. ευρώ εξασφαλισμένα μέσω ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» εξακολουθούν να λιμνάζουν αναξιοποίητα.

Ακόμα και για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ενιαίας τιμής, μολονότι οι εισηγήσεις των συμβούλων του είναι θετικές, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τηρεί προς το παρόν σιγήν ιχθύος δημοσίως, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Θυμίζουμε πως μετά τη δημοσίευση της μελέτης του ΟΟΣΑ που τη βάζει στο στόχαστρο και τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη ότι το 80% των προτάσεων του οργανισμού θα υιοθετηθούν, το δ.σ. του ΕΚΕΒΙ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του ως προς την κατάργηση ή τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η χαριστική βολή για το χώρο του βιβλίου. Σ. Π.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Η υπόκλιση του Λόρενς της Αραβίας
Εικαστικά
Ενιωθε ζωγράφος, ήταν ο απόλυτος δημιουργός
ΕΚΕΒΙ
Ο Παναγιωτόπουλος «έδειξε» Τζαβάρα
Θέατρο
Πολύτροπες γυναικείες (;) γραφές
Αρχαιολογία
Απεσύρθη αγαλματίδιο του Πάνα από δημοπρασία των Sotheby's
Εθνική Πινακοθήκη
Υπάρχουν ευθύνες για την αστοχία της μελέτης;
Βιβλίο
Δεσποινίς ετών 120
TV & Media
Τραγούδια και μπάλα φάγανε τις ειδήσεις
Χριστούγεννα για τα παιδιά
Γιορτινή μουρμούρα