Έντυπη Έκδοση

ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΤΑ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ

Στρίβειν διά της κάλπης

Ο φόβος των διαρροών που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή, οδηγεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε μία «σημαδεμένη» διαδικασία στο πλαίσιο τριών ψηφοφοριών με επτά κάλπες, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει γραμμή να αποχωρήσουν από τις ψηφοφορίες επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με αυτό ως δεδομένο, σήμερα στη Βουλή αναμένεται μία ψηφοφορία-φιάσκο, από την οποία ζημιωμένη θα βγει η πολιτική ζωή, η Βουλή και θα χαθεί η ευκαιρία που είχε η κυβέρνηση για μία διαδικασία που θα ενίσχυε το κύρος του καταρρακωμένου πολιτικού συστήματος, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα της έρευνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση κατήγγειλε και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η Ολομέλεια θα κληθεί να επικυρώσει σήμερα το πρωί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -που αποδέχθηκαν χθες η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ- να υπάρξουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:

Πρώτη ψηφοφορία επί της πρότασης της τρικομματικής κυβέρνησης με μία κάλπη που θα αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου·

Δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες, μία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευ. Βενιζέλο·

Τρίτη ψηφοφορία επί της πρότασης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που στηρίζει και η Χρυσή Αυγή, με τέσσερις κάλπες, μία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μία για τον Ευ. Βενιζέλο, μία για τον Γ. Παπανδρέου και μία για τον Λουκά Παπαδήμο.

Οι εμπνευστές του σχεδίου της τελευταίας στιγμής, απαντούν στις επικρίσεις που ήδη δέχονταν από χθες, ότι η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής (όπως για παράδειγμα ότι κάθε πρόταση που κατατίθεται πρέπει να ψηφίζεται) και διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, που από την αρχή προβλήθηκε ως το μεγάλο ζητούμενο. Στην πραγματικότητα βρέθηκε ο τρόπος να υπηρετηθεί ο τύπος από την ουσία.

Για το φόβο των Ιουδαίων

Το παιχνίδι με τις κάλπες που έπαιξε τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρηθεί αλώβητη η εικόνα μιας επίπλαστης σύμπνοιας των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, παρά τις ηχηρές δηλώσεις για σταυροφορία υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας για το φιάσκο με τη λίστα Λαγκάρντ.

Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση πήρε το δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής), ξεκίνησαν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με κύριο στόχο να ελέγξουν και κυρίως να αποτρέψουν πιθανούς «αντάρτες» και διαφωνούντες που θα έκλειναν το μάτι υπέρ και άλλων προτάσεων. Της εμφάνισης δηλαδή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, πλην του Γιώργου Παπακωσταντίνου, ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής. Σενάριο εφιαλτικό όχι μόνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και για το Μαξίμου, καθώς θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ισορροπία και διατήρηση της κυβέρνησης.

Αν και κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι εκ των βουλευτών Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν έχουν πειστεί, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για τις ενδείξεις εμπλοκής του πρώην υπουργού, εντούτοις αρκετοί είναι εκείνοι που για διαφορετικούς λόγους θα υπερψήφιζαν αλλότριες προτάσεις.

Η μυστικότητα της ψηφοφορίας

Βουλευτές της Ν.Δ., απλώς για να εκτονωθούν επειδή αναγκάζονται να ψηφίσουν Μνημόνια και προαπαιτούμενα, συνάδελφοί τους διότι δεν ξεχνούν την προηγούμενη αλαζονική συμπεριφορά του και τα όσα καταλόγιζε στο κόμμα τους.

Μαζί τους ήταν πιθανό να συμμαχήσουν, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν περαιτέρω αποδόμηση του προέδρου τους, ώστε να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις. Η αυτονόητη έτσι διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε παρόμοιες περιπτώσεις μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή προσώπων για τα περαιτέρω, ήτοι ισάριθμες κάλπες όσες και τα πρόσωπα που καταγράφονται στις προτάσεις των κομμάτων, δεν ακολουθήθηκε.

Αντιθέτως, με παρασκηνιακές επαφές στο Μαξίμου, έβαζαν τα θεμέλια προκειμένου το κυβερνητικό οικοδόμημα να παραμείνει σταθερό ακόμα και αν χρειαζόταν να αρθεί η αρχή της μυστικότητας της ψήφου. Ηταν άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους και είχε επιμείνει ότι το όνομά του δεν πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να συνδεθεί με κάλπη -«βρείτε τρόπο να γίνει αυτό», προειδοποίησε.

Το στήσιμο των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις στις οποίες όμως καθίσταται σαφές ότι οι βουλευτές δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά να ψηφίσουν, ήταν μέχρι χθες η συνισταμένη των μυστικών επαφών ώστε να διαφυλαχθεί στο ακέραιο η κυβερνητική σύμπνοια. Με άλλα λόγια έγινε προσπάθεια ώστε να αποτραπούν από δεύτερες σκέψεις, -καθώς δεν θα υπήρχε παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους- εκείνοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας που θα ήθελαν να ψηφίσουν και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ή την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. - Χρυσής Αυγής.

Στη σεναριολογία για τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας «έπαιξαν» ακόμη δύο προτάσεις:

Να στηθούν τέσσερις κάλπες όσες και τα πρόσωπα που προτείνονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, αν και η πρόταση αυτή φαίνεται πιο ορθή, εντούτοις κρύβει παγίδες, διότι μπορεί να υπάρξει πάλι ποδηγέτηση των βουλευτών αν η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.

Να στηθεί μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια, όσα και τα προτεινόμενα πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό -υποστηρίζουν οι ίδιοι συνομιλητές μας- διασφαλίζεται η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Βουλή
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
Για το ίδιο θέμα
Τέσσερις κάλπες στην ψηφοφορία για την Προανακριτική
Μόνος ο Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου