Έντυπη Έκδοση

Οικονομία χωρίς τσιγκουνιές

Το καυτό ζήτημα της οικονομίας βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, που επιχειρεί, με όχημα τη φιλοσοφία, να εξηγήσει τα φαινόμενα που μας ταλανίζουν.

Παρά την κρίση, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αθήνας: ένα οικείο σημείο αναφοράς, είτε ως meeting point στο νέο, ανανεωμένο του μπιστρό και ίντερνετ καφέ, είτε ως βραδινή έξοδος στο αμφιθέατρό του. Το Auditorium και άλλοι χώροι πολιτισμού της Αθήνας θα φιλοξενήσουν και φέτος μια σειρά από δράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών. Χθες, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσία του πρέσβη Ζαν Λου Κιν-Ντελφόρζ, ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα.

Ο Ντεκότ συνεχίζει και φέτος την πολιτική των «κύκλων» εκδηλώσεων και των θεματικών focus, γεγονός που κάνει πιο διαχειρίσιμο το μπάτζετ σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί. Το αποτέλεσμα είναι πως, αν και φέτος το Ινστιτούτο συμμετέχει με λιγότερα χρήματα στις εκδηλώσεις, αυτές είναι όσες ήταν και πέρυσι, αν όχι περισσότερες.

Ας δούμε όμως (μια επιλογή τού) τι θα δούμε:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

- Ο Τριστάν Μιράιγ θα έχει την τιμητική του με σειρά συναυλιών στη Στέγη, στο Μέγαρο και αλλού, ενώ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει «ένα γαλλικό δεκαπενθήμερο» με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών.

- Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ακόμα περιοδεία του πιανίστα Χιουγκ Λεκλέρ, σε έργα του Ντεμπισί.

ΠΟΙΗΣΗ

- Στις 7 Μαρτίου θα παρουσιαστεί η πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα (εκδόσεις Αγρα).

- Η δε επέτειος για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη θα τιμηθεί μέσα από την οπτική «Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης».

ΘΕΑΤΡΟ

- Ο Ολιβιέ Πι, διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, θα σκηνοθετήσει Γιάννη Μαυριτσάκη (15/3), ενώ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον δραματουργό και σκηνοθέτη Ζοέλ Πομερά.

- Εργα Γάλλων δραματουργών θα δούμε διά χειρός Βασίλη Μαυρογεωργίου, Σάββα Στρούμπου και Γιώργου Καραμίχου - ο δε Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιάσει «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ.

- Σημειώστε επίσης το αφιέρωμα στον ταλαντούχο και πολυπαιγμένο δραματουργό Ζαν Λικ Λαγκάρς, που χάθηκε πρόωρα από Aids το 1995.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

- Ο πετυχημένος θεσμός, που προσελκύει περισσότερους από 20.000 θεατές ετησίως, θα διεξαχθεί στις 4-10/4 και θα παρουσιάσει 45 ταινίες. Θα προβάλει μάλιστα την πρώτη γαλλική ταινία animation.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΔΕΩΝ

- Μια στρογγυλή τράπεζα θα εξερευνήσει τα μονοπάτια της σκέψης του Ζακ Ντεριντά, στο πλαίσιο συνεδρίου για τον μεγάλο στοχαστή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (24-26/1).

- Το καυτό ζήτημα της οικονομίας θα συζητηθεί τον Μάιο με όχημα τη φιλοσοφία. Μέσα από συναντήσεις φιλοσόφων και οικονομικών παραγόντων, θα γίνει μια προσπάθεια να κατανοηθούν καθημερινές πλέον έννοιες, όπως η κυριαρχία, το κράτος, το χρέος, η οικονομία, η αγορά, οι υπευθυνότητες ή το χρήμα...

- Ο κύκλος «Διακυβέρνηση» θα διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διακυβέρνησης, πολιτικής και οικονομίας, με σημαντικούς προσκεκλημένους, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Επέλαση Ελλήνων στη Γερμανία
Κριτική κινηματογράφου
Σε πρώτο πλάνο ρατσισμός και καπιταλισμός
Pieta
πολιτισμός
Στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα
Υπουργείο Πολιτισμού
Απαράδεκτο σενάριο κλοπής από μουσείο
Θέατρο
Θυσιάζεται ο λαός, αλλά όχι ο πολιτικός
Βιβλίο
Μήλον της Εριδος η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Αρχαιολογία
Και χωρίζουν και μετακομίζουν
Εκκλησιαστικά & Θρησκευτικά
Καπνικαρέας lifting
Άλλες ειδήσεις
Εικαστικά
Τζάνγκο ο τιμωρός
Το κεφάλαιο
Οικονομία χωρίς τσιγκουνιές