Έντυπη Έκδοση

Αθήνα 9,84: σημεία και τέρατα στον αέρα

Γεννήθηκε «φλουρί κωνσταντινάτο» και κατέληξε να λειτουργεί σε ένα... «βαρέλι» όπως αποκαλείται το αναμορφωμένο κυλινδρικό κτίσμα, τμήμα των άλλοτε εγκαταστάσεων παραγωγής αερίου στο Γκάζι.

Παρατηρώντας, όμως, σήμερα τον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς ποιο είναι το χειρότερο: το «βαρέλι δίχως πάτο» των οικονομικών ζημιών που πληρώνουν οι δημότες της Αθήνας επιχορηγώντας τον ετησίως με 15 εκατ. ευρώ; Ή το οργιαστικό κόστος της πολιτικής συναλλαγής και των ρουσφετιών που εκφυλίζουν την ενημέρωση για να συντηρούν τις δημόσιες σχέσεις;

Η πρώτη «αποτύπωση» της κατάστασης στον «Αθήνα 9,84» από το επιτελείο Καμίνη μπορεί να μην έριξε άπλετο φως, αποκάλυψε όμως μια πρωτοτυπία: ενώ στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι κανόνας να υπάρχει «πλούσιο» οργανόγραμμα με θέσεις που δεν καλύπτονται αφήνοντας κενά, στο δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας συμβαίνει το αντίθετο.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το οργανόγραμμα του σταθμού, όπως εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2007, προβλέπει συνολικά 283 άτομα εκ των οποίων 130 δημοσιογράφοι. Ομως, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που παραδόθηκαν στην ομάδα Καμίνη, απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας 384 άτομα, εκ των οποίων περίπου 240 ως δημοσιογράφοι και 42 ως μουσικοί παραγωγοί. Η ποικιλία των σχέσεων εργασίας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής διατριβής:

* Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι 156, εκ των οποίων 124 δημοσιογράφοι.

* Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που (θεωρητικώς) έληξαν στις 31/12/2010 είναι 43, εκ των οποίων 38 δημοσιογράφοι.

* Με συμβάσεις έργου μπλοκάκια (επίσης λήγουν 31/12/10) 98, εκ των οποίων 77 δημοσιογράφοι.

* Ακόμη 7 απασχολούνται με συμβάσεις έργου συνεργατών, εκ των οποίων 3 δημοσιογράφοι.

* Αλλοι 22 με «παραλλαγή σύμβασης έργου», «σύμβαση εξωτερικού συνεργάτη», εκ των οποίων οι δημοσιογράφοι σε «αδιευκρίνιστο αριθμό».

* Αλλοι 6 δημοσιογράφοι πληρώνονται από τον «9,84» αλλά εργάζονται στο γραφείο Τύπου του δήμου (στο οποίο όμως υπάρχουν και αποσπασμένοι από άλλες διευθύνσεις -σύνολο περίπου 25 άτομα!).

* Τέλος, 52 υπάλληλοι εργάζονται στον «9,84», αλλά πληρώνονται από τον δήμο...

Με βάση το παραπάνω «κουβάρι» εργασιακών σχέσεων και όσα στοιχεία παραδόθηκαν, οι εντεταλμένοι του νέου δημάρχου διαπιστώνουν μεταξύ άλλων:

* Υπερβολικό και αδιευκρίνιστο αριθμό δημοσιογράφων.

* Δημοσιογράφους «χωρίς αντικείμενο εργασίας ή εξαφανισμένους».

* Δεκαεννέα (19) πολιτικούς συντάκτες, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν «μόνο με πολιτικό σχόλιο, μάλιστα κάποιοι μία ή δύο φορές την εβδομάδα» ενώ «η συμμετοχή κάποιων άλλων είναι μηδενική» (σ.σ. αλλά πληρώνονται κανονικά).

* Δημοσιογράφους με μία ωριαία ή δίωρη εκπομπή την εβδομάδα αλλά κανονικές μηνιαίες αποδοχές «σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ υψηλές».

* Στις παραπάνω περιπτώσεις «υπάρχουν γνωστοί δημοσιογράφοι που εργάζονται και σε άλλα μεγάλα ΜΜΕ».

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε σειρά παραδειγμάτων για τις παραπάνω περιπτώσεις (το επιτελείο δεν το κάνει). Ας ξεχωρίζουμε προς στιγμήν την περίπτωση του πολιτικού αναλυτή Γ. Σεφερτζή, συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, αλλά και των Αράβων που ετοίμαζαν την πολύκροτη επένδυση στον Αστακό, ο οποίος με σύμβαση κόστους άνω των 5.000 ευρώ έδινε κάποια σχόλια, και της Αννας Παναγιωταρέα (σεσημασμένης πολυθεσίτισσας του Δημοσίου) με σύμβαση αορίστου χρόνου κόστους άνω των 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Οικονομική αιμορραγία

Προκειμένου να πληρώσει το προσωπικό (περιλαμβανομένων σκληρά εργαζομένων, απλών και ενισχυμένων ρουσφετιών), προκύπτει συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση την ανάλυση του κόστους μισθοδοσίας 220 δημοσιογράφων, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία, προκύπτει ότι:

* 11 κοστίζουν από 4.000 έως 6.500 ευρώ το μήνα.

* 19 κοστίζουν 3.000 έως 4.000 ευρώ.

* 58 κοστίζουν 2.000 έως 3.000 ευρώ.

* 114 είναι μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ.

* 18 κοστίζουν κάτω από 1.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι μισοί εξασφαλίζουν απλώς μια στοιχειώδη διαβίωση (εκτός αν έχουν άλλες δουλειές), κάποιοι είναι στα όρια της φτώχειας και το 35% πάνω από τα 2.000 ευρώ. Ενα μισθολόγιο που θα έβγαζε από τα ρούχα τους κάποιους «παραδοσιακούς» εκδότες εντύπων ή θα έστελνε αδιάβαστους γκλαμουράτους ιδιοκτήτες ραδιοφώνων με στρατιές απλήρωτων-κακοπληρωμένων συντακτών και μουσικά playlist.

Σημειωτέον ότι, τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν όχι από τις αποδοχές που παίρνει στο χέρι ο εργαζόμενος αλλά από το κόστος για τον εργοδότη, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο δημότης της Αθήνας μέσω των τελών που πληρώνει αλλά και ο Ελληνας φορολογούμενος μέσω της κρατικής επιχορήγησης.

Οπως επισημαίνει το επιτελείο Καμίνη, απέναντι στο κόστος μισθοδοσίας των 9 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του σταθμού από διαφημίσεις είναι το πολύ 600.000 ευρώ. Λειτουργεί λοιπόν χάρη στην επιχορήγηση που λαμβάνει από το Δήμο Αθηναίων, «ποσό ανά έτος περίπου 15 εκατ. ευρώ, πέραν των ειδικών επιχορηγήσεων-επιδοτήσεων».

Ολοι ήξεραν

Μια «καυτή πατάτα», γνωστή για τη... γεύση της που κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει.

Ολα όσα αποτυπώνει το επιτελείο Καμίνη ήταν γνωστά σε πρώην πλειοψηφία και αντιπολίτευση, όπως αποδεικνύεται και από τα πρακτικά της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της 13ης/7/2010.

Ο τότε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μάκης Γιομπαζολιάς, δημοσιογράφος, σύμβουλος προγράμματος του σταθμού, αλλά και στέλεχος άλλου τηλεοπτικού σταθμού, λέει μεταξύ άλλων: «Εχει φτάσει στο σημείο να ψάχνει ώρες, όχι της Κυριακής αλλά και του Σαββάτου και σε λίγο της Παρασκευής (σ.σ. την Παρασκευή υπάρχουν ήδη αρκετές) και ίσως και της Πέμπτης για να ορίσει εκπομπές εβδομαδιαίες για έναν, δύο ή τρεις εργαζομένους, προκειμένου να χωρέσουν τα ατελείωτα ρουσφέτια... Υπάρχουν εργαζόμενοι, που εργάζονται μία φορά τη βδομάδα ή και το 15νθήμερο για να κάνουν μια εκπομπή, αλλά αμείβονται σαν να έκαναν τρεις εκπομπές την ημέρα... Που κάνουν μία φορά την εβδομάδα εκπομπή τριών τετάρτων και τις άλλες μέρες και ώρες είναι διευθυντές καναλιών, ομίλων, ραδιοσταθμών ανταγωνιστικών με τον 9,84 και δεν παραιτούνται, δεν αφήνουν θέσεις για ανέργους και δεν ντρέπονται»...

Ο Π. Μπέης (νυν πρόεδρος του δημ. συμβουλίου) μίλησε για γκόλντεν μπόις, ο Φ. Προβατάς (νυν αντιδήμαρχος) μίλησε για εκτόξευση της επιχορήγησης του δήμου προς τον σταθμό κατά 50%, ο Ρ. Αξελός (Ανοιχτή Πόλη) επισήμανε ότι δύο χρόνια μετά δεν είχε εγκριθεί ο ισολογισμός του 2008. «Το υπερβολικό προσωπικό είναι ένα γεγονός», είπε η Σόφη Μυτιληναίου (αδελφή του γνωστού βιομηχάνου), επικεφαλής του 9,84 μέχρι το 2007: «Ποτέ όμως κανείς από την αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να φέρει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο να υποστηρίξει και να καταθέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ονομαστικά και με μεθόδευση»!!!

Λίγο αργότερα, ο Σάκης Καφέζας (διαδέχθηκε την κ. Μυτιληναίου επί Ν. Κακλαμάνη) βρήκε να πει ότι η ΕΣΗΕΑ ισχυρίζεται πως «οι δύο, οι τρεις, οι τέσσερις ή οι πέντε δουλειές είναι κεκτημένο τους δικαίωμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ναυάγιο δουλεμπορικού
Ιονία η μνήμη
Συγκοινωνίες
Στάσεις, διαστάσεις, αποστάσεις
Συγκοινωνιολόγοι: Δώστε ποσοστά και από άλλα έσοδα στον νέο φορέα
"Κλειστά επαγγέλματα"
Φαρμακεία, προς λουκέτο
Δικηγόροι κατά της απελευθέρωσης, στο πλευρό τους οι δικαστές
Αγιος Παντελεήμονας
Η πλατεία σε αστυνομικό κλοιό. Απαγορεύτηκε συναυλία «λόγω δράσης ακροδεξιών»
Γκάφα με τη Γερμανίδα
Ξαναχτύπησαν οι Ραν Ταν Πλαν της Αστυνομίας
Συλληφθέντες του Βύρωνα
Απολογούνται σήμερα οι 5 συλληφθέντες - Αρχίζει η δίκη στον Κορυδαλλό
«Σόου» και στη Θεσσαλονίκη
Κερατέα
36 μέρες στα οδοφράγματα
Δήμος Αθηναίων
Αθήνα 9,84: σημεία και τέρατα στον αέρα
Εκπαίδευση
Καταγγέλλουν το «φτηνό σχολείο»
Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί
Στον αέρα 500 παιδιά δημοτικών παιδικών σταθμών
Διοξίνες
Συνεχίζουν το κρυφτούλι με τις μετρήσεις για τις διοξίνες
Αίτημα 835 πολιτών
Ζητούν αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού
Υγεία
Καταγγελίες για Νοσοκομείο Ληξουρίου
Άλλες ειδήσεις
Προτάσεις για λαϊκό υπνωτήριο στα Χανιά
Εκοψε δύο αιωνόβια δέντρα
Στοπ πεζών σε δίκυκλα