Έντυπη Έκδοση

Ν.Δ.

Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»

Το «μάντρωμα» των γαλάζιων, με τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για τη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, προκαλεί νέο κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εντονα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για εξευτελισμό. «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την ψηφοφορία όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, να μην την εξευτελίζεις» έγραψε στο twitter παραφράζοντας τον Καβάφη.

Τα μηνύματα που έφθαναν όλες τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έφεραν πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίζουν ευχαρίστως υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου και αρκετούς να σκέπτονται ακόμη και το ενδεχόμενο ψήφου για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά τους φόβους για τη συνοχή της κυβέρνησης. Γι' αυτό και επιλέχθηκε, ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων χθες, η συγκεκριμένη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας πιθανόν οι βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν επί της πρότασης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και μετά είτε να ψηφίσουν λευκό είτε να απέχουν από τις υπόλοιπες ψηφοφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα». Στο τραπέζι τέθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης μετά την πρώτη ψηφοφορία, το οποίο όμως θα είχε αποτέλεσμα μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα.

Ομως ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης είπε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα φύγουν από την αίθουσα.

Το παρασκήνιο

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δήλωνε ότι δεν ανακατεύεται στη διαδικασία, καθώς η επιλογή του τρόπου ψηφοφορίας είναι θέμα Βουλής. Στο παρασκήνιο όμως υπήρξε αλληλουχία συζητήσεων με επίκεντρο το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι επιλέχθηκε η πιο λογική λύση, δηλαδή να γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες. Το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες απλώς συζητούνται στη Βουλή την ίδια ημέρα αντί σε διαφορετικές ημερομηνίες, χωρίς όμως να ενοποιούνται, αφού άλλωστε δεν έχουν κοινό σκεπτικό ούτε αφορούν τον ίδιο αριθμό προσώπων. Την αιτιολογία αυτή όμως δεν την αποδέχονται όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές, καθώς πολλοί νιώθουν ότι οι αλλεπάλληλες συζητήσεις επί της διαδικασίας έγιναν προκειμένου να εκβιαστεί το αποτέλεσμα και διερωτώνται γιατί δεν στήθηκαν απλά τέσσερις κάλπες. Επέκριναν επίσης το γεγονός ότι κύριος γνώμονας του σχεδιασμού των κυβερνητικών εταίρων ήταν η προστασία του ΠΑΣΟΚ, καθώς φοβούνται ότι με την πλήρη κάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, από την κυβέρνηση ακυρώνεται κάθε ηθικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά και ότι αυτό θα το βρει η Ν.Δ. μπροστά της στο μέλλον. «Δεν μπορούμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ» έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου