Έντυπη Έκδοση

ΟΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΡΓΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου» θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση του Εμιράτου του Κατάρ να αποσυρθεί και επίσημα από τη διεκδίκηση του Ελληνικού.

Και όμως, η φιλόδοξη επένδυση είχε φανεί από την αρχή πως προχωρούσε στο «προφορικό». Σε σχετικό θέμα της «Ελευθεροτυπίας» (27 Φεβρουαρίου του 2011) ο τότε υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης παραδεχόταν ότι «...ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Χοσέ Αθεμπίγιο παρουσίασε στον κ. πρωθυπουργό προφορικά το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή του Ελληνικού».

Αρχισύμβουλος

Στα αλλεπάλληλα ταξίδια του τότε υπουργού Επικρατείας στο Κατάρ φαίνεται πως σμιλεύθηκαν οι λεπτομέρειες για τη διακρατική συμφωνία των δύο χωρών. Αναδεικνύοντας έτσι το αραβικό εμιράτο σε αδιαφιλονίκητο φαβορί και τον Καταλανό αρχιτέκτονα και φίλο του πρωθυπουργού... άμισθο αρχισύμβουλο του Γ. Παπανδρέου.

Ομως με την προσπάθεια fast track ανάθεσης πετιούνταν στο «καλάθι των αχρήστων» τόσο οι μελέτες του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί το 2004 όσο και οι προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Πήγαιναν δηλαδή χαμένα 4-5 χρόνια μελετών, εκθέσεων και διαγωνισμών που κόστισαν περί τα δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ.

Θα ενημέρωνε

Τα ανησυχητικά μηνύματα πλήθυναν όταν την άνοιξη του 2011, παρά τις διαβεβαιώσεις του Χάρη Παμπούκη πως θα ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή για την πρόοδο του έργου, το φιλόδοξο σχέδιο παρέμενε στο «σκοτάδι».

Τέλος Απριλίου φτάνουν από τη Νέα Υόρκη στο Μαξίμου τα δυσάρεστα νέα, πως μάλλον το Κατάρ κάνει πίσω, με την κυβέρνηση να κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ακόμη ένα φιάσκο. Βλέπετε είχε προηγηθεί το «φιάσκο του Αστακού» με το... περίφημο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου (LNG), που επίσης είχε τους Καταριανούς του, τον υπουργό Επικρατείας και τους αντίστοιχους πρωθυπουργικούς φίλους.

Ηταν η περίοδος που η χώρα παρακολουθούσε τις εξελίξεις, όπως στη νουβέλα του Gabriel Garcia Marques όπου αναπαριστάται η εποχή, τα ήθη και οι συνήθειες ενός μακρινού τόπου, οι κάτοικοι του οποίου γίνονται μάρτυρες ενός στυγερού «εγκλήματος». Ετσι και στην περίπτωση του Ελληνικού ξεδιπλώνονταν τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Απότοκο των έργων τους, η καθυπόταξη της χώρας στα Μνημόνια και ο καθημαγμός ενός ολόκληρου λαού.

Η «βόμβα» έσκασε στις 3 Μαΐου του 2011, όταν έπειτα από εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Θανάση Τσίτσα η «Ελευθεροτυπία» αποκάλυπτε πως το Κατάρ επρόκειτο να αποσύρει το ενδιαφέρον του. Με την Ε.Ε. να μπλοκάρει το έργο, επικαλούμενη την απ' ευθείας ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας στους Αραβες. Καλά ενημερωμένες πηγές είχαν αποδώσει την οπισθοχώρηση του Κατάρ στις παρασκηνιακές πιέσεις των Γερμανών για να εμποδιστεί η Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία με το Qatar Investment Authority. Κοινοτικές πηγές σημείωναν με νόημα πως η ελληνική πλευρά (ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης) θα έπρεπε να προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου για τον ακριβή ρόλο του Καταλανού αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης.

Οταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους... 50 δισ. ευρώ (!) οι Ευρωπαίοι είδαν πως ως σύμβουλος εμφανίζεται η Barcelona Strategic Urban Systems (BcnSus).

Οργή

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις της «Ελευθεροτυπίας» ήταν οργισμένη, με τον Χ. Παμπούκη να κρατά πιο έξυπνη στάση και τον Γ. Παπακωνσταντίνου με το γνωστό -τότε- αμετροεπές ύφος του να «κατακεραυνώνει» από κανάλι σε ραδιόφωνο την εφημερίδα και με σκαιότατους χαρακτηρισμούς τους συντάκτες του άρθρου.

Ωστόσο ο τότε υπουργός Επικρατείας πιάστηκε «αδιάβαστος» γιατί την επομένη εμφανιζόταν κατηγορηματικός ως προς τη σχέση BcnSus - Χοσέ Αθεμπίγιο, τον οποίο παρουσιάζε ως υπάλληλο της εταιρείας. Ηταν όμως αρκετή μία απλή πλοήγηση στον ιστότοπο της εταιρείας για να αναδειχθεί ο ιδρυτικός ρόλος και η μετοχική σχέση του Αθεμπίγιο με την BcnSus.

Αναδίπλωση

Οι νέες αποκαλύψεις της «Ε» και για αυτές τις... λεπτομέρειες και τον Καταλανό φίλο του Γ. Παπανδρέου υποχρέωναν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και έμμεση παραδοχή, πως θα έπρεπε να προχωρήσει με 180 μοιρών διαφορετική πορεία, δηλαδή προχωρώντας σε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.

Για την ιστορία αναφέρεται πως τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδεχόταν ανερυθρίαστα ότι οι αμοιβές του... άμισθου φίλου του Γ. Παπανδρέου έφταναν τα 180.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Κατάρ
Σχετικά θέματα: Επενδύσεις
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου