Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡ

Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό

Με την Qatari Diar εκτός παιδιάς, η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd, η αγγλική London Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση μένουν οι τρεις διεκδικητές του Ελληνικού.

Ελληνικό: 5.300 στρέμματα, 3,5 χιλιόμετρα παραλίας στο σφυρί Ελληνικό: 5.300 στρέμματα, 3,5 χιλιόμετρα παραλίας στο σφυρί Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι τρεις όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μαζί με τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια για την ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Η προσφορά αφορά στην εξ ολοκλήρου εξαγορά του φορέα Ελληνικόν Α.Ε., που ελέγχει ακίνητα συνολικής επιφάνειας 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει και τα 3,5 χιλιόμετρα της παραλίας στον Αγιο Κοσμά, μαζί με τη μαρίνα. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού από τους ως άνω επενδυτές. Η τελική υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο του 2013, διάστημα στο οποίο θα μπορεί να επανέλθει η Qatari Diar εάν και εφόσον αναθεωρήσει την τελευταία απόφασή της.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η πλήρης ανάπτυξη του Ελληνικού αναμένεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 0,3% ετησίως. Το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Πάντως, το περιορισμένο ενδιαφέρον για το Ελληνικό (το... φιλέτο που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο) δείχνει αφενός το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, αφετέρου την προσπάθεια που καλείται να καταβληθεί για την αντιστροφή του.

Η αποχώρηση του Qatar Investment Authority (QIA) -το επενδυτικό όχημα του Εμιράτου που ελέγχει και την Qatari Diar- ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Η όλη τροπή της υπόθεσης, από την περίοδο των σχέσεων στοργής με τον Γ. Παπανδρέου μέχρι το... φιάσκο την άνοιξη του 2011 και το διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, οδηγούσε νομοτελειακά στην απόσυρση του ενδιαφέροντος των Αράβων. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποδεχτεί σχετικά αιτήματα του Κατάρ για ειδικούς μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, για διακρατική συμφωνία και σειρά προτάσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η κατασκευή κατοικιών που θα αγόραζαν δημόσιοι υπάλληλοι με επιδότηση. Το QIA φέρεται να είχε εκπονήσει και τελικό σχέδιο-μελέτη όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν η μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών στο «σύμπλεγμα Ελληνικού». Η ουσία είναι πως ο εμίρης Χαμάν Ιμπν Χαλίφα αλ Τάνι προτιμά τις διακρατικές συμφωνίες και σε μια τέτοια φαίνεται πως είχε καταλήξει με τον Γ. Παπανδρέου, με τη μεσολάβηση του Χ. Παμπούκη.

Σημειωτέον πως ο εμίρης δεν ήρε τις επιφυλάξεις που είχε από το 2011 και ήταν αρνητικός, παρά την ύστατη προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, επισκεπτόμενος τον Αλ Τάνι στην Ντόχα.

Επίσης, η πολυπλοκότητα της ζώνης του πρώην αεροδρομίου και της ευρύτερης περιοχής των 5.300 στρεμμάτων (τίτλοι ιδιοκτησίας, διπλοχρησίες, περιφράξεις, καταπατήσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις που λήγουν σε βάθος 25ετίας) παραμένει σημαντική αποτρεπτική παράμετρος. Εξάλλου, το υψηλότατο κόστος αρχικής επένδυσης (υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ) σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά εκτός αγοράς και οι ξένες ιδιαίτερα φειδωλές καθιστά το όλο εγχείρημα εξαιρετικά «δαπανηρό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου